Hlavní obsah

Letní byt u Máchova jezera. Levná rekonstrukce 2+kk v námořnickém duchu je úžasně moderní a elegantní

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Mladá rodina si přála zařídit perfektní útočiště na letní lenošení u vody. Byt u Máchova jezera získal po rekonstrukci víc lůžek ke spaní, navíc má opravdu dovolenkový a prázdninový půvab. Autoři interiéru vtiskli svěží estetiku a vsadili přitom na námořnický styl.

Článek

Byt, který se nachází kousek od Máchova jezera, má dispozici 2+kk. Během léta zde může pohodlně fungovat celá rodina s malými dětmi, a to díky pečlivé nízkonákladové rekonstrukci. Architekti Eva Eisenreichová, Aleš Novohradský a Ondřej Žák z ateliéru Ginger Architecture měli za úkol dostat do interiéru víc lůžek, přičemž nemělo dojít k vizuálnímu zmenšení prostoru. Zároveň si majitelé přáli byt zařídit tak, aby se v něm cítili skutečně jako na dovolené.

Škatulata s prostorem

Autoři na to šli prakticky. Byt rozdělili na dvě zóny – soukromou a veřejnou. Vstup do ložnice, který byl původně z hlavní obytné místnosti, přesunuli do chodby. Jak se shodují s nynějšími obyvateli, tímto zásahem velmi výrazně pozměnili dramaturgii pohybu po celém bytě. Hlavní obytná část tak získala víc využitelné plochy a díky tomu do ní mohli mimo jiné zakomponovat rozkládací spací lůžko pro děti. Rodičovská ložnice zase získala víc soukromí i lepší akustiku.

Námořnická modř i energický bronz

Co se estetické stránky týká, rodina si přála svěží prázdninové prostředí. A kvůli omezenému rozpočtu si zároveň přáli zachovat podlahy, dveře a jiné prvky. „Vzhledem k tomu, že se byt nachází u vody, vybrali jsme velmi kontrastní odstíny námořnické modré, kterou jsme zkombinovali se světlými béžovými tóny a okořenili velmi živým a moderním odstínem cihlové, až bronzové barvy,“ popisuje barevný koncept architektka Eva Eisenreichová.

Pokud jde například o obývací pokoj, sestava na spaní je v klidné modré. Protiváhu pak tvoří sedací souprava v bronzu, která dodává interiéru energii a teplo. Podobně je tomu v ložnici, ke klidná modrá dostává náboj díky bronzovému pracovnímu stolu.

Kuchyň od obývací části oddělili polopropustnou lamelovou zdí, která vybíhá z chodby. Stěnu nad kuchyňskou linkou obložili jemnými bílými obklady – evokují rozbouřenou vodní hladinu. Detailem, který interiér dotváří víc, než se zdá, jsou světlé a vzdušné závěsy. Vytvářejí soukromí, propouštějí dostatek světla a zároveň celý prostor zútulní.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze v různých kategoriích za rok 2023.

Načítám