Hlavní obsah

Luxusní novostavba v Beskydech jako by zarostla do zelené krajiny

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

V malebném údolí potoka Tyra v srdci Moravskoslezských Beskyd kdysi stála před světem schovaná hájenka. I současná stavba působí jako přirozená součást tamní přírodní scenerie, vyniká ovšem nebývalým luxusem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na pozemku, kde v minulosti stávala osamělá hájenka, vybudovali před pár lety roubenou stavbu. Nový majitel oslovil architekta Jiřího Fialu, který spolu s týmem z ateliéru Fiala Architects měl za úkol zařídit novostavbu s prostory k rekreaci. Zároveň měli přetvořit zahradu s jezírkem tak, aby spolu s roubenkou tvořily spojený a vizuálně působivý celek. Výsledek je famózní.

Většinu schovali do země

Novostavba doplňuje stávající obytný dům o chybějící funkce, jako jsou prostory pro setkávání s přáteli, akce, wellness, ubytování pro hosty, vinný sklep a garáž. Její podoba vychází z původního řešení staré dřevěnice, která nyní nepostřehnutelně přechází do tvarů nové přístavby. Diagonály, jež vidíte jako trojúhelníky a trapézy, nyní formují jak hlavní část, která se obtáčí kolem starého domu, tak i jednotlivé části exteriéru a prvky interiéru.

Autoři se museli popasovat s ne zcela jednoduchým zadáním. Přístavba je totiž rozsáhlá, zároveň ale měla jen minimálně zasáhnout do přirozeného rázu krajiny. „Po mnoha skicách a konceptech jsme se rozhodli umístit většinu objemu stavby do země. Nadzemní část stavby pak kryje zelená střecha se vzrostlými stromy, která plynule přechází v okolní zeleň a esteticky se snoubí s terénem,“ komentuje návrh hlavní architekt Jiří Fiala.

Dokonalý relax

Hlavní místnost novostavby přirozeně spojuje přední a zadní částí zahrady. Zároveň autoři vytvořili oddělený apartmán, který jen tak nepřehlédnete. V exteriéru totiž vyniká jako dřevěný jehlan vystupující z terénu. Stávající roubenkou, novou garáž a přístavbu propojuje podzemní chodba. V podzemních prostorách přístavby se pak nachází technické zázemí, klub, vinotéka a solná jeskyně.

Kámen, dřevo a světelná show

Co se použitých materiálů týká, prim hraje kámen a dubové dřevo v kombinaci s pohledovými betonovými stěrkami, sklem a zrcadly. V části určené k wellness a kolem bazénu pak zvolili dubový obklad se speciální konstrukční úpravou, která zabraňuje nežádoucímu kroucení ve vlhkém prostředí. Masiv dubového dřeva použili také v dalších částech interiéru, mimo jiné na podlahách a nábytku.

Atmosféru wellness zóny dotvářejí také živé zelené stěny. V podzemních částech jsou zase k vidění mechové plochy. Zároveň si autoři pohráli se světly. V jednotlivých místnostech lze měnit scény osvětlení s různými intenzitami, teplotami, ale zároveň i barvami. Můžete tak vytvořit hotovou světelnou show. Unikátními prvky interiéru jsou povrchy z křišťálových zrn od firmy Swarovski, jež fungují nejen jako plošné obklady s různými motivy, ale také jako světelné panely.

SOUTĚŽ INTERIÉR ROKU

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze v různých kategoriích za rok 2023.

Načítám