Hlavní obsah

Lebky, dýně, pavouci a duchové: Halloweenské dekorace strašidelné, veselé i decentní

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Ačkoli v našich končinách Halloween ne každý uznává, má tento svátek ve skutečnosti v evropské historii dlouhou tradici. Slavili ho totiž už Keltové, kteří věřili, že v noci z 31. října na 1. listopadu se vracejí duše zemřelých.

Článek

Proč se Halloween vlastně pojí se strašidelnými symboly a co si v tento den připomínáme? Jak jsme naznačili, je podle tradic poslední říjnová noc dobou, kdy se mohou vrátit duše zemřelých domů a potřebují naši pomoc, aby se zas mohly vrátit zpátky do země mrtvých. Proč ale tento den spojujeme se symboly, jako jsou dýně, lebky, kočky, pavouci a další? Každý z nich má svůj účel! A v neposlední řadě se také můžou stát pěknou podzimní dekorací.

Dýně jako dekorace

Jestli je něco jasným symbolem Halloweenu, je to vydlabaná dýně, nejlépe strašidelně se tvářící a osvětlená. Právě ta je podle starých zvyklostí vlastně „lucernou“, která ukazuje duším mrtvých cestu. Původně to sice byl vydlabaný tuřín, ale ten odvála historie a dýně ho nahradila.

Tento symbol můžete uchopit různě – ať už se pustíte do vydlabávání té opravdové, nebo raději koupíte keramické či látkové. Můžete si je i vlastnoručně vyrobit z různých materiálů nebo originálně nazdobit.

Lebky, hnáty a duchové

Dalším symbolem Halloweenu a oblíbenou dekorací jsou duchové a lebky nebo rovnou celé kostry. Mohou vypadat mile či strašidelně – je jen na vás, jak moc si právě na tuto symboliku potrpíte.

Čarodějnice, kočky, pavouci a netopýři

Kdo doprovází duše mrtvých na cestě na tento svět? Bytosti, které také nemají zrovna kdovíjakou pověst – čarodějnice, černé kočky, ale i netopýři a pavouci. I ti mají podle pověr spojení s temnými silami. Takže i jimi můžete ozdobit dům či byt.

Decentní Halloween?

Je na vás výzdoba plná duchů a oranžových vydlabaných dýní moc? Pak můžete i Halloween pojmout decentně, až téměř minimalisticky.

Načítám