Hlavní obsah

Tapety hlásí návrat! Jsou zpět a rovnou v metalických barvách. Váš domov oživí lépe než nový nábytek

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Po změně v interiéru občas zatouží každý. Zatímco někdo tento „problém“ vyřeší koupí nové komody nebo dominantního doplňku, stále víc lidí se vrací k metodě dobře známé z minulosti – k tapetám. Do prostoru vnesou zcela novou energii i styl a vytvoří osobitější a útulnější prostředí. Jakou si zvolíte vy?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná si to z dětství pamatujete také: jednou do roka se konal víkend věnovaný tapetování. Tatínek vše pečlivě přeměřoval a maminka mu asistovala. Všechno muselo být precizní, protože jakmile se jednou tapeta nalepila křivě, už se s tím nedalo nic dělat. I proto mnoho rodin uvítalo, když trendu tapet odzvonilo a do módy přišla klasická výmalba. Nyní se ovšem tapety vracejí na první příčky obliby v interiérovém designu a jejich instalace už naštěstí není tak náročná. Tak jim dejte šanci!

Rychlá a efektní změna interiéru

Neexistuje snad účinnější způsob, jak rychle a jednoduše zvelebit a proměnit interiér, než je nová tapeta. Prostoru dodá atmosféru, maskuje nedokonalosti stěn a zajišťuje rychlou, snadnou a bezprašnou instalaci. Při správném výběru se vám díky ní může prostor opticky zvětšit, prosvětlit nebo působit intimněji. Právě teď jsou největším trendem tmavé a lehce metalové odstíny tapet, které dodají punc luxusu. Jsou vhodné do místností, které jsou prosvětlené denním světlem, protože v opačném případě byste z pokoje udělali „kobku“ a po kýžené dekadenci a přepychu by nezbyla ani památka.

Jakou barvu tapet zvolit?

Nechcete-li se řídit trendy, pak volte zcela intuitivně a podle svého vkusu. Barva tapety by měla zapadat do celkového barevného schématu místnosti, případně sloužit jako zvýraznění jedné stěny – v tom případě by měla mít kontrastní odstín. Pokud si nepotrpíte na žádnou divočinu, volte tapetu v neutrálních tónech. Nezapomeňte na nepsané pravidlo, že světlé barvy odrážejí světlo a dodávají jasný a vzdušný vzhled, zatímco tmavé barvy světlo pohlcují a dělají prostor menší, než ve skutečnosti je.

Tapeta se vzorem? Žádný problém

Stále populárnější jsou i výrazné tapety se zvířecím, květinovým nebo geometrickým vzorem. Vždy by však měly zapadat do celkového konceptu místnosti, aby neudělaly víc škody než užitku. Například nápadné geometrické a abstraktní vzory jsou ideální pro moderně zařízený interiér, zato v boho domácnosti nebo na chatě mnoho parády neudělají. Jemně vzorované tapety se hodí téměř do každé místnosti a dodávají zabydlený, neformální vzhled. Pro vytvoření dokonalého efektu slaďte tapetu s designem čalounění a koberečků.

Optické iluze s tapetami

Potřebujete kouzlit s velikostí a proporcemi místnosti? Tapety se stanou vaším nenahraditelným pomocníkem. Například tapety se svislými pruhy pokoj opticky zvýší a vodorovné vytvoří opačný efekt. V prostorách s nízkými stropy volte tapety v jemném odstínu a monochromatické barvě. Skvěle vypadá i vytapetovaná „pátá stěna“, tedy strop.

Co potřebujete vědět o tapetách

Pevné vinylové tapety jsou vhodné do místností, jako je obývací nebo dětský pokoj, protože jsou odolné proti vlhkosti a snadno se čistí. Látkové (textilní) tapety jsou ideální do luxusních ložnic, zato pro přirozený vzhled místnosti udělají nejlepší službu bambusové tapety. Klasické papírové jsou cenově sice nejdostupnější, ale musíte počítat s tím, že se snadněji poničí a za rok vás čeká další tapetování. Vliesové tapety jsou stále populárnější, protože interiér projasní a rozzáří. Navíc mají dobrou překrývací schopnost, takže si poradí i s mírně popraskanými stěnami. Některé lze využít také ve vlhkém prostředí, proto je můžete bez obav instalovat do koupelny.

Načítám