Hlavní obsah

Šeříková barva v interiéru je in! Váš domov získá příjemný šmrnc a vaše duše harmonii

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Šeříková barva je při výmalbě nebo zařizování interiéru stále populárnější. Aby také ne. Je to příjemný, neokoukaný odstín, který má blahodárný vliv na psychickou pohodu a zlepšení nálady. Jak najít správný kompromis mezi elegancí a kýčem?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se řekne šeřík, snad každý si představí opojnou vůni oblíbeného keře. Barva jeho květů je něco mezi světle fialovou a levandulovou – a právě tento odstín může u řady lidí vyvolávat pozitivní emoce. Z hlediska psychologie barev totiž fialová podporuje harmonii mysli a přispívá k duševní rovnováze i stabilitě. Jak ji vkusně zařadit do interiéru?

Šeříková na zdi

Při výmalbě pokojů patří mezi nejoblíbenější barvy bílá, béžová nebo šedá. Zkrátka neutrální odstíny, které se hodí ke všemu a „nikoho neurazí“. Dopřejte si v tomto ohledu trochu svobody a vymalujte třeba dvě stěny šeříkovou anebo použijte tapetu ve stejném odstínu. Vnesou do interiéru eleganci i klid a zlepší vám náladu. V žádném případě však nedávejte prostor šeříku na všech stěnách, protože všeho moc škodí a místnost by mohla působit stísněným dojmem.

  • Věříte na sílu učení feng šuej? Podle něj je fialová ve všech odstínech vnímána jako barva vysokých vibrací, a musí být proto používána s mírou.

Video: Jak vymalovat designově stěnu? Návod krok za krokem

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Šeříková barva na stěně ve spojení s neutrálním nábytkem dodá interiéru moderní šmrnc a jeho obyvatelům pomůže najít duševní rovnováhuFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nábytek v příjemném odstínu

Ti, kdo se nebojí, že je šeříková nebo lila barva v interiéru brzy omrzí, mohou investovat do nábytku v tomto odstínu. Ať je to pohovka, křeslo, nebo komoda, vždy dodají nádech luxusu a sofistikovanosti. Stěny by v tomto případě ale měly zůstat čistě bílé, aby místnost nepůsobila přeplácaně.

  • Zatímco stěna se dá celkem jednoduše přemalovat či vytapetovat, v případě nábytku se jedná o poměrně vysokou investici, proto koupi pořádně promyslete.

Fialové dekorace oživí prostor

Nechcete se zaměřovat na výmalbu a s živějšími barvami v interiéru teprve začínáte? Vhodný start představují bytové doplňky. Přidejte do místnosti fialový polštář, přehoz, závěs nebo koberec. Nechte krásný kousek vyniknout, aby se prostor zesvětlil a rozjasnil. Dokonce i něco tak jednoduchého, jako je fialové aranžmá ze svíček či květin, může přinést do vašeho domova „wow efekt“. Lampy se stínítkem v tomto tónu dodají teplou a útulnou atmosféru.

  • Pamatujte, že výrazné či nezvyklé barvy fungují nejlépe, když je zbytek místnosti v převážně neutrálních odstínech. Příliš mnoho různých barev a vzorů způsobí, že je prostor přeplněný a neútulný.

Nezapomínejte na kuchyň!

Kuchyňský kout bývá, co se dekorací týče, často opomíjený. Je to ale škoda, protože se jedná o místnost, která po vdechnutí barev vyloženě volá! Šeříkové akcenty tam lze vnést jednoduše – pomocí utěrek, chňapek nebo dekorativních talířků či hrníčků.

  • Až nastane správný čas, neváhejte si před domem utrhnout několik větviček rozkvetlého šeříku a umístit je do vázy na jídelní stůl. Anebo si z něj udělejte rychlý šeříkový rosol.

Máte rádi barvy v interiéru? Krásná je kombinace světle fialové barvy a svěží mátové.

Načítám