Hlavní obsah

Domácí glamping prodlouží léto! Proměňte zahradu v kouzelné místo, odkud se vám nebude chtít

Foto: Bonami

Foto: Bonami

Máte rádi přírodu, ale ještě víc milujete měkké matrace a teplou sprchu? Vyzkoušejte glamping. Představte si to jako kempování na „vysokých podpatcích“. Místo na karimatce se uvelebíte na posteli a stan je větší než lecjaká garsonka… Máte už po dovolené a na takový luxus není čas ani peníze? Prodlužte si léto a glampujte přímo u sebe na zahradě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chcete si zaglampovat, ale nechcete či nemůžete opustit pohodlí domova? Proč nezkusit domácí glamping přímo na zahradě! Vytvoříte si luxusní kempování tak blízko, že kdyby náhodou začalo pršet, můžete skočit do sucha během pár vteřin. Prodloužíte si tak léto, vybočíte ze stereotypu, přijdete na jiné myšlenky a dětem zpříjemníte začátek školního roku. Neumíte si to představit? Inspirujte se následujícími tipy a nápady i fotogalerií Bonami. Hýčkejte se přímo na zahradě (nebo na terase) a užijte si dobrodružství, které končí pěkně v teple domova.

Jak na glamping na zahradě

Základem všeho je stan – ať už koupený (ale ne ten, co pamatuje ještě první výlet s rodiči), nebo vyrobený z plachet a celt… Bez něj to nepůjde. Pokud však máte k dispozici prázdnou kůlnu nebo zahradní domek, zahoďte všechny stanové tyčky a látky. Máte vyhráno a přesuňte se do něj. Stačí si ho jen vhodně zařídit. Nejlépe tak, aby vypadal trochu jako hotelový pokoj pod širým nebem. Žádné karimatky! Přineste tam matraci, polštáře, peřiny a klidně i oblíbeného plyšáka. Chcete to mít přece pohodlné, ne?

Užijte si glamping na terase

Venkovní ložnici, obývák či pracovnu nemusíte dělat jen na zahradě. Využít k tomu lze i obytnou terasu nebo nazdobený balkon! Záleží na tom, jaké máte možnosti.

Fotogalerie: Inspirace pro domácí glampování

Postavte si vlastní glampingový byteček

1. Obývák

  • Koberce a textilie: Pro větší pohodlí a styl položte na zem venkovní koberec, rohož či domácí kobereček. Přidejte měkké polštáře a přikrývky, které prostor zútulní.
  • Osvětlení: Použijte venkovní světýlka, lucerny nebo LED svíčky k vytvoření hřejivé atmosféry. Světla lze zavěsit na stromy, kolem stanu nebo přes pergolu.
  • Venkovní krb nebo ohniště: Vytvořte si centrální bod pro večerní posezení. Můžete si pořídit přenosné ohniště anebo pro opékání a vyprávění příběhů použijte třeba starý gril.

2. Ložnice

  • Moskytiéra: Zavěste nad postel nebo matrace moskytiéru, která dodá pocit romantiky a soukromí, a navíc vás ochrání před hmyzem.
  • Noční stolek: Přidejte noční stolek s baterkou, svíčkami nebo malou lampičkou na baterie pro příjemné večerní čtení.
  • Osobní úložný prostor: Použijte starou dřevěnou bednu či truhlu nebo stylovou komodu jako úložný prostor pro knihy a další drobnosti, abyste nemuseli běhat moc často do domu a nekazili si tak kouzlo „kempování“.
Foto: Bonami.cz

Proměňte zahradní stan v luxusní víkendové sídlo. Stačí si zahrát na stěhováky a vynosit pár kusů nábytkuFoto: Bonami.cz

3. Koupelna

  • Sprcha pod širým nebem: Pokud máte prostor a možnost, vytvořte si zahradní sprchu. Stačí použít i jednoduchou solární sprchu a třeba ji zavěsit na strom.
  • Skládací umyvadlo: Jestli to myslíte s dobrodružstvím vážně, pořiďte si i přenosné skládací umyvadlo nebo nádoby na vodu a umístěte je poblíž příbytku.
  • Ručníky a kosmetika: Vybavte prostor měkkými ručníky, esenciálními oleji a přírodní kosmetikou, abyste měli pocit, že jste v lázních uprostřed přírody.
  • Zástěna pro soukromí: Vytvořte si jednoduchou zástěnu z látky nebo bambusu pro větší soukromí.

4. Kuchyň

  • Kuchyňská linka: Postavte si jednoduchou venkovní „linku“ z palet nebo starého zahradního nábytku.
  • Jídelní kout: Vytvořte si jídelní koutek s venkovním stolem a židlemi. Přidejte ubrus, svíčky a přírodní dekorace, aby byl prostor příjemný a stylový.

5. Dekorace a atmosféra

  • Rostliny a květiny: Ozdobte svůj venkovní byteček květinami a bylinkami v květináčích. Dodají prostoru živost a přírodní krásu.
  • Vůně: Zapalte vonné svíčky nebo tyčinky s vůní lesa, levandule či citrusů, aby váš venkovní prostor voněl. Anebo si vyrobte ze sklenice aromalampu proti komárům.

Chcete si zařídit zahradní domek nebo přístřešek? Vyrobte si nábytek z palet!

Načítám