Hlavní obsah

Garsonka v barvách trikolóry uchvátila porotu prestižní soutěže. Na 35 metrech je i spaní pro hosty!

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Bydlet stylově a pohodlně můžete i na 35 metrech čtverečních. Důkazem je garsonka na pražském Novém Městě, kterou zařídili v barvách české trikolóry. Chytré a nápadité řešení oslovilo porotu soutěže Interiér roku. Podívejte se, jak vypadá vítěz v kategorii Nízkonákladové bydlení.

Článek

Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním motivem interiéru garsonky, která se nachází v centru Prahy, konkrétně v Ječné ulici. Architekt Jakub Žoha z ateliéru New Architecture měl za úkol byt zrekonstruovat prakticky, ale zároveň originálně a ne moc draze. Jeho řešení oslovilo porotu soutěže Interiér roku, jejímž hlavním mediálním partnerem je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze kategorie Nízkonákladové bydlení.

Sytě modrá konstrukce

Jednopokojový byt může být dostačující pro jednotlivce, pár i mladou rodinu – ale musí být řešen chytře. V případě této garsonky se autor chtěl především vyhnout jednomu z hlavních nešvarů malých bytů: spaní na očích. Prostor proto rozdělil na spodní pobytovou část a horní část určenou pro spánek. Aby vložené patro nenarušilo vzdušnost bytu, tvoří ho dvě na sebe položené a vzájemně pootočené desky podepřené pouze jedním subtilním sloupkem. Obě desky jsou přístupné po pohodlném konzolovém schodišti, na vyšší desku se dá vylézt i po žebříku.

Praktické vložené patro nechal autor „svítit“. „Nová vnitřní konstrukce je zvýrazněna sytě modrou barvou. A do kontrastu k modré je v předsíni použitá sytě červená. Nábytek je pak laděn do střídmých tónů a některé doplňky jsou naopak ve zmíněných výrazných barvách, aby se celý interiér spojil a uzemnil,“ uvádí architekt a držitel ceny za nejlepší nízkonákladové bydlení Jakub Žoha.

Venkovní místnost

Obytný prostor rozšiřuje terasa, která v létě slouží jako další místnost. Protože nabízí dostatek prostoru, autor ji rozdělil do různých úrovní. Vyšší úroveň je více na slunci, nižší, která je téměř v kontaktu s kuchyní, funguje jako letní jídelna.

Pro příjemnější klima na terasu umístili předpěstované rozchodníkové kazety, které jsou prakticky ihned zelené. Výběr suchomilných rozchodníků nevyžaduje zavlažování pitnou vodou. Kazety díky své konstrukci zadržují dešťovou vodu, která by jinak odtekla rovnou do kanalizace.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze v různých kategoriích za rok 2023.

Načítám