Hlavní obsah

Dokonalý piknik? Neponechejte nic náhodě, plánujte dopředu a nezaskočí vás ani nepřízeň počasí!

Foto: Pratchaya.Lee, Shutterstock.com

Foto: Pratchaya.Lee, Shutterstock.com

Vydat se do přírody s piknikovým košem už dávno není výsadou zahraničí. Uspořádat si hostinu v trávě můžete v nedalekém městském parku nebo klidně i u sebe na zahradě. Dokonalý zážitek zaručen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Plánování pikniku je mnohem složitější disciplína než jen vytáhnout z košíku jídlo a začít hodovat. Aby se vyvedl a všichni zúčastnění byli spokojení, musí zafungovat dohromady hned několik faktorů: počasí, zábavný program a minimum práce, která vás nebude stresovat. Vše je nutné si dopředu podrobně naplánovat a počítat i s možnými změnami – a být na ně připraveni. Jak na to?

Připraveni na rozmary počasí

I když vám aplikace na mobilu jasně ukazovala, že bude nebe bez mráčku, zapršelo a tráva je mokrá. Tradiční piknikové deky (nebo ty klasické, které používáte pro přikrytí) můžete rovnou zahodit, protože by se pochopitelně promáčely. Ovšem dostupné jsou i deky s plastovou nebo vinylovou dolní stranou. To zaručí tepelný komfort a hlavně „zadek v suchu“. Matka příroda vám může zavařit i ve chvíli, kdy vítr začne nabírat na intenzitě. Neopomeňte proto ani na něco, čím byste mohli v tomto případě deku zatížit.

Vhodné nádobí

Zapomeňte na to, že byste se do přírody „tahali“ s nádobím, které doma běžně používáte. Pokud chcete šetřit přírodu a jednorázové pro vás nepřipadá v úvahu (a talíře nejsou součástí piknikového koše), porozhlédněte se v obchodech po smaltovaném nebo plastovém, které můžete opakovaně používat. Je lehké, skladné a snadno se přenáší. Doporučujeme investovat i do kvalitní termosky, která zachová chladnou vodu nebo naopak teplou kávu. Abyste se nemuseli zabývat volbou příborů, připravte si s sebou jídlo „do ruky“. Kuřecí paličky, ovoce na špejlích nebo kukuřičné klasy. Vhodné jsou i sendviče.

Žádné rušivé elementy

Létající broučci, komáři a další hmyz k přírodě patří, piknik dokážou ale například vosy pořádně znepříjemnit. Mějte strategii. Ta by mohla zahrnovat síťové kryty na potraviny nebo termotašku, kterou po vyndání porce znovu zavřete. Skvělým tipem je vyslat do boje bylinky: rozmarýn, máta a šalvěj hmyz odrazují. Vytvořte svazky těchto bylinek a ponechte je kolem deky. Pokud máte v plánu rozdělat si večer oheň, vhoďte jeden svazek i do něj. Kouř bude fungovat jako alternativa k citronelovým svíčkám.

Zábava pro nejmenší

Pokud máte malé děti, je jasné, že ty s vámi nevydrží celý den jen sedět na dece a kochat se přírodou. Abyste se vyhnuli stále se opakující otázce „Kdy už pojedeme domů?“, zabalte s sebou i malé deskové hry, karty nebo létající talíř. Vhodnou zábavou může být i hra na profese nebo osobnosti. Jak na to? Postačí pouze papír a tužka – na malý kousek jeden z hráčů napíše, koho nebo co máte představovat, druhý si jej dá na čelo a hádá. Věřte, že si u toho celá rodina užije spoustu legrace!

Načítám