Hlavní obsah

Odjíždíte na dovolenou? Zabezpečte byt i dům proti zlodějům! Vyfoťte cennosti a nezapomeňte na sklep

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Každý má před odjezdem na dovolenou své rituály. Někdo pětkrát překontroluje letenky, jiný obejde okna, jestli jsou zavřená, a další si pro jistotu vyfotí vypnutou žehličku. Ale zásadní také je se ujistit, že jste svůj domov zabezpečili proti zlodějům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když opouštíte na delší dobu domov, měli byste udělat maximum pro jeho ochranu před zloději. Jak na to? Základní prevencí před vloupáním je byt či dům dobře zavřít a zamknout – a to nejen vchodové dveře, ale i okna! Podle dlouhodobých statistik zloději chodí nejčastěji přes vstupní dveře, přes balkon nebo okny, která zůstala nedovřená anebo byla pootevřená kvůli ventilaci. Zkušený zloděj si totiž s mezerou pro mikroventilaci poradí tak, že je za minutu u vás!

„Základem efektivního zabezpečení je zamykání a zavírání oken – a měli byste to mít jako automatický návyk. Pamatujte, že překonání obyčejných nezamčených dveří trvá do 5 sekund, u bezpečnostních nezamčených dveří pouhých 15 sekund,“ upozorňuje plukovnice Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

1. Vyberte kvalitní zámek

Zlodějům značně ztíží práci to, když dveře osadíte kvalitním zámkem. Jak poznáte, že ten váš by už zasloužil vyměnit? „Prvním vodítkem je funkčnost: zámek či cylindrická vložka by se neměly zasekávat ani jevit známky jiného poškození. Druhým indikátorem je pak bezpečnost zámku. Na vchodové dveře patří bezpečnostní cylindrická vložka s certifikací. Měla by mít alespoň třetí třídu odolnosti, která zvládne odolávat běžným zlodějským praktikám několik minut, což dává dost času, aby si toho někdo všiml,“ radí Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Před mechanickým poškozením chrání také bezpečnostní kování a bezpečnostní dveře a zárubně proti roztažení. U rodinných domů je dobré udržovat okolí tak, aby bylo na vchodové dveře vidět třeba z okna od sousedů, takže se tam zloděj nebude moci v klidu schovat. Hodí se mít i pohybové čidlo, které v noci rozsvítí světlo u dveří nebo na příjezdové cestě. Jak vybrat správný zámek? Musí odradit zloděje!

2. Domluvte se se sousedy

Ideálním spojencem proti zlodějům jsou pozorní a spolupracující sousedi. Pokud jim můžete věřit natolik, že jim nejen řeknete o svém odjezdu, ale svěříte jim i klíče od bytu (nebo alespoň od branky a schránky, aby vám vybírali poštu a občas zalili něco na zahrádce), uděláte také hodně pro to, aby si vás zloději nevyhlédli.

Statistika vloupání

Podle statistiky Policie ČR za loňský rok vyplývá, že každý den je nahlášeno 13 vloupání do bytů, rodinných domů nebo chat a chalup. Zloději tím způsobili škodu za 387 milionů korun.

Foto: ANDRANIK HAKOBYAN, Shutterstock.com

Zásadní je zamknout dveře a dobře zavřít okna. A také mít zámky, které nelze jen tak překonat…Foto: ANDRANIK HAKOBYAN, Shutterstock.com

3. Vyfoťte své poklady

Máte doma nějaké vzácné a nenahraditelné věci? Řeč není jen o sbírce cenných mincí nebo známek, ale také o citově cenných předmětech. Všechny byste měli před dovolenou schovat do trezoru anebo alespoň umístit tak, aby nebyly vidět pohledem zvenčí přes okno. Jestliže necháte cennosti doma, měli byste je mít zaprvé pojištěné (jak správně pojistit dům a domácnost) a zadruhé zdokumentované tak, abyste v případě krádeže mohli policistům předložit fotografie a detailní popis.

4. Nezapomeňte na sklepy a garáže

Kromě domu byste měli zabezpečit i sklepy, garáže, zahradní domky a podobně. U prvních dvou tím spíš, pokud se z nich dá vejít do domu. V tom případě je také nutné ohlídat pootevřená okna a bezpečnost dveří a zámků. Zahradní domky a vstupy do kůlen s nářadím a stroji je dobré zabezpečit třeba kvalitním visacím zámkem a petlicí.

5. Nesdílejte zážitky z dovolené online

I když máte sto chutí pochlubit se fotkou z dovolené na sociálních sítích, nedělejte to. Pro zloděje je poměrně snadné si spojit informace s vaší identitou a bydlištěm a využít situace. Jestliže snímky zveřejňovat chcete, nechejte to na dobu po návratu.

Načítám