Hlavní obsah

Šetřete přírodu i peněženku. Vyzkoušejte eko přípravky na praní. Někdy je lepší prát oblečení v ruce

Foto: FabrikaSimf, Shutterstock.com

Foto: FabrikaSimf, Shutterstock.com

Když nějaká influencerka zveřejní na sítích reklamu na chemický prací prostředek, okamžitě se na ni snese vlna kritiky, že používá prostředky, které nejsou šetrné k životnímu prostředí. Ekologické přípravky jsou stále populárnější. Jak se v široké nabídce zorientovat a nenaletět jen na líbivou etiketu?

Článek

Běžné prací prostředky obvykle obsahují fosfáty, vonné a konzervační látky a rozjasňovače. To všechno při praní prádla končí v odpadní vodě, která znečišťuje životní prostředí. Ekologické prací prostředky obsahují výrazně méně škodlivých složek, které jsou navíc často biologicky rozložitelné. Nemusíte čistit prádlo octem a jedlou sodou, přírodní přípravky seženete i v drogeriích.

Dejte ekologickému praní druhou šanci

Výměnou pracího prostředku za ekologičtější nebo bio variantu uděláte něco málo pro planetu. Nejedná se ale jen o další level třídění odpadu, prospějete i svému zdraví. Zvlášť pokud vás trápí ekzém nebo vyrážky. Je příjemné, že ekologičtější varianty nejsou na úkor výkonnosti. Od doby, kdy je v 80. a 90. letech 20. století poprvé začal institut Good Housekeeping Institute testovat, se jejich kvalita výrazně zlepšila. Takže pokud vás minulá zkušenost odradila, je čas to zkusit znovu!

Jak poznat ekologický prací prostředek?

Zda je prací prostředek ekologický, závisí na mnoha faktorech – od způsobu výroby až po jeho likvidaci. Jedním z poznávacích znamení je samotné balení. Ekologické prací prostředky mívají udržitelnější obaly, ať už zcela bez plastů, nebo vyrobené z recyklovaných materiálů.

Hlavním faktorem, jak se v produktech zorientovat, je jeho složení. Klíč k výběru spočívá v certifikaci - ta by měla zaručovat zdravotní a ekologickou nezávadnost. Existuje jich ale celá řada a výrobci si navíc bohužel často vytváří vlastní ikonky a loga, která jako certifikace jen vypadají. Mezi ty, kterým můžete věřit, patří ty s logem EU EcoLabel (oficiální certifikát Evropské unie), Bio zebra, Bio list, EWG certifikace nebo ECO Garantie. Dále je dobré podívat se, zda prošel přípravek dermatologickým a hypoalergenním testováním.

Ekologické přípravky na všechno

Pokud se rozhodnete žít udržitelně, už nemusíte dělat kompromisy. V nabídce najdete všechno od máchadel, pracích prášků, praktických pracích ubrousků až po aviváže. Všechno ve složení, které je vhodné i pro ty nejmenší, protože neobsahuje žádné chemické přísady. Navíc vypere i ty nejzažranější skvrny (bahno, make-up nebo fleky od kávy), a to při nižší teplotě, což je další faktor, jak pomoci přírodě i své peněžence. Pro udržitelné praní stačí teplota 30 až 40 stupňů. Tím se ušetří asi 35–40 % spotřebované energie. Pouze ložní prádlo a ručníky by se měly prát na 60 stupňů.

Další tipy pro šetrnější praní

Není to jen o tom, že použijete ekologický prací prášek a aviváž. Pokud to s udržitelností myslíte vážně, držte se těchto rad:

  • Abyste plýtvali co nejméně vodou, perte méně často. Pokud není prádlo propocené nebo špinavé, nechte ho jen vyvětrat.
  • Aviváž sice dělá oblečení měkčím, voňavějším a příjemnějším na těle, ale současně obsahuje aktivní a konzervační látky a vůně, které mohou být škodlivé pro životní prostředí. Pokud byste chtěli prát ekologičtěji, je vhodné se vyhnout aviváži, nebo ji aspoň používat co nejméně a v ekologickém provedení.
  • Obecně platí, že byste měli prát pouze tehdy, když je pračka plná. Díky tomu se vyhnete přehnané spotřebě vody i elektřiny.
  • Je špinavý jen rukáv nebo límeček? Nedávejte celý kus oblečení do pračky, ale vyčistěte místo ručně. Naplňte dřez trochou vody a přidejte trochu pracího prostředku (jsou k tomu ideální i prací ekologické ubrousky). Ručním praním spotřebujete méně vody, žádnou elektřinu a je mnohem šetrnější k jemným látkám.
  • Za zvážení stojí i nákup tzv. koncentrovaného pracího prostředku (je to napsáno na etiketě), je tak silný, že ho stačí daleko menší množství než u normálního balení.

Načítám