Hlavní obsah

Interiér z devadesátek je pryč! Starší řadovka dnes nabízí moderní domov na vlně dokonalé harmonie tón v tónu

Foto: Martin Florian

Foto: Martin Florian

Původní interiér řadového domu se jeho majitelům po více než 25 letech okoukal, a tak přišla na řadu kompletní rekonstrukce. Získali vysněnou koupelnu, propojené společné prostory, kde se ráda setkává celá rodina, i klidná zákoutí, kde si mohou číst a relaxovat.

Článek

Manželé Jitka a Marek žijí v řadovém patrovém domku na okraji Brna od roku 1998. Poté, co jejich děti vylétly z hnízda, nastal čas na rekonstrukci. Vybavení domu už bylo „vybydlené“ a majitelé toužili po nových barvách, modernějším stylu a celkovém sjednocení interiéru.

Na doporučení rodiny

Shodou okolností sestřenice paní Jitky tehdy rekonstruovala byt a z proměny, kterou měla na starosti interiérová designérka Andrea Jurníčková, byli majitelé unešení. To rozhodlo, že návrh svěří právě jí. „Navrhla nám úžasná řešení a sladění interiéru, ze kterého jsme byli nadšeni. Uvědomili jsme si, že rozhodnutí přizvat k rekonstrukci designérku bylo opravdu k nezaplacení,“ pochvaluje si paní domu.

Majitelé měli pár základních přání, jako byla výměna krbu za kamna nebo použití přírodních barev, jinak ale dali designérce volnou ruku. Z původně typického devadesátkového vybavení, tedy hodně bukových dekorů a meruňkové výmalby, vznikl vzdušný a nadčasový prostor, který by měl majitelům dlouho dobře sloužit bez nutnosti dalších úprav.

Rekonstrukce na dvě etapy

Novou tvář domu s užitnou plochou 140 metrů čtverečních tvořili postupně přibližně dva roky. Nejdříve se rekonstruovala koupelna a ložnice v patře, po nějaké době pak došlo na celé přízemí. „V mezidobí jsem se dozvěděla mnohem víc o fungování celé rodiny, což je pro moji práci velmi důležité,“ říká k tomu Andrea Jurníčková.

„V přízemí nás čekala i stavební část. Bylo zapotřebí navrhnout nové schodiště včetně zábradlí, nové podlahy, další malou koupelnu a hlavně komplet novou kuchyň s obývacím pokojem a jídelním koutem. Také zádveří, vítací prostor domova, září novotou,“ vzpomíná na průběh prací.

Propojený prostor pro setkávání

V kuchyni odstranili zvláštní šikmou příčku, která původně dělila místnost od obývacího pokoje. Vznikl tak vzdušný prostor pro rodinná setkávání. Příjemně se sedí také u kamen, která na přání majitelů nahradila původní krb. A malá vnoučata ráda využívají lavici u kuchyňského ostrůvku, odkud mohou pomáhat při přípravě jídel.

Jednotná barevnost

V celém interiéru použili tmavý dřevodekor v kombinaci s béžovým supermatem a v hojné míře se objevuje sklo, například na posuvných dveřích nebo zábradlí. K tomu je tu množství strukturálních tapet imitujících látky, které mají velmi nenápadný vzor, ale „oblečou“ stěny a zároveň plní i praktickou funkci – jsou omyvatelné, tedy mohou být umístěné i v kuchyni za částí pracovní desky.

V ložnici v patře si majitelé přáli zachovat stále funkční šatní skříně. Pouze se u nich vyměnily posuvné dveře, vnitřní uspořádání ale zůstalo původní. Naopak koupelna je kompletně nová, vešla se do ní vana i sprchový kout.

Na detailech záleží

Atmosféru a pocit útulna pak dotvářejí nové záclony, závěsy, koberce a dekorační textil. Zaujme i výrazné osvětlení nad jídelním stolem v podobě vznášejících se okvětních lístků. Stejné, ale v menším provedení je pak také v zádveří.

V novém žijí majitelé už přibližně rok a jsou stále spokojení: „Každé ráno, když sejdu dolů do kuchyně, zapnu kávovar a u toho se rozhlédnu po kuchyni a obýváku, cítím vnitřní spokojenost a nadšení. A o to nám přece šlo.“

Vizitka designérky

Interiérová designérka Andrea Jurníčková pracuje pod značkou Muuza. Nejraději se věnuje zakázkám, které může řešit od návrhu až k realizaci, tedy nejlépe celý interiér bytu či domu. Tento proces jí umožňuje dobře poznat majitele a interiér co nejvíce přizpůsobit jejich očekáváním a potřebám tak, aby se v něm cítili hezky. Více na webu Muuza.

Načítám