Hlavní obsah

Luxusní dům u Prahy jako umělecký originál. V soutěži Interiér roku bodoval u zahraničních novinářů

Foto: vaclavnovak.com

Foto: vaclavnovak.com

Nedaleko Prahy vznikl unikátní rodinný dům. Architekti vytvořili luxusní bydlení s nejmodernějšími technologiemi a zároveň s důrazem na pohodlí a estetickou stránku. V soutěži Interiér roku pak tento projekt ocenili zahraniční novináři.

Článek

Článek si také můžete poselchnout v audioverzi.

„Galerie lidské tvořivosti.“ Právě tak architekt Martin Sladký a jeho tým ze studia De.fakto nazývají tento svůj projekt. Je v mnoha směrech unikátní a v soutěži Interiér roku, jejímž je Seznam hlavním mediálním partnerem, se stal finalistou prestižní kategorie Cena zahraničních médií.

Velkolepé výhledy do kraje

Moderní a velmi luxusní rodinnou vilu architekti navrhli jako showhouse svého studia (ukázkový dům), nicméně tak, aby potenciální obyvatelé vytěžili maximum z dané lokality, tedy z orientace stavby, pozemku a také z terénu. Díky tomu je ze všech místností naprosto úchvatný výhled na okolní krajinu a přitom je zachován dostatek soukromí. Právě to jsou podle autorů klíčové parametry, které musí splňovat dům, kde je takto nákladné prosklení. Fantastický výhled je také ze všech částí zahrady, ale i z parkovací terasy, garáže, venkovní tělocvičny, sauny i z obou koupelen.

Originální soukromí mezi zelení

Společenskou část domu včetně jídelny a obytné terasy autoři umístili do horního podlaží, respektive na úrovni příjezdové komunikace. Všechny ložnice, pokoj pro hosty, sauna, venkovní tělocvična i pracovna jsou pak ve spodním podlaží, které je díky vzrostlé zeleni soukromější.

Součástí zahrady je velká terasa kolem bazénu – leží v úrovni mezi spodním a horním podlažím. Dále je tady bylinková zahrádka a místo určené k relaxu, kde pod korunami stromů visí houpací síť. Ve spodní části zahrady leží originální ohniště v trávníku a hned vedle něj stojí zahradní domek, který ve svých útrobách skrývá technologii bazénu a závlahy – a na střeše má terasu s dalším posezením.

Mezi originálně řešené místnosti patří kromě venkovní tělocvičny také venkovní ložnice napojená na fasádu od sauny. Působí jako součást interiérových prostor, jen místo okna je zde pouze síť na hmyz a ocelová otevírací mříž v designu okolní fasády.

Topení jako drátěné plastiky

Vedle podlahového vytápění a chlazení stavba dále disponuje unikátním způsobem topení a chlazení s funkcí okamžité reakce na změnu slunečních podmínek. Jedná se o sochy, které jsou v různých podobách v každé místnosti pod stropem. Hned ve vstupní hale jde o dvojici levitujících panen, vedle v jídelně je to spirálovité mračno.

Jedinečných prvků, s kterými si autoři pohráli, se ve vile nachází mnohem víc. Mimo jiné je zde téměř veškeré vybavení vytvořené na míru a jen minimum kousků se dá sehnat v běžných obchodech. Návštěvníci tu najdou nečekané úložné prostory, mezi něž se řadí vázy v kuchyni, kumbály nebo třeba piano. Veškeré toalety jsou odsávané přímo z mísy, což zabraňuje zápachu v domě. Dětské pokoje se dají posunutím stěny spojit v jednu velkou místnost, anebo zase rozdělit.

Šikovné je také prolínání skutečné dřevěné podlahy a téměř stejně vypadající dřevěné imitace. Kdybyste to nevěděli, jen těžko byste poznali, že se materiál podlahy několikrát mění podle funkce daného místa. Dlažba je tam, kde se dá do domu přinést špína na botách. Na zbylých místech je skutečné dřevo.

Větrání vyměňuje vzduch vždy ve fasádě dané místnosti, nikudy po domě tak nejdou žádné rozvody. Tok přívodu vzduchu je navíc pouze vertikální a tím eliminuje možnosti usazování nečistot v potrubí.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze v různých kategoriích za rok 2023.

Načítám