Hlavní obsah

Jak žije sedmičlenná rodina? V dřevostavbě, s pohovkou, na kterou se všichni vejdou, a s minimem věcí

Foto: Miro Pochyba

Foto: Miro Pochyba

Typový dům si nechali dispozičně upravit na míru sedmičlenné rodině a jeho interiér navrhli a zařídili sami. Základem jsou přírodní barvy a materiály, milé doplňky a minimum nahromaděných věcí.

Článek

Jednoduchý typový dům s dřevěným obkladem a černou střechou byla láska na první pohled. Manželé Juraj a Anka se do něj zamilovali už na fotkách a impulzivně se rozhodli, že přesně takový potřebují. Do té doby žili v bytě, s pěti dětmi, dvěma psy a jednou kočkou ale toužili po stěhování do domu se zahradou. „Dům Vela 115 od firmy Atrium je přesně takový, o jakém jsme snili – je decentní a má ducha. Firma navíc zareagovala rychle, takže bylo rozhodnuto,“ říkají manželé.

Stěhování na vesnici

Dům si nechali postavit ve vesničce nedaleko slovenského Popradu, na místě s krásným výhledem na Tatry a celkově příjemnou atmosférou. Bonusem, nebo spíš zásadním faktem, bylo i to, že už tu byly dořešené cesty a sítě. Užitná plocha domu je 175 metrů čtverečních a patří k němu 60metrová terasa.

Jak získat víc místností

Anka a Juraj se profesně věnují zahradám a interiérům. Ona je navrhuje, on realizuje. Bylo tedy jasné, že si interiér svého domova navrhnou sami a že si typový dům upraví podle svých přání a potřeb. Nakonec v projektu udělali celkem výrazné změny a spolu s projektanty navrhli novou dispozici.

Původně byla výška stropu v přízemí všude stejná a nad ním bylo poměrně složitě využitelné podkroví. Anka proto navrhla otevřít obývací pokoj až do krovu, čímž získal denní prostor vzdušnost. Ve zbytku podkroví pak vzniklo zázemí rodičů – ložnice s pracovnou a šatnou. „Je nás hodně, takže jsme do domu potřebovali přidat nějaké místnosti,“ dodává Anka s úsměvem. Do podkroví se vstupuje po elegantních ocelových schodech z obývacího pokoje.

Úpravu provedli i v kuchyni, kde získali praktickou spíž na úkor zbytečně velké toalety. Kuchyň je prakticky uspořádaná, na míru si ji nechali vyrobit u truhláře, se kterým dlouhodobě spolupracují.

Pokoje pro děti a obývák pro rodinu

Dětské pokoje jsou v domě tři a všechny jsou přístupné z chodby v přízemí. Chlapci mají větší společné pokoje po dvou, dcera má vlastní menší pokoj jen pro sebe. Všichni společně se pak scházejí v obývacím pokoji, který si vybavili prostornou pohovkou, která je prý ideální spíš na ležení než na sezení pro návštěvy. Milují společné sledování filmů, takže potřebovali takovou, na kterou se vejde celá rodina.

Hromadit zážitky, ne věci

„Celý interiér včetně dětských pokojů jsem navrhovala já. Vím, co mají děti rády, a ony mi plně důvěřovaly. Samy si pak do pokojíčků přinesly další věci a dekorace, které se jim líbí,“ popisuje Anka. Zároveň v této početné rodině platí pravidla minimalismu – všichni preferují jednoduchý styl a neradi hromadí věci, v pravidelných intervalech si je třídí.

„Člověku prý na běžný život stačí 22 věcí. I proto jsme do chlapeckých pokojů nedávali velké skříně, protože čím víc prostoru je k dispozici, tím víc zbytečností se hromadí. A chlapci toho ve skutečnosti tolik nepotřebují. Líbí se jim, že žijí s minimem věcí, mají díky tomu jednodušší život a jsou spokojenější. Učíme je, že důležité jsou zážitky a vzpomínky, nikoli předměty,“ vysvětluje Anka.

Přírodní materiály a příjemné klima

V domě převládají přírodní barvy i materiály. Na podlahách je lamino, dlažba i celoplošné a kusové koberce, nábytek je vyrobený z lakovaného MDF a dubové a ořechové dýhy. Co je ale důležité a z fotek nepostřehnutelné – dům má příjemné klima a atmosféru, díky čemuž je pro celou rodinu opravdu splněným snem.

Vizitka firmy

Dřevostavby staví firma Atrium už 30 let. Mají za sebou přes tisíc úspěšných staveb i spokojených majitelů. Používají výhradně zdravotně nezávadné materiály, v jejich stavbách nejsou žádné dřevotřískové a OSB desky. Více na www.atrium.cz.

Načítám