Hlavní obsah

Pecku z avokáda nevyhazujte, vypěstujte z ní pokojovku. Roste rychle, dobře vypadá a moc nepotřebuje

Foto: Geshas, Shutterstock.com

Foto: Geshas, Shutterstock.com

Plody hruškovce přelahodného patří v posledních letech mezi velmi oblíbenou pochoutku a zdroj mnoha cenných látek. Dělá se z nich tradičně guacamole, ale i pomazánky. Jestli jste to nepoznali, jde o avokádo. Věděli jste, že si z jeho pecky můžete vypěstovat pěknou kytku?

Článek

Avokádo je, ač si to mnozí pletou, ovoce. Můžete ho použít třeba na klasické guacamole, ale lze ho zpracovat i do podoby pomazánky, přidat ho do salátů, obložit jím vejce k snídani nebo ho vyšlehat s banánem a kakaem do podoby zdravé „nutely“. Z avokáda zůstane vždy velká pecka, kterou je škoda vyhodit, protože se z ní dá poměrně snadno vypěstovat nová rostlina, ze které budete mít radost, roste relativně rychle. Pěstování rostlinky z pecky avokáda baví i děti, takže jim z toho můžete udělat zábavný projekt.

Jak si doma vypěstovat avokádo

Co budete potřebovat: omytou a osušenou pecku, malý nožík, skleničku s vodou a tři špejle.

Jak postupovat: do pecky udělejte tři dírky, aby do nich šly zapíchnout špejle a mohli jste je položit na okraj sklenice tak, aby byla spodní strana pecky namočená ve vodě ve sklenici. Sklenku postavte na teplé místo, kde je dostatek světla. Tam ji nechejte po dobu tří až šesti týdnů, než začne pecka praskat a objeví se kořínky a výhonky. Po celou dobu hlídejte výšku hladiny vody a dolévejte ji tak, aby zůstala spodní část pecky pod vodou. Jednou za pár dní pecku vyndejte a vodu vyměňte a vymyjte sklenici.

Foto: Lizmyosotis, Shutterstock.com

Z pecky lze vypěstovat novou rostlinku poměrně snadnoFoto: Lizmyosotis, Shutterstock.com

Počkejte, dokud nebude z pecky trčet víc kořínků a stonek nebude mít výšku alespoň 15 centimetrů. V tu chvíli můžete novou rostlinku přesadit do květináče, do kterého vsypete obyčejný zahradní substrát. Pokud z pecky při zasazování nepůjdou vyndat špejle, jen je zlomte v místě, kde z ní trčí. Zeminu v květináči udržujte vlhkou, ale ne příliš mokrou - většinou stačí zalít jednou za dva dny a jednou za čtrnáct dní ji přihnojte.

Rostlinka bývá zpočátku dlouhá a slabá, proto ji podepřete nějakou tyčkou nebo drátkem, můžete ji také zastřihnout nebo zaštípnout, aby zesílila. Nezkracujte ji ale v době, kdy rychle roste, počkejte na podzim a zimu. Až dosáhne výšky 20 a víc centimetrů, zkraťte ji na polovic, a když udělá nové výhony, také je zkracujte. Ve výsledku byste měli mít pohledný a zdravý „stromek“, který může dorůst až dvoumetrové výšky. Pokud ho udržíte v kondici pár let, mohl by i plodit. Do té doby bude hezkou pokojovkou.

Jak avokádo oloupat a zbavit pecky?

Avokádo patří mezi plody, které umí ne každý rychle naporcovat. Přitom ho stačí rozpůlit na výšku na dvě půlky, pak nůž zaseknout do pecky a trochu jím pootočit - jestliže je avokádo zralé, tedy vhodné pro konzumaci, půjde snadno vyndat. Pak vezměte lžíci, kterou můžete vybrat vnitřek avokáda, nebo ji vložte mezi hmotu a slupku a objeďte tak, aby se celá mazlavá část avokáda vyloupla vcelku.

Proč jíst avokádo?

Obsahuje spoustu zdravých tuků a esenciálních mastných kyselin, vitaminy C, A, K a B, ale i fosfor, draslík, zinek, sodík, vápník nebo mangan.

Zdravotní přínos avokáda:

  • pomáhá udržet zdravé srdce díky tomu, že obsahuje draslík a látku, která snižuje hladinu cholesterolu
  • posílí imunitu
  • díky obsahu vitaminu K a vápníku pomáhá posilovat kosti
  • má antioxidační vlastnosti
  • podporuje trávení díky obsahu vlákniny
  • díky antioxidantům a obsahu karotenoidů chrání zrak, ale i pokožku po slunění
  • pomáhá při hubnutí, protože neobsahuje skoro žádné kalorie, a přesto zasytí
  • je nápomocné při snižování krevního tlaku
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Po rozkrojení je třeba avokádo pokapat citronem, aby nezačalo hnědnoutFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Načítám