Hlavní obsah

Přestavba nízkého dřevěného domu umožňuje majitelům vstup na zahradu snad z každé místnosti

Foto: Archiv Atrium

Foto: Archiv Atrium

Dřevostavbu ve Zvolenské kotlině si majitelé navrhli a téměř i zrealizovali sami. Z města utekli na venkov, a tak si užívají zejména život venku, na zahradě, terasách i ve skleníku.

Článek

Ona architektka, on z oboru stavebnictví – bylo jasné, že společné bydlení si tito partneři navrhnou a z velké části zrealizují sami. Zamilovali se do malé vesničky a vysnili si tu dřevostavbu s velkou terasou a zahradou.

Z města doprostřed přírody

Na venkov se oba stěhovali z bytovky ve městě. „Dům stojí doslova uprostřed přírody, nedaleko lesa, polí a pastvin, je tu jen pár dalších rodinných domů. Když ale chceme nebo potřebujeme, jsme za chvíli ve městě – do toho krajského je to 15 kilometrů, do okresního 12 kilometrů,“ pochvalují si lokalitu majitelé.

Návrh podle vlastních přání

Pro spolupráci si vybrali firmu Atrium, kterou znali delší dobu a jež se specializuje právě na dřevostavby. Firma jim dodala hrubou stavbu, v režii majitelů pak byla fasáda a sami si také navrhovali a zařizovali interiér.

„Spolupráce byla velmi příjemná a bezproblémová. Paní majitelka je vynikající architektka a zároveň disponuje mimořádným citem pro vybavení interiérů. Proto jsme spíše naslouchali jejím nápadům, které jsme poté převáděli do reality. Asistence našich kolegů téměř nebyla nutná. Nejvíc jsme komunikovali v oblasti statiky, kde jsme řešili detaily samotného provedení a to, zda jsou požadavky zákazníků realizovatelné,“ dodává Oldřich Šebek, spoluzakladatel firmy Atrium.

Komplikace kvůli pozemku

Umístění pozemku, které majitelům tolik vyhovuje, jim trochu zavařilo při samotné stavbě. Kamiony se na něj nemohly dostat, takže všechny panely musely být na okraji vesnice přeloženy na menší nákladní auta. Z nich pak přesahovaly minimálně tři metry. Stavba probíhala v březnu – v den, kdy dorazily kamiony se ovšem poměrně překvapivě vrátil sníh a na základové desce leželo 15 centimetrů. Naštěstí se ale všechno zvládlo.

Vznikl dům s podlahovou plochou 140 metrů čtverečních a jediným větším kompromisem ze strany majitelů byla změna z ploché střechy na valbovou. Jinak se povedlo všechny atypické požadavky zrealizovat. Zvenku zaujmou třeba dřevěné posuvné zástěny, které umožňují celodenní ochranu proti přímému slunečnímu svitu.

Intuitivní zařizování

Co se týče interiéru, řídili se majitelé při navrhování intuicí a netrápili se honbou za dokonalostí. „Nedrželi jsme se žádného konkrétního stylu, jednoduše jsme vybírali materiály, barvy a doplňky, s kterými jsme si uměli představit tvoření útulného domova. Snažili jsme se i do interiéru vnést dřevěné prvky, ale jen velmi decentně – například na vnitřních částech oken, na dveřích nebo trámech,“ popisují majitelé.

Když člověk žije hlavně venku

Výběr podlahy se řídil praktičností a zvítězila gresová dlažba. „Celoročně žijeme hodně venku na zahradě, kde máme i řadu dalších objektů, například přístřešky na skladování i grilování, skleníky, kryté i nekryté terasy. Proto byla dlažba jasnou volbou,“ vysvětlují majitelé.

Interiér celkově řešili velmi prakticky, postupně ho dotvářejí a mění podle aktuálních potřeb a tak, aby se tu stále cítili doma. Jsou rádi, že tu mají své soukromí, prostor pro relaxaci, práci i pro přijímání návštěv.

Vizitka firmy

Dřevostavby staví firma Atrium už 30 let. Mají za sebou přes tisíc úspěšných staveb i spokojených majitelů. Používají výhradně zdravotně nezávadné materiály, v jejich stavbách nejsou žádné dřevotřískové a OSB desky. Více na Atrium.cz.

Načítám