Hlavní obsah

Je vám v noci už trochu zima? Heboučké teplé povlečení vás krásně zahřeje a ušetříte za topení

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Rána jsou již chladná a ani večery příliš nelákají k posezení na terase. Právě teď přichází vhodná doba užít si naplno pohodu v posteli! Využijte chladné večery k odpočinku u televize nebo knížky a zachumlejte se přitom do nejteplejších a nejměkčích lůžkovin. Podzimní a zimní povlečení najdete v mnoha barvách, vzorech i materiálech, a je tak jen na vás, čemu dáte přednost.

Článek

V ložnici lidé tráví velkou část života. Je to zóna odpočinku a relaxace, proto je žádoucí cítit se v ní příjemně a pohodlně. Ať už v posteli jen tak lenošíte s knížkou nebo časopisem, díváte se na televizi anebo ji využíváte pouze na spaní, ke konejšivému zážitku vám vždy pomůže správné povlečení.

Podzimní povlečení: v hlavní roli materiál

Zatímco letním měsícům vévodí chladivé a prodyšné lůžkoviny z bavlněného saténu nebo mušelínu, chladné podzimní a zimní měsíce volají po teple domova. To u vás v ložnici zajistí hřejivé povlečení, do kterého se večer zachumláte a užijete si chvilku klidu. Existuje hned několik materiálů, po kterých můžete při převlékání postele sáhnout, a každý má své výhody.

1. Flanel

Jedná se o velmi lehký, měkký a hřejivý materiál, který patří, co se (pod)zimního povlečení týká, na úplnou špičku. Flanel se tradičně vyrábí z vlny, ale dnes je běžný ve variantách z bavlny, syntetiky nebo jejich kombinace. Při výrobě flanelu je klíčové kartáčování drátěným kartáčem, které mu dodává charakteristickou měkkost. Je pro něj typický mírně počesaný povrch, který vytváří efekt jemného chmýří a zvyšuje pocit tepla a měkkosti na dotek.

Flanelové povlečení je lehké a skladné, a navíc ho můžete snadno prát (ideálně při 30 °C) a při nižších teplotách i sušit v sušičce. Nevýhodou může být žmolkování, které se může objevit při nesprávné péči nebo u nekvalitních kusů.

Nezapomeňte na prostěradla!

K teplému ložnímu prádlu patří také prostěradla. Na podzim a zimu se perfektně hodí ta z froté nebo mikroplyše – jsou příjemná na dotek a hřejivá. Máte-li vzorované povlečení, vyberte si z jeho potisku jednu barvu a v té k němu vyberete prostěradlo. K jednobarevnému povlečení zas můžete naopak použít prostěradlo se vzorem.

Návod, jak složit prostěradlo jako profíkVideo: Jan Čapek

2. Mikroplyš

Tato relativně nová kategorie ložního prádla si rychle získává oblibu díky své měkkosti a hebkosti. Jelikož jde o syntetický materiál, může představovat ideální volbu pro lidi trpící alergiemi, protože jeho těsně tkaná struktura brání pronikání prachu a alergenů do vlákna. Mikroplyš ovšem není v pravém slova smyslu tkaný, ale je vyrobený technikou pletení, kde jsou mikrovlákna proplétána nebo spojována do husté a měkké struktury.

Mikroplyšové povlečení je většinou velmi snadné na údržbu. Dá se prát v pračce a rychle schne a přitom si roky zachovává svůj tvar i barvy. Při výběru se zaměřte především na gramáž – čím je vyšší, tím hustější, kvalitnější a teplejší pak ložní prádlo je.

3. Mikrovlákno

Další šikovnou možností pro alergiky, malé děti nebo osoby s dýchacími potížemi je povlečení z mikrovlákna. Jedná se o hustě tkanou textilii z polyesteru, která je jemná, hřejivá a nesráží se, nemačká ani nemění tvar. Největší výhodou mikrovlákna je skladnost, nízká váha a snadná údržba – lze ho prát na 40 i více stupňů a sušit v sušičce. Jeho další velkou výhodou je také nízká pořizovací cena. Jelikož se jedná o umělý materiál, není tolik prodyšný jako bavlna a pro někoho může být na dotek nepříjemný.

4. Bavlna

Klasické bavlněné povlečení je nadčasová klasika. Existuje hned několik druhů bavlněných tkanin, které se u ložního prádla používají: krep, renforcé, žerzej, perkál, satén, froté. Zatímco froté a žerzej se využívají jen na prostěradla, zbylé tkaniny najdete u povlečení, přehozů i polštářků. Jsou vhodné pro všechny roční doby, a pokud nemáte v ložnici zimu, můžete je bez obav povléct i v podzimních a zimních měsících. Velkou výhodou je nepřeberné množství dekorů, ze kterých můžete vybírat.

Nevýhodou může být péče: většina bavlněných tkanin (výjimkou je krep) je mačkavá, musí se žehlit a při nesprávné údržbě se sráží. Méně kvalitní povlečení pak snadno ztratí své původní barvy.

Je vám líto vyhodit staré lůžkoviny? Inspirujte se:

Načítám