Hlavní obsah

Jednoduchý, ale chytrý. Minibyt na Vinohradech pro single mladou ženu

Foto: Archiv architektonického studia LOXIA

Foto: Archiv architektonického studia LOXIA

Z bývalé tramvajové vozovny a depa v blízkosti pražského parku Grébovka vznikl rozsáhlou rekonstrukcí komplex moderních bytových domů Depo Grébovka. Svůj vysněný byt si tu pořídila mladá single žena, která na 26 metrech čtverečních získala útulné a funkční 2+kk.

Článek

Původní budovy byly postaveny v roce 1907 a svému účelu sloužily až do roku 2012. Rekonstrukce zahrnovala kompletní renovaci fasády, rekonstrukci interiérů a jejich vybavení moderními technologiemi. Důraz byl ale kladen také na zachování a respektování industriální historie objektu – například tu převládají pravoúhlé tvary a okna jsou umístěna nad sebou.

Zdařilá revitalizace

„Depo Grébovka je příkladem zdařilé revitalizace brownfieldu. Z chátrající vozovny se stal moderní a atraktivní rezidenční a komerční projekt, který je díky blízkosti parku a centra města ideálním místem pro bydlení i práci,“ dodává Jana Mastíková, hlavní architektka architektonického a projekčního studia LOXIA.

Vlastní bydlení blízko centra

Do projektu se zejména díky jeho atraktivní poloze zamilovala i 27letá Sofie, která si tu pořídila 26metrový byt s původní dispozicí 1+kk, kterou si ale přála upravit na 2+kk.

„Stěhovala jsem se ze sdíleného bytu v Dejvicích a zaujala mě především skvělá lokalita bytu. Doma netrávím tolik času, ráda chodím do města, a proto mě naprosto uchvátila dostupnost na Vinohrady i na Václavské náměstí, kde jsem téměř za 10 minut,“ říká Sofie.

Využít každý centimetr a nespat v kuchyni

Vzhledem k rozloze bytu bylo hlavním cílem chytré a efektivní využití doslova každého centimetru. Majitelka bytu preferovala minimalistický styl s dobře vymyšleným nábytkem tak, aby rozdělil hlavní místnost původního 1+kk na obytnou a ložnicovou část. Tím vzniklo malé, ale funkční a útulné 2+kk, kde je jak ložnice a kuchyň, tak i pracovna a obývací pokoj.

„Byla jsem překvapená, že se to architektům opravdu povedlo. Splnili mi tak můj velký sen o tom, abych nespala v kuchyni. Větší byt jsem si bohužel nemohla dovolit a toto přepažení stěnou na míru je dokonalým řešením. Posuvné dveře šetří místo a já v bytě můžu i tancovat,“ pochvaluje si majitelka.

Úložné prostory až do stropu

Kromě posuvných dveří jsou v nábytku, který odděluje pokoje, integrované zásuvky a police na interiérové doplňky. Vše je vyrobeno na míru ve spolupráci s truhlářem, cílem bylo vytvořit v bytě co nejvíce úložného prostoru. To se povedlo například i díky horním skříňkám kuchyňské linky, které jsou navržené až po strop.

„Abychom docílili dokonalého řešení se vším všudy, vytvořili jsme vývodový plán a rozkres každé zdi s jasným rozmístěním nábytku, kuchyně, spotřebičů a všech koncových prvků. Realizace pak probíhala přesně dle zpracované dokumentace. Dokonce i návrh kuchyňské linky byl řešen tak, aby kuchyň, přestože je prostorově omezená, obsahovala všechny potřebné spotřebiče, jako je trouba, malý sporák, myčka, malá lednice a mikrovlnná trouba,“ popisuje architektka Jana Mastíková.

Minimalismus v provedení i materiálech

Celým bytem prochází dubová podlaha, korpusy nábytku a kuchyňské linky jsou z laminované dřevotřísky, dvířka linky z MDF a pracovní deska v dekoru světle šedého betonu. „Mám ráda minimalismus, přála jsem si co nejjednodušší kuchyň i koupelnu, a tak jsem z výsledku nadšená! Líbí se mi použité materiály a samozřejmě věci na míru, například policový díl nebo stěna s úložným prostorem. Samotnou by mě to takto nikdy nenapadlo,“ je nadšená Sofie.

A s výsledkem své práce je spokojená i architektka: „Cíle byly splněny. Navrhli a zrealizovali jsme povedený byt pro mladého člověka, nenákladný, ale chytrý. Byt je svým rozměrem malý, ale promyšlený do každého detailu. Podařilo se využít celkový potenciál toho, jak naše studio pracuje, a to od skic na papíře a v počítači až po výrobu a vybavení bytu. Majitelka je spokojená i po více než ročním bydlení a to nám dělá největší radost.“

Vizitka studia

Architektonické a projekční studio LOXIA funguje od roku 1995. Jejich vášní jsou stavby, které vydrží po staletí. Cílem jejich práce je dokonalý dům, který stojí kdekoliv na světě a přináší radost svým majitelům. Více na Loxia.cz.

Načítám