Hlavní obsah

Vzhůru na palubu! Pusťte si do domácnosti mořský vánek

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Námořní důstojník Jacques Cousteau řekl: „Moře, jakmile člověka jednou okouzlí, navždy ho udrží ve své síti úžasu.“ Když do interiéru zařadíte byť jen malé dekorace s námořnickou tematikou, jistě mu dáte za pravdu.

Článek

Světlé barvy s modrými tóny v kombinaci s námořnickými detaily jsou skvělým způsobem, jak si i doma připadat jako na dovolené. Nezáleží na tom, zda se jedná o chalupu nebo byt ve městě. Tyto drobné změny dokážou zázraky s jakýmkoli prostorem. Ovšem pozor, hranice mezi jemností a kýčem je skutečně velmi tenká. Jak na to, aby styl inspirovaný atmosférou přímořských míst do vašeho domova zapadl a nepůsobil jako pěst na oko?

Vymalujte si stěny v námořnických odstínech

Jedna z prvních věcí, která vás napadne, když si představujete místnost inspirovanou námořnictvem, je spojení kontrastní tmavě modré a bílé. Rozhodně ale není správná cesta vymalovat takto všechny čtyři stěny. Stačí dvě, které budou se zbytkem místnosti v hezkém kontrastu. Další působivou možností je vymalovat všechny stěny tmavě modrou a zvýraznit kontury stěny bílými linkami. To se však hodí jen pro velké světlé místnosti, protože tmavá barva interiér vždy opticky zmenší.

Použijte látku s námořnickou tematikou

Pokud vám to velikost prostoru nedovoluje, nechte stěny, jak jsou, a vsaďte na látku s námořnickou tematikou. Může se jednat o polštářky, běhouny, povlečení nebo závěsy. Není třeba to ale přehánět: nemusíte mít například úplně všude kotvy. Ty postačí na jednom kusu a zbytek doplňků dohrajte barvami - modrou a bílou, popřípadě velkým trendem je i kombinace červené nebo žluté s bílou.

Zavěste na stěny vhodné dekorace

Dalším nápadem na námořní interiérový design je přenést dekoraci s námořní tematikou na stěny. Zavěšení lodního kormidla, dřevěné kotvy nebo pádla na zeď je skvělý způsob, jak do místnosti vnést atmosféru přímořského letoviska. Skvěle fungují i fotografie a obrazy. Kreativitě se skutečně meze nekladou, protože můžete přidat cokoli souvisejícího s mořem. Obrazy oceánu, lodě, lodní nebo historické mapy, majáky a další. Skvěle budou v tomto ohledu fungovat i závěsná silná lana.

Drobnosti na poličku

Jednou z nejpříjemnějších částí vytváření tohoto zábavného motivu u vás doma je vybírání menších kousků, které se dají vystavit na poličkách. Loď v láhvi, modely plachetnic nebo jiných typů lodí, miniatury majáků, miska s mušličkami… V závislosti na velikosti a množství můžete do místnosti namontovat i lištu na talíře v tomto stylu. Jen pozor – všechno jsou to „lapače prachu“ a je nutné počítat i s pravidelným úklidem.

To je jen několik nápadů na interiérový design v tomto duchu. Jde o všestranný styl se spoustou možností a způsobů, jak jej začlenit do svého domova. Jeho kouzlo podtrhne ještě využití přírodních materiálů, jako je dřevo, len, bavlna, písek nebo keramika.

Načítám