Hlavní obsah

Na 100 metrech byt jen pro dva! Dvoupatrová půda na Vinohradech ožila. Ze sauny mají výhled na televizi

Foto: Archiv architekta

Foto: Archiv architekta

Činžovní dům na Vinohradech prošel kompletní rekonstrukcí, v jejímž rámci ožila i dosud prázdná půda. Vestavbou vznikly velkorysé mezonetové byty, které představují jedinečný koncept jednoprostorového bydlení plného světla a průhledů.

Článek

Architekt Tibor Csukás stojí za rekonstrukcí domu i za návrhem interiéru 100metrového mezonetu, který jeho majitel koupil jako investiční byt určený k dlouhodobému pronájmu. I vzhledem k otevřeným prostorům je zamýšlený pro soužití dvou osob.

Propojené přízemí, ložnice na galerii

Spodní část mezonetu tvoří jeden obytný prostor, který je částečně rozdělený komínovým tělesem s krbem na dřevo. Tady se nachází obývací prostor, kuchyně a jídelna. Schodiště pak vede na otevřenou galerii, ze které se vstupuje do prostorné ložnice s prosklenou koupelnou. „V návrhu jsme počítali s vizuálním propojením ložnice a koupelny, ale pokud to není žádoucí, má uživatel možnost skleněnou stěnu dálkovým ovladačem zneprůhlednit a vytvořit si soukromí,“ popisuje netradiční řešení architekt.

Společné vaření, stolování i saunování

Středobodem jídelní a kuchyňské části se stal kuchyňský ostrůvek, kde je kromě klasické indukční desky i elektrický lávový gril. „Původně jsme přemýšleli dokonce o klasickém grilu na uhlí, ale kvůli centrálnímu větrání s rekuperací to nebylo možné,“ dodává architekt. Kolem ostrůvku je barové posezení tak, aby si majitelé, případně i jejich návštěvy mohli užívat společnou přípravu jídla a grilování. Součástí obytného prostoru je také sauna. Z ní je vidět na televizi i plápolající krb v obýváku, relaxující člověk je tak v přímém kontaktu s obytným prostorem.

Přírodní materiály

Co se týče materiálů, byl návrh interiéru založený na výběru přírodních, jako je kámen a dřevo. Ty prostupují celým bytem a dodávají mu osobitý charakter a luxusní vzhled. Obklady z přírodního kamene se objevují nejen kolem krbu, ale i na schodišťové stěně a v koupelnách. Jeho dekorativní kresbu pak doplňuje struktura dřeva na schodišti, podlahách, dveřích a nábytku.

Zkombinovaný je tu nábytek vyrobený na míru se samostatně stojícími kusy. Vestavěné úložné prostory poskytují dostatek místa a interiéru neubírají na lehkosti a vzdušnosti. Dostatek místa k odpočinku nabízí velká sedací souprava, kterou vhodně doplňuje hebký koberec i moderní křesla.

Světla, která člení prostor

Třešinkou na dortu je výběr dekorativního osvětlení, které dotváří atmosféru a vizuálně odlišuje jednotlivé části propojeného prostoru. „Jednoduché moderní světlo před krbem dodává prostoru výškový rozměr a pohyb, osvětlená digestoř nad kuchyňskou linkou je naopak velmi dekorativní. Doplňují ji stropní světla v obdobném duchu. Křehce působící lustry pak dodávají charakter jídelní části i ložnici s koupelnou,“ popisuje architekt.

Ač je prostor propojený, dají se tu najít klidná zákoutí, kde má člověk potřebné soukromí. Zároveň je tu ale cítit volnost a záměr užívat si společně radosti života, jako je příprava a konzumace jídla, odpočinek u krbu nebo regenerace v sauně. „Když si tu člověk sedne, říká si, že by tu chtěl žít. A to je pro mě ten moment, kdy vím, že se práce opravdu povedla,“ uzavírá Tibor Csukás.

Vizitka architekta

Ing. arch. Tibor Csukás vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze, obor architektura a urbanismus. Od roku 2012 vede vlastní architektonické a designové studio. Sám sebe popisuje jako architekta moderního bydlení. Navrhuje kultivované domy v souladu s krajinou, vytváří stylové interiéry s důrazem na praktičnost, eleganci a nápaditost. Více na Csukas.com.

Načítám