Hlavní obsah

Spřízněné rodiny si na Valašsku nechaly postavit dvojici moderních chaloupek - takzvané haferky

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Aby mohli co nejčastěji sportovat i relaxovat v oblíbených Beskydech, rozhodli se, že si ve Velkých Karlovicích nechají postavit dvě chaloupky. Takzvané haferky vlastní dvě příbuzné rodiny. Svým rázem respektují valašskou kulturu, přitom nezapřou, že jde o soudobé moderní stavby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Komu je Valašsko blízké, nebude dlouho dumat, kde se vlastně vzalo pojmenování haferky. Jde o místní typický výraz pro borůvky. Dvě stejné chalupy obklopené krásnou přírodou jsou víkendovým bydlením pro dvě rodiny, případně mají sloužit k občasným pronájmům. O návrh a realizaci projektu se postarala architektka Beata Gistrová z BG Atelier.

Moderní borůvky

Velké Karlovice jsou jednou z mála skutečně autentických valašských obcí, které si rodina zamilovala nejen díky místní kultuře, ale samozřejmě také kvůli krásné horské přírodě. Přestože musí nová výstavba v chráněné krajinné oblasti Beskydy splňovat poměrně přísná kritéria, autorce se podařilo postavit chalupy zcela soudobé, tedy neimitující žádné historismy a nezakrývající dobu vzniku.

Obě haferky provozně rozdělili na dvě části – jedna je podlažní chalupa se třemi ložnicemi obývaná majiteli a druhá část je 2+kk pro kamarády, rodinu či na pronájem. Byť projekt zamýšleli jako chalupu, plně vyhovuje celoročnímu využívání. Každá jednotka má své soukromí, navíc obytné prostory mají vždy východ přímo ven nebo na terasu.

Ze sauny koukáte do zeleně

Součástí koupelen jsou finské sauny s přímým výhledem do volné krajiny, což jen umocňuje zážitek z relaxačních chvil. A to není jediná možnost zážitkového relaxu uprostřed panenské přírody. Obě chalupy mají totiž v patře na terasách kromě tradičního venkovního posezení také vířivky, z nichž máte též parádní výhled.

Dřevo, beton a černá

Dekor betonu, dřeva a doplňky v černé barvě tvoří de facto základní paletu celého interiéru. Tento koncept doplnili o bílou barvu jak na části vybavení, tak na většině stěn. Kromě toho se sem tam objevuje velkoformátová černobílá tapeta s motivem okolních kopců a hor. Na některých místech je také k vidění betonová stěrka. Výrazným prvkem interiéru je otevřené schodiště se sedací římsou pro krbová kamna, která dokáží prostor spolehlivě vytopit.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze v různých kategoriích za rok 2023.

Načítám