Hlavní obsah

Přivítejte podzim a vyzdobte si okna i balkon! Zářivé truhlíky a dekorace, které koupíte i vyrobíte

Foto: Simol1407, Shutterstock.com

Foto: Simol1407, Shutterstock.com

Teplé léto už předalo vládu podzimnímu sychravému počasí a kratší dny vyzývají k lenošení. Abyste se doma cítili příjemně, zkuste si svůj domov vyzdobit podzimními motivy a nezapomeňte ani na balkon, terasu, okna nebo zahradu. Zářivé podzimní truhlíky a dekorace přinesou radost nejen vám a vaší rodině, ale také sousedům a kolemjdoucím.

Článek

Podzim se nese ve znamení hub, spadaného listí a teplých barev. To vše můžete snadno vnést nejen do svých domovů, ale za pomoci venkovních dekorací také do oken, na balkony nebo terasy. Okna oživí zářivé podzimní listy, roztomilá lesní zvířátka nebo třeba šišky a oblíbené muchomůrky. Zaručeně nejoblíbenějším a nejrozšířenějším symbolem podzimu jsou však dýně a okrasné tykvičky. Najdete je ve stáncích, supermarketech, ale i jako oblíbený motiv drobných dekorací. Zkuste si vybrat třeba v naší fotogalerii!

Truhlíky

Do podzimních truhlíků neodmyslitelně patří chryzantémy, vřesy, macešky, hvězdníky, okrasné zelí nebo třeba břečťan. Dávejte při sesazování pozor na to, aby rostliny měly stejné nároky, a to především na vlhkost.

Pokud máte rostliny již zasazené, doplňte je například oblíbenými okrasnými tykvičkami, šiškami, kaštany, umělými houbami nebo soškami lesních zvířátek. Pokud potřebujete truhlíky ozdobit méně přístupná místa, zkuste aranžmá ze sušených nebo umělých rostlin v podzimních barvách.

Pokud jsou vaše letní truhlíky v dobrém stavu a je vám líto je vyhodit nebo předělat, zkuste jim přičarovat podzimního ducha dekorativními zápichy – třeba ve tvaru dýně nebo jablíček.

Výzdoba oken

Okna na sebe snadno upoutají pozornost, a to z obou stran. Myslete na to při jejich zdobení - pokud bydlíte v patře, ve kterém je do oken vidět, snažte se, aby byla podzimní dekorace pohledově příjemná z obou stran.

Okna pomohou kromě truhlíků vyzdobit i podzimní girlandy, nálepky a světýlka s podzimní tematikou, umělé i pravé listy nebo třeba vlastnoručně vyrobené zátiší se zvířátky.

Tip: Suvenýry z procházky

Truhlíky i okna snadno ozdobíte i dekoracemi, které nic nestojí. Stačí si z podzimní procházky přinést pár suvenýrů, jako jsou listy, šišky, žaludy, kaštany, větvičky či třeba šípky a vytvořit z nich aranžmá v misce, váze nebo truhlíku. Pěkně zbarvené listy můžete použít na výzdobu oken i parapetů.

Halloweenské strašení

Stále častěji se v našich končinách setkáváme se svátkem Halloween. U nás se propojuje s naší obdobou tohoto svátku, Dušičkami, a společně tak přináší strašidelnou, až hororovou tematiku. Zatímco v USA bývají zvykem opravdu hororové kreace při výzdobě interiéru i exteriéru, u nás si většinou vystačíte se strašidýlky, kostlivci, čarodějnicemi nebo třeba pavouky a jejich sítěmi. Fantazii se meze nekladou, a tak můžete strašidla rozmístit na fasádu domu, do zahrady, na balkon a do oken přidat pár sítí s pavouky.

Opět nezapomeňte ani na dýni, tentokrát vyřezávanou, která je symbolem tohoto strašidelného svátku. Vyřezávání dýně je zábava pro celou rodinu a získáte vlastní originální podzimní dekoraci, která na kolemjdoucí udělá dojem třeba na zápraží nebo za oknem.

Teplo domova

Dny se zkrátily a ráno i večer se teploty sunou pomalu k nule. Abyste si chladnější a tmavé večery jak se patří užili, nezapomeňte podpořit teplo domova svíčkami, lampiony nebo lucernami, které umístěte na oknech nebo balkoně. Pohled na ně zahřeje vás i sousedy a kolemjdoucí.

Načítám