Hlavní obsah

Grilování není jen o dobrém jídle. Nezapomeňte na dekorace a pohodlí!

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Grilovací sezona je v plném proudu. Ale nejde jen o to, hodit maso na gril, nakrájet zeleninu a postarat se o dostatečný přísun rozmanitých nápojů. Aby se z grilování stala příjemná společenská událost, nezapomínejte ani na stylové či praktické doplňky.

Článek

Chcete, aby se k vám hosté rádi vraceli? Grilování nesmí být akce šitá horkou jehlou, ale musíte se soustředit na pečlivou přípravu. Než pozvete partu kamarádů nebo širší rodinu na party s občerstvením, myslete na důkladně vyčištěný zahradní nábytek, vhodné dekorace a samozřejmě si promyslete, co budete podávat, aby bylo všeho dostatek. Nespoléhejte na to, že „každý něco přinese“. Když se na tom s návštěvníky předem konkrétně nedomluvíte, můžete pak sedět nad poloprázdným stolem.

Útulné a hravé posezení

Jestliže vám to prostor na zahradě nebo terase dovolí, vytvořte pomocí sedacích polštářů či piknikových dek kout, kam si budou moci návštěvníci sednout ve chvíli, kdy se chtějí skrýt před sluncem, vychutnat si chlazený nápoj a být chránění před teplem a kouřem z grilu. Jen by toto místo nemělo být příliš vzdálené od středu dění, aby si hosté nepřipadali odstrčení anebo se netvořily „skupinky“.

Nenáročné, zato okouzlující prostírání

Jste zvyklí, že se stůl slavnostně prostírá jen ke štědrovečerní večeři? Chyba! Třebaže by byl samozřejmě praktičtější omyvatelný ubrus, dejte si s výběrem nádobí i dekorací práci. Nalákejte hosty pomocí látkových běhounů, váziček, misek a kytic ze sezonních květin. Zapomeňte projednou na jednorázové papírové talířky, které se sice nemusejí mýt a jsou nerozbitné, ale stolování s nimi není nijak lákavé.

Náladové venkovní osvětlení

I když už se stmívá poměrně pozdě, nenechte se limitovat časem. Vytvořte útulnou a slavnostní atmosféru díky vhodnému venkovnímu osvětlení. Sázkou na jistotu je ohniště, které nemusí být velké, ale přesto se postará o romantiku a specifickou vůni páleného dřeva. Příjemnou a útulnou náladu zajistí i výrazné lucerny anebo plovoucí svíčky v pěkné míse s vodou. Anebo si jednoduše uděláte nekonečnou vodní svíčku ve sklenici?

Načítám