Hlavní obsah

Nemáte zateplený byt? Měli byste o tom uvažovat a požádat stát o dotaci. Vyplatí se to

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Téma zateplování je často diskutované a zdůrazňuje se, že je zásadním krokem při snižování energetické náročnosti domů, tedy cestou k tomu, jak ušetřit za vytápění v zimě a chlazení v létě. Jestli bydlíte v domě, který ještě zateplen není, je nejvyšší čas o tom uvažovat. Co byste měli dopředu vědět?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zateplování domů je cesta, jak ušetřit za vytápění nebo chlazení, a mělo by být vlastně jedním z prvních kroků, které zvolíte, pokud zrovna stavíte. Jak to je ale u starších staveb? Téma jsme probírali s energetickou specialistkou Veronikou Skorunkovou.

Ing. Veronika Skorunková

Ing. Veronika Skorunková je energetická specialistka s právem vystavovat budovám průkazy energetické náročnosti. Působí ve společnosti V-systém elektro, která se mimo jiné zaměřuje na posuzování domů a navrhuje vhodná úsporná opatření nebo vyřizování dotací v rámci Nové zelené úsporám. Snižování energetické náročnosti budov se věnuje od roku 2013. Má řadu zkušeností se zpracováváním PENB i s vyřizováním dotací pod hlavičkou NZÚ.

Kdy je ideální chvíle pro zateplování domu?

Ještě před tím, než se do domu nastěhujete. Což platí hlavně při nákupu starší nemovitosti. V době, kdy už tam bydlíte, je zateplení náročná akce. I když - obývat prostory současně s jejich zateplováním není sice komfortní, ale určitě ne nemožné.

Patří zateplování mezi technicky a finančně náročná opatření?

Ano, rozhodně mezi náročnější patří, ale když pak uvážíte, že se sníží energetická náročnost až o desítky procent a má to také vliv třeba i na hodnotu objektu, tak se rozhodně vyplatí.

Jak zjistím i jako laik, který se nevyzná v žádných stavebních technologiích, že potřebuje můj dům zateplit?  

Jednou z cest je podívat se do průkazu energetické náročnosti budovy – měl by ho mít každý dům, který byl posledních pár let v prodeji. Lze se ptát i minulých majitelů. Dlouhodobí majitelé zase vědí, zda se něco v uplynulých letech rekonstruovalo. A kdybyste opravdu nevěděli, zda je třeba zateplená fasáda, stačí na ni zaťukat. Zateplení bývá měkčí, je cítit izolant. Zateplení stropu nebo střechy zjistíte, když se půjdete podívat na půdu. No a pokud zjistíte, že dům zateplený není, je žádoucí o něm uvažovat.

Foto: Francesco Scatena, Shutterstock.com

Pokud chcete žádat o dotace, musíte mít alespoň základní projekt, který dokáže, že provedené úpravy povedou k úsporám energiíFoto: Francesco Scatena, Shutterstock.com

A jdou zateplit opravdu všechny domy? Mluví se například o tom, že to není ideální u opravdu starých domů z kamene.

Obecně platí, že i kamenný dům zateplit jde. Nedoporučujeme zateplovat dům z opuky, tam by mohlo dojít k vysychání zdiva a jeho drolení. Všechny ostatní domy ale zateplit jdou. Jen je u mnohých starších domů třeba před zateplováním řešit případnou vlhkost vhodnou sanací.

Zateplování výrazně snižuje energetickou náročnost domu, tedy i náklady. Ovšem ne všichni mají peníze na to, aby zateplili hned vše, tedy fasádu, střechu i stropy. Jak postupovat, co udělat v první řadě a co má následovat?

Jako první bych řešila fasádu. Ovšem jen v případě, že už máte vyměněná okna, ideálně již s izolačním trojsklem. Jestliže se na jejich výměnu chystáte, počkejte s fasádou až potom, aby byly detaily okolo ostění provedeny najednou, bez dalších zásahů. Platí, že zateplení obvodu domu musí jít ruku v ruce s výplní stavebních otvorů, tedy oken a dveří. Pak by mohlo následovat zateplení střechy a stropů. V nejlepším případě se dá tohle všechno řešit v rámci jednoho projektu.

Je také dobré dát si pozor na pořadí v případě, že uvažujete o fotovoltaice, ale střecha bude potřebovat během pár let rekonstrukci nebo výměnu a museli byste panely zas sundávat, což by stálo peníze. A pokud jde o výměnu kotle za úspornější, tak přednost má zateplení fasády, protože to přinese větší úspory. Vždy, když není možné realizovat všechna plánovaná opatření najednou, je potřeba si připravit harmonogram s výhledem na několik let dopředu.

Jestliže se rozhodnu zateplovat, co všechno na to potřebuju? Je třeba mít projekt?

Jestliže se zateplením nezmění tvar objektu a barevné řešení fasády a oken, tak teoreticky stavební úřady většinou žádnou dokumentaci nevyžadují. Teoreticky říkám proto, že pokud budete chtít na zateplení dotaci, pak alespoň jednodušší dokumentaci potřebovat budete. Osobně doporučuji vždy spolupracovat se stavebním projektantem. Přijde na místo, dům si prohlédne a zjistí, zda nejsou třeba i problémy se statikou, vybere nejvhodnější materiál a metodu zateplení. Můžete spolupracovat i s energetickým specialistou, který navrhne třeba i tloušťku izolantů, což maximalizuje nejen úsporu energie, ale má vliv i na výšku dotace.

Kolik stojí služby takových odborníků?

Záleží na tom, kolik času nad vaším projektem budou muset trávit – práci jim můžete ulehčit tím, že jim poskytnete projektovou dokumentaci aktuálního stavu nebo starší projekt. Jestli ho nemáte, zkuste ho najít v archivu stavebního úřadu. Počítejte s tím, že náklady na projekt budou v řádu desítek tisíc. Energetické poradenství vyjde asi také kolem dvaceti tisíc.

Jestliže si na zateplení chci vzít dotace, mohu tyto služby zaplatit i z nich?

Ano, součástí NZÚ je i tzv. základní podpora, která počítá s náklady na činnost těchto odborníků.

A o jaké dotace lze žádat právě na zateplení?

Všechny možnosti najdete v programu Nová zelená úsporám, který spravuje Státní fond životního prostředí. Jedním z jeho podprogramů je často zmiňovaná dotace Oprav dům po babičce, cílená hlavně na mladé rodiny. Lze ji čerpat na komplexní rekonstrukci rodinného domu, tedy i na zateplení, a peníze se vyplácí předem, zálohově, takže si můžete snížit například částku úvěru na rekonstrukci. Můžete získat až milion korun na stavební konstrukce a statisíce na další opatření. Pro mladé rodiny je zajímavý i bonus 50 000 Kč na každé nezletilé dítě.

Je potřeba splnit nějaké věkové limity, výši příjmu nebo podobně?

Žadatel v programu Oprav dům po babičce by měl vlastnit kromě rekonstruované nemovitosti nejvýš jednu další na bydlení – třeba byt, ve kterém zatím bydlí, než se dům opraví. Další podmínkou je, aby byl žadatel ekonomicky aktivní a byl stoprocentním vlastníkem nemovitosti, nebo jedním z majitelů.

A jaký je postup žádosti o dotace?

Nejprve musíte zjistit, zda zamýšlenou rekonstrukcí splníte podmínky programu, tedy snížení energetické náročnosti. To posoudí zmíněný energetický specialista a projektant, kteří připraví projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. Tyto dva dokumenty jsou hlavními přílohami žádosti o dotaci, která se podává elektronicky.

Jak pravděpodobné je, že dotaci dostanu? Mohu mít jistotu, pokud už zaplatím odborníky a projektovou dokumentaci?

Vaši žádost překontroluje pracovník Státního fondu životního prostředí, ale pokud je energetické hodnocení formálně v pořádku, pak ji jen předá k podepsání rozhodnutí o poskytnutí dotace. Za správnost ručí právě projektant a energetický specialista. Jestliže jsou v pořádku i všechny další podmínky, není důvod, proč by neměla být žádost schválena.

Nemůže se stát, že žádost podám, ale státu dojdou peníze a budu muset čekat a doufat, jestli se zas najdou?

Je to tak, že v momentě, kdy program běží a žádost je možné podat, tak je vlastně garantované, že je v programu dostatek finančních prostředků. To znamená, že není možné podat žádost a následně zjistit, že na dotace peníze nejsou. V případě, že se upravují podmínky některé z dotací, je dočasně příjem žádostí pozastaven, což vidíme již při podávání.

Říkala jste, že podmínkou je, aby byl žadatel majitelem nebo spolumajitelem nemovitosti. Znamená to, že ji pak nemůže prodat?

Podmínkou tohoto programu je, aby v celé době udržitelnosti, což je 10 let, měl žadatel a všichni členové domácnosti v objektu trvalé bydliště.

Deset let je dlouhá doba, může se stát cokoli. Co když se žadatel musí odstěhovat dřív?

Na to se zeptejte pracovníka, který vaši žádost řešil. Určitě mají nějakou metodiku, která různé životní situace řeší tak, aby vám nastalou situaci nezhoršovali.

Jestliže si třeba zateplení a snižování energetické náročnosti rozložím do dílčích kroků – mohu i na ty etapy čerpat nějaké dotace?

Určitě ano. Můžete dostat dotaci Nová Zelená úsporám, která pamatuje na všechny vlastníky rodinných domů a neřeší jejich příjmy, dokonce ani to, kdo vlastní dům. Lze získat dotaci na samostatné technické systémy – třeba instalaci tepelného čerpadla, fotovoltaiky, řízeného větrání s rekuperací anebo dalších opatření.

Největší obavu z vyřizování dotací mají asi starší majitelé nemovitostí – kam se mohou obrátit o radu a jaká dotace by byla pro ně tou ideální?

Pro důchodce a nízkopříjmové domácnosti je nachystána Nová zelená úsporám Light, kde je možné získat až 250 tisíc. Je procesně jednodušší, není potřeba mít projektovou dokumentaci ani energetické výpočty a peníze lze získat dopředu. V rámci ní lze získat dotace na dílčí zateplení i fotovoltaický ohřev, od září i na výměnu starého kotle za novější. S podáním žádosti lidem pomohou místní akční skupiny (MAS) a pracovníci EKIS, které můžete najít přes stránky Ministerstva průmyslu a obchodu nebo na stránkách Nová Zelená úsporám, kde je seznam energetických specialistů, popřípadě i seznam projektantů, anebo je možné oslovit přímo pracovníka Státního fondu životního prostředí. Lze si domluvit i schůzku na krajském pracovišti, kde s vámi vše proberou.

Načítám