Hlavní obsah

Jak na boho styl v interiéru? Snadno! Nemá žádná pravidla, tak si vytvořte svůj unikátní osobní prostor

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Nejedná se o žádnou novinku. Boho styl je oblíbený a znovu a znovu se objevuje mezi aktuálními módními trendy. A právě nyní zažívá další velký comeback. Jak jeho prvky vnést k vám domů? Nemusíte přestavovat celé místnosti, pro uvolněnou „bohémskou“ atmosféru stačí jen pár zajímavých doplňků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čím se boho styl vyznačuje? Jedná se o ležérní kombinaci moderního interiéru plného barev, vzorů a textur s větším množstvím rozmanitých dekoračních předmětů. Základem jsou přírodní materiály, exotické detaily a zajímavá spojení různých odstínů, tvarů i materiálů. K boho stylu neodmyslitelně patří také pokojové rostliny či sušené květiny, traviny a obiloviny. A čím hustší „prales“ si domů pořídíte, tím lépe. Nepatříte mezi nadšené pěstitele? Pak klidně vsaďte na kvalitní umělé pokojovky anebo na nenáročné kaktusy.

Nevšední kombinace vítány

Jak už bylo řečeno, současnému pojetí boho interiéru vévodí přírodní materiály (dřevo, ratan, proutí, vlna, len, kůže, kámen) a dále také zemité barvy, jako je béžová, olivová nebo hnědá s bílou. Jedná se o velmi nekonvenční a neformální styl – typická je pro něj hravost, pohoda a nenucenost.

Zároveň čerpá z mnoha zdrojů, proto si nemusíte lámat hlavu například tím, jaký nábytek zvolíte. Fungovat bude kombinace starého ušáku po babičce a nové kožené pohovky, stejně jako moderní sedačka, přes kterou jen přehodíte háčkovaný či tkaný pléd. Pokud vám to prostor dovolí, můžete třeba na zem pořídit sedací polštáře nebo do stropu navrtejte houpací síť či závěsné křeslo.

Velká síla maličkostí

Nejdůležitější součástí boho stylu jsou interiérové dekorace. U jejich výběru se kreativitě meze nekladou, naopak – čím zábavnější a pestřejší, tím lepší! Nicméně to nepřežeňte. Cílem rozhodně není přeplácanost, ale útulný a osobitý prostor.

Jak na to? Jestli se toho nebojíte, klidně pověste barevnou deku nebo koberec přímo na stěnu místo velkého obrazu. Vítané jsou i zářivé robustní vázy a soudky od vína. Zkuste vystavit nejrůznější suvenýry z cest, vzpomínky na blízké, předměty s etno prvky, originální a výrazné maličkosti či starší nadčasové kousky, přírodní drobnosti, lapače snů, háčkované dečky nebo třeba obrázky v ručně vyráběném rámu. Skvělé jsou i vonné svíčky, které dodají správnou atmosféru nejen v zimě, ale po celý rok.

Rychlá boho proměna

Nechcete se pouštět do obnovy celého interiéru, ale toužíte mu dodat boho atmosféru? Zakomponujte do vybavení vhodné interiérové textilie. Právě ty jsou spolu s doplňky alfou a omegou tohoto stylu. Hodí se rozličné tkaniny i pleteniny, látky mohou být vyšívané, jednobarevné anebo zářit zajímavými vzory… Užijte je jako přehoz přes křeslo, gauč či postel (tam navrstvěte klidně i dva nebo tři kousky) a pořiďte si (nebo objevte ve skříni) bavlněné, háčkované či drhané záclony, originálně zdobené závěsy, střapce… Typické pro boho styl jsou také nástěnné macramé dekorace a velkou roli dokáže sehrát i zdánlivá maličkost: stylový ubrus či pletený dekorační polštář.

Načítám