Hlavní obsah

Skvost na samotě u lesa: Ze staré myslivny je moderní chata v norském stylu hytte

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Když kamarádi Adam a Dominik před pár lety cestovali po Norsku, na chvíli se ubytovali v odlehlé chatě, kterým zdejší říkají hytte. Místo, které jako by vrostlo do panenské přírody, je natolik uchvátilo, že se pokusili podobný projekt zrealizovat v Česku. Jak se jim to podařilo?

Článek

Ve Finsku prý každý pátý člověk vlastní chatu u jezera, takže téměř všichni mají nějakou chatku v rodině – a Norové to mají podobně se svými hytte. A takovou chatu, která se dokonale ztrácí v okolní přírodě, kdysi na cestách po této skandinávské zemi obývali dva kamarádi. Místo, které bylo jako stvořené k nerušené práci a přemýšlení, na ně udělalo velký dojem. Natolik velký, že se rozhodli něco podobného postavit i u nás. Autorem návrhu je architekt Adam Hofman, který vysněný nápad realizoval spolu s kamarádem Dominikem Ilichmanem.

Uprostřed borového lesa

Během pandemie začali kamarádi o chatě přemýšlet intenzivněji. Velmi jim chybělo klidné místo, kde by se mohli naplno soustředit. Místo, které podpoří jejich kreativitu a nabídne jim únik od reality. Hledali proto lokality, kde by příbytek inspirovaný hytte mohl vzniknout, a našli ji na Zlínsku kousek od Luhačovic.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Objekt je ve stylu hytte, což v překladu z norštiny znamená jednoduše chata či chalupaFoto: Archiv Institutu bytového designu

Půdorys respektuje starou myslivnu

Bývalá myslivna ležela na jižním svahu uprostřed borového lesa a je to místo tak odlehlé, jak jen si kamarádi přáli. Pustili se do práce: rekonstrukce téměř respektuje půdorysnou stopu a tvarové pojetí původního objektu. Konstrukce je dřevěná, sendvičová a zateplená stříkanou pěnou.

Zvenku je chata obložená deskami z moravského modřínu, které utváří provětrávanou fasádu. Modřínové desky nejsou nijak opracované ani ošetřené a jsou nařezány ve třech různých šířkách podle pravidla zlatého řezu.

Střecha je plechová se skrytými okapovými žlaby. Ve štítové fasádě se nachází převýšená nika, která utváří hlavní vstup do objektu. V interiéru na stěnách převažují masivní světlé smrkové desky stabilizované přírodním UV olejem, který pomáhá trvale zachovat světlou barvu dřeva.

Velká okna jsou základ

Aby chata splnila svůj účel, bylo potřeba nechat co nejvíc vyniknout okolní přírodu. Autoři vsadili na velkoformátová okna, která jsou z exteriéru bezrámová. Dominantu tvoří posedové okno – nabízí nejintenzivnější kontakt interiéru s krásným okolím.

V přízemí se nachází obytný prostor s kuchyní, předsíň, koupelna, technická místnost a venkovní koupelna, která je přístupná pouze zvenku. Hlavní obytnou zónu autoři pojali velkoryse a nechali otevřít do štítu. Součástí kuchyně je schodiště vyrobené z šestimilimetrového plechu, které visí na táhlech o průměru jeden centimetr. Se svou lehkostí a subtilitou volně stoupá do podkroví, kde se nachází hlavní ložnice a také intimní útulny.

Chata je vytápěná primárně litinovými kamny na dřevo. Sekundární temperování chaty je zajištěno podlahovým topením.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění DOX.

Načítám