Hlavní obsah

Tady je radost bydlet. Mladá rodina vytvořila ze 4+kk byt, kde vládne světlo a výhledy

Foto: Archiv architekta

Foto: Archiv architekta

Čtyřpokojový byt mladé rodiny prošel kompletní rekonstrukcí. Interiér je propojený, aby si všichni byli nablízku, ale zároveň má každý svůj soukromý prostor. Velká okna, zeleň, chytré úložné prostory a hravé pokojíčky, to vše dotváří útulný celek, kde je radost žít.

Článek

Mladí manželé si vyhlédli čtyřpokojový byt, který se nachází v nejvyšším patře zděného, přibližně 15 let starého domu. Důležitá pro ně byla zejména lokalita, ovšem dispozičně jim původní byt nevyhovoval. Nebyl přizpůsoben životu rodiny se dvěma dětmi, a tak přišla na řadu kompletní rekonstrukce.

Moderní, přesto útulný interiér

Návrh interiéru i samotnou realizaci svěřili architektovi Tiboru Csukásovi, se kterým už jednou spolupracovali, takže obě strany věděly, do čeho jdou. Architekt měl poměrně volnou ruku, zadání znělo „jednoduchý moderní interiér se zaměřením na praktičnost a dostatek úložných prostor“. V tomto směru je geniálně vyřešeno třeba ukládání bot v chodbě, kde je vestavěná skříň s velkým výsuvem a množstvím výklopů.

Byt má celkem 140 metrů čtverečních a dispozice se rekonstrukcí změnila na 4+kk. „Celou jižní stranu bytu jsme propojili v jeden celek, původně tu byly příčky. Vybourán a znovu vystavěn byl celý půdorys, zachován zůstal jen vnější plášť bytu s okny,“ dodává architekt.

Kuchyň spojená s jídelnou

Kuchyň měla být pojata velkoryse, ale zároveň prakticky. Skříňky jsou navržené na míru, díky čemuž se povedlo citlivě zakomponovat velkou americkou lednici, skrýt osvětlení nad pracovní plochou i digestoř, která je ukrytá v lince. Ostrůvek propojuje kuchyň s jídelnou a nabízí i barové posezení.

Samotné jídelně dominuje velký stůl, u kterého se schází celá rodina. Nad ním zaujme lustr organického tvaru, jenž tvoří protiváhu modernímu a strohému stylu, který v kuchyni převládá. To vše dotvářejí subtilní police s rostlinami, jichž je v celém bytě spousta.

Dva obývací pokoje v jednom

V průchodu z jídelny do obývacího pokoje našel své místo obraz od Alfonse Muchy, který je oblíbeným kouskem pana majitele. Obývací pokoj se pak dělí do dvou zón – čtecí s knihovnou a sedacími vaky a odpočinkové s velkou sedačkou. Před stěnou obloženou dřevem a kamenem je televizor a krb, vše opět doplňuje množství zeleně.

Dvouúrovňové pokojíčky

Milým překvapením byly pro majitele dětské pokoje, které se opravdu povedly. „Navržené jsou netradičně ve dvou úrovních. V té horní se vždy nachází postel přístupná po úložném schodišti, ve spodní je prostor pro sedačku, skříňky, pracovní i herní plochu. Do klučičího jsou na přání zakomponované žebřiny, do holčičího závěsné křeslo,“ popisuje Tibor Csukás.

V obou pokojích je výrazným prvkem tapeta, jejíž výběr konzultoval architekt s dětmi. „Kromě toho, že prostor ozvláštní a ozdobí, mají stěny s tapetou magnetický nátěr, takže si je děti mohou snadno dozdobit třeba vlastními obrázky nebo fotkami.

Neutrální základ oživený zelení

Co se týče barev, vsadili na kombinaci dubového dřeva a bílé a černé, která je místy změkčena do tmavě šedé. Živost dodává jinak strohému základu zeleň rostlin, které majitelé milují, takže se s nimi od začátku počítalo.

„Největší předností bytu je propojený prosvětlený prostor s mnoha výhledy. Rodina může být pohromadě a přitom může mít každý svou klidnou zónu podle aktuální potřeby. Z fotek ten pocit propojenosti možná není tak patrný, ale člověk tu opravdu velmi plynule přechází z jednoho prostoru do druhého,“ uzavírá architekt.

Vizitka architekta

Ing. arch. Tibor Csukás vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze, obor architektura a urbanismus. Od roku 2012 vede vlastní architektonické a designové studio. Sám sebe popisuje jako architekta moderního bydlení. Navrhuje kultivované domy v souladu s krajinou, vytváří stylové interiéry s důrazem na praktičnost, eleganci a nápaditost. Více na www.csukas.com.

Načítám