Hlavní obsah

Podzimní dekorace z vřesu. Bude mu to slušet v koši, na zdi i v okně

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Jakou rostlinu máte spojenou s podzimem a podzimními dekoracemi? Kromě chryzantémy a třeba dýně to je nejspíš vřes. Právě on dovede svými barvami rozzářit nejen zahradu, ale i parapet nebo obývák. Podívejte se, jak mu to může slušet i u vás doma.

Článek

Vřes je krásný a současně odolný proti všem rozmarům podzimního počasí, takže je to právě on, kdo se po letničkách ocitá v truhlících a nádobách, ale i v mnoha dekoracích. Jestli oceníte trochu inspirace, máme ji dnes pro vás připravenou.

Vřesy do truhlíků i věnce

Vřes můžete pěstovat na zahradě, koupit v květináči a použít ho i s ním, ale lze ho i ostříhat a nechat usušit v malých svazcích, podobně jako levanduli. Ve všech podobách bude krásný a jako podzimní dekorace dokonalý. Inspirovat se můžete v článku o podzimních truhlících nebo v naší fotogalerii.

Vřes nebo vřesovec?

Možná budete trochu zmatení, až si budete chtít koupit vřes a najdete u něj nápis, že jde o vřesovec. Hodně lidí si je plete - a není divu. Jsou to skoro stejné rostliny, jen pocházejí odjinud, jindy kvetou a jsou jinak vysoké.

  • Vřes je vysoký 20-50 centimetrů, má metličkové výhony s maličkými lístky a kvete od léta do podzimu. Narazíte na něj v Evropě, ale i Americe a Asii. Lebedí si na kyselé a písčité půdě s dostatkem výživy. Jeho květy mívají pět lístků.
  • Vřesovec je asi o 10 centimetrů vyšší, má i trojnásobně dlouhé lístky (i když pořád asi jen o 15 milimetrů), pochází z Jižní Afriky a vyskytuje se i v severní Evropě. Potřebuje neutrální nebo zásaditou půdu. Jeho květy mají 4 lístky a kvete od podzimu do jara. Vřesovce jsou na pohled hezčí.

Pokud si kupujete rostlinu do podzimní vazby, asi nemusíte moc řešit, zda jde o vřes či vřesovec, oba se na to velmi hodí.

Související témata:
Vřesy
Vřesovce
Chryzantémy (listopadky)

Načítám