Hlavní obsah

Skandinávský styl okouzlil celý svět! Hygge, lagom a fika zlepší nejen vaše bydlení, ale také život

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Skandinávský styl bydlení (a života vůbec) může být v mnohém inspirující. Je nám trochu bližší než třeba strohý japonský či asijský design, tíhne k přírodě a vyznává pohodu, klid, minimum komplikací a maximum pohody.

Článek

Skandinávský styl bydlení, ale vlastně i celý životní styl, je už mnoho let inspirací pro své spojení s přírodou, udržitelnost a přiměřenou dávku skromnosti a jednoduchosti, která v podstatě osvobozuje. Velí nezanášet prostor zbytečnostmi, ale investovat do kvality a pohodlí. Toužíte po domově, který bude přehledný, ekologicky i ekonomicky šetrný, zároveň pohodlný a otevírající svou náruč pohodě a relaxaci? Seznamte s pojmy hygge, lagom a fika.

Co je styl hygge?

Slovo hygge je původně dánské. Hygge se stal všeobecně uznávaným stylem bydlení koncem 20. století – tehdy ho ve své knize o životním stylu Dánů popsali britští autoři. „Když se řekne hygge, možná si vybavíte svíčky a teplé deky. Správně. I to mohou být detaily, které zpříjemní atmosféru, ale ty samotné rozhodně nestačí. Tento styl představuje komplexní a promyšlený přístup k designu s ohledem na každého uživatele tak, aby výsledek vyvolával pocit spokojenosti a sounáležitosti. Bydlení, kde si užíváte jednoduché radosti života,“ říká bytová designérka Lucie Volfová.

6 tipů, jak na bydlení ve stylu hygge

Lucie Volfová nabízí praktické tipy, jak tohoto stylu dosáhnout při zařizování domova:

  1. Dejte přednost přírodním materiálům, a to při výběru nábytku, podlah i bytového textilu. Dřevo, bavlna, vlna a len jsou ideální. Propojení s přírodou je zde zásadní, stejně jako ekologický a udržitelný pohled na tyto materiály. „Jedním ze základních prvků tohoto stylu je dřevo, obvykle přírodní dřevo s jeho svěžím vzhledem,“ říká interiérová designérka Anke Glut.
  2. Rozptylte světlo, mělo by být měkké a objímající, tedy je lepší doplnit jedno stropní svítidlo množstvím dalších lampiček, svíček a podobě. Měkké, tlumené osvětlení navodí příjemnou atmosféru.
  3. Dekorace by měly hladit nejen na pohled, ale i na dotek, protože deky, polštáře a koberce dodávají útulnost. Vyberte vše v tlumených barvách. Pro doladění interiéru zvolte doplňky, které vám dělají radost: fotografie blízkých, suvenýry z cest nebo knihy, jež máte rádi.
  4. K zútulnění domova použijte i pokojové rostliny, které také zvlhčí a přefiltrují vzduch.
  5. Nezapomeňte na prostor pro relaxaci – vytvořte si svůj koutek, kde se můžete uvolnit a „dobít baterky“. Je jedno, jestli bude v obývacím pokoji, ložnici anebo na terase. Ideální je pohodlné křeslo, kde se dá posedět s knížkou nebo hrnkem čaje a kde můžete nerušeně poslouchat oblíbenou hudbu.
  6. Pokud máte tu možnost, pořiďte si krb, ať klasický, nebo třeba jen na biolíh – v severských zemích to je skoro až potřeba, ale u nás jde spíš o symbol tepla, klidu a rodinné či kamarádské pohody. Krb můžete mít i v paneláku!

Fotogalerie a inspirace: Scandi styl v interiéru

Styl lagom: v jednoduchosti je krása

Lagom je vyjádřením stavu, kdy něčeho není málo ani moc anebo že méně může být více. Jde o styl, který je o trochu mladší, vznikl v roce 2017 jako „nástupce“ hnutí hygge. V bytovém designu sází také na přírodní materiály i jednoduchost a směřuje pozornost na účelnost, aniž by ovšem ztratil na pohodlnosti. Razí heslo, že v jednoduchosti je krása.

A rozhodně to není jen způsob, jak si zařídit bydlení. Jedná se o životní styl, který se uplatní ve všech oblastech: radí střídmost i v jídle a dávání přednosti kvalitě nad kvantitou. Říká, že není třeba vlastnit víc, než opravdu potřebujete, tedy je proti hromadění věcí či majetku. Jeho vyznavači netrvají ani na tom, že si musejí pořizovat všechno nové, a nebrání se kupovat i věci z druhé ruky nebo recyklované, protože si tím nepotřebují nic dokazovat a neradi „vyčnívají z davu“ luxusem. Tento styl také hledá rovnováhu mezi prací a odpočinkem…

I pro styl lagom jsou charakteristické přírodní barvy. Žádné extrémy, spíš klid, pohodlí a relaxace, ale i praktičnost, takže materiály jsou například odolné proti skvrnám, nemačkavé a lehce udržovatelné. Hodně sází na pokojové rostliny, kterými nešetří.

Fika: způsob života mezi věcmi

V souvislosti se severskou mentalitou a životními zvyklostmi můžete narazit také na termín fika. Dal by se přeložit jako přestávka – vznikl přesmyčkou ze slova kafii, tedy káva. Jestli totiž obyvatelé severských zemí něco uznávají a ctí, pak jsou to pravidelné pauzy na kávu. Během nich byste neměli pracovat, ale udělat si chvíli na přemýšlení a ideálně si k tomu dát i něco dobrého. A třeba ve Švédsku nedají dopustit na kombinaci kávy a skořicových šneků. Během této pauzy je hlavním cílem vaše spokojenost. Jde tedy o to, zařídit si věci okolo sebe tak, aby to bylo podle vašeho gusta.

Načítám