Hlavní obsah

Dokonalá živá dekorace? Roztomilé rostlinné terárium. Zapojte fantazii a vytvořte si vlastní malý ekosystém

Foto: Olga_Malinina, Shutterstock.com

Foto: Olga_Malinina, Shutterstock.com

Založení vlastního rostlinného terária je nádherný způsob, jak experimentovat s různými typy rostlin a vytvářet jedinečná miniaturní prostředí. S trochou péče a kreativity můžete vybudovat nádhernou zelenou oázu, která bude radostí pro vaši duši a zároveň krásným interiérovým doplňkem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Patříte mezi milovníky pokojovek a živých dekorací? Pak vám jistě neunikl trend, jehož obliba roste každým rokem: pěstování rostlin ve skleněných nádobách. Nejčastěji se setkáváme s rostlinami vysazenými v teráriích, miniskleníčcích nebo dalších skleněných nádobách, které mohou být zavřené i otevřené. Jak tyto minizahrádky založit a jakými druhy je osadit?

  • Florárium patří mezi nejoblíbenější, a to především díky minimální údržbě. Jedná se o uzavřenou skleněnou nádobu tvořící vlastní malý ekosystém.
  • Aerárium je závěsná skleněná baňka, vhodná pro vzdušné rostliny, jako jsou například tilandsie nebo (po přidání drenáže a vhodného písčitého substrátu) pro kaktusy a sukulenty.

1. Výběr nádoby pro rostlinné terárium

Základem zahrádky ve skle je nádoba. Uzavřená terária s poklopem či zátkou jsou ideální pro rostliny, které vyžadují vysokou vlhkost, jako jsou kapradiny a mechy. Otevřená terária se naopak hodí pro rostliny, jež preferují sušší podmínky, například sukulenty a kaktusy. Při výběru nádoby zvažte její velikost, tvar a to, jak bude ladit s vybranými rostlinami a interiérem. Před použitím vybranou nádobu důkladně umyjte, abyste předešli tvorbě plísní.

Foto: StellarCuriosity, Shutterstock.com

Kapradiny a mech ve skle do vašeho domova přinesou kousek lesaFoto: StellarCuriosity, Shutterstock.com

2. Vrstvení materiálů v teráriu

Správné vrstvení materiálů v dobře vymyté nádobě je klíčové pro zdravý růst rostlin a prevenci plísní a hniloby.

  • Jako první přidejte na dno nádoby vrstvu keramzitu, oblázků či malých kamínků. Tato vrstva funguje jako drenáž a zajistí odvod přebytečné vody od kořenů rostlin.
  • Těsně nad drenáž rovnoměrně rozprostřete tenkou vrstvu aktivního uhlí. Pomáhá absorbovat nežádoucí pachy a omezuje množení mikroorganismů.
  • Zakládáte uzavřené terárium pro vlhkomilné rostliny? Můžete přidat vrstvu jemného mechu, který pomáhá udržovat vlhkost a zabraňuje promíchání horní vrstvy substrátu se spodními vrstvami.
  • Navrch přidejte kvalitní substrát určený pro typ rostlin, které plánujete pěstovat. Pro běžné rostliny postačí směs rašeliny a perlitu; pro sukulenty zvolte substrát s vyšším obsahem písku.

3. Jaké rostliny jsou vhodné do terária

Pro vlhká florária jsou oblíbené fitónie, begonie a drobnější fíkusy, různé druhy kapradin a mechů a využít lze jakékoli tropické rostliny, které se budou ve vlhčím prostředí cítit jako doma. Fantazii se meze nekladou!

Pro suchá florária můžete zvolit jakékoli druhy sukulentů nebo nižších kaktusů a obzvláště v nich, jako krásný doplněk, vyniknou živé kameny.

Foto: Natalia Hrynovets, Shutterstock.com

Jako dekoraci můžete přidat skutečné kameny, nejen ty živé…Foto: Natalia Hrynovets, Shutterstock.com

4. Výsadba do rostlinného terária

Vyberte rostliny podle typu terária, které chcete vytvořit. Ujistěte se, že jsou zdravé, nenapadené plísní ani škůdci a nepříliš velké. Než rostliny vysadíte, vyzkoušejte předem jejich rozložení nad substrátem, aby každá měla dostatek prostoru k růstu. Vytvořte v substrátu malé jamky, opatrně do nich umístěte vybrané rostlinky a pečlivě přitlačte substrát kolem kořenů, aby rostlina stála pevně.

5. Jak se starat o rostlinné terárium

Po vysazení rostlin terárium jemně zalijte tak, aby byla zemina vlhká, ale ne přemokřená. Uzavřená vlhká terária budou vyžadovat méně zalévání než ta otevřená, protože voda v nich cirkuluje. Terárium umístěte na místo s dostatečným, ale ne přímým slunečním světlem.

Pravidelně kontrolujte vlhkost a zalévejte vodou s co nejnižším obsahem vápníku, který by se usazoval na skle. Odstraňujte odumřelé listy a zkontrolujte případný výskyt škůdců. Uzavřená terária občas vyvětrejte, abyste zabránili nepřetržité vysoké vlhkosti, která by mohla vést k plísni.

Načítám