Hlavní obsah

Ložní prádlo ovlivní kvalitu spánku. Zvolte správný materiál, často ho měňte a nepoužívejte aviváž!

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Určitě znáte ten pocit, když po dlouhém dni ulehnete, toužíte se zabalit do čistého a voňavého povlečení a přikrýt se měkkou peřinou… To vše přispěje k osvěžujícímu spánku. Kvalita ložního prádla má vliv také na vaše celkové zdraví a psychickou pohodu. Správně zvolené povlečení totiž nespočívá jen v estetice, ale také v pohodlí a funkčnosti. Které vybrat a jak o něj co nejlépe pečovat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V dnešní době můžeme volit z téměř nepřeberného množství materiálů, vzorů a barev, což může výběr ložního prádla někdy trochu komplikovat. Ať už preferujete luxusní satén, čistě přírodní bavlnu, rustikální a odolný praný len, měkké a rychleschnoucí mikrovlákno, antibakteriální bambus nebo prodyšný ekologický tencel, je důležité zakoupit si nejen takové ložní prádlo, které bude vyhovovat právě vám, ale zároveň vědět, jak se o něj dobře starat, aby vydrželo v dobré kondici co možná nejdéle.

Na co myslet při nákupu ložního prádla

Je potřeba si uvědomit, pro koho jsou povlečení, prostěradlo, případně i peřina či polštář, určené. Jiné potřeby a požadavky bude mít člověk, který trpí kožními problémy, a jiné zase zimomřivec, jehož uspokojí jen vysoce hřejivé a měkké lůžkoviny. Důležitým rozhodujícím faktorem je třeba i roční období.

„V létě budete s největší pravděpodobností vyhledávat chladivé a lehké materiály, díky nimž se nebudete zbytečně potit, v zimě naopak oceníte hřejivější materiály. Sázkou na jistotu je přírodní bavlna. Doporučil bych mako jersey neboli egyptskou bavlnu, která během spánku dokonale absorbuje vlhkost a je prodyšná a lehká. V případě výběru lůžkovin pro nejmenší, jejichž jemná pokožka vyžaduje šetrnou a citlivou péči, by měly maminky sáhnout po mušelínu,“ vysvětluje Jakub Kalvoda, výkonný ředitel společnosti MK Lůžkoviny.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Bavlněné, bambusové, saténové, z praného lnu nebo krepové? Nabídka ložního prádla je dnes skutečně pestrá a vybrat není snadnéFoto: BearFotos, Shutterstock.com

Když nechcete pořád jen žehlit

Snadná údržba je při nákupu ložního prádla velmi důležitým kritériem, což při každodenním používání zjistíte velmi brzy. Ideální jsou nemačkavé materiály, které nemusíte po každém vyprání a sušení žehlit, jako krep, mikroplyš či mušelín.

„Dbejte také na certifikace, které zaručují, že použité textilie neobsahují zdraví škodlivé a nebezpečné látky, a také na gramáž. Ta je ve většině případů známkou dlouhé životnosti materiálu. Zde platí, že vyšší počet vláken zaručí vyšší odolnost vůči poškození. Tady však pozor, těžší materiály, jako je například 100% bavlněné povlečení, nutně neznamenají, že materiál s vysokou gramáží bude měkký a hebký na dotek,“ říká Jakub Kalvoda.

Jak často měnit ložní prádlo

Základem je dodržovat klíčové pravidlo – ložní povlečení měnit minimálně každých 14 dní. Pravidelné převlékání postelí je důležité zejména z hlediska hygieny. Během noci se při spánku na povlečení hromadí pot, odumřelé kožní buňky, tělesné tuky a vlasy, což vytváří prostředí, které je velmi vhodné pro rychlý růst bakterií, roztočů a plísní.

To může vést k podráždění pokožky, alergiím, či dokonce různým infekcím. Lidé trpící alergiemi, astmatem nebo kožními problémy by měli měnit povlečení častěji, ideálně jednou za týden nebo každé čtyři dny, aby minimalizovali zhoršení nepříjemných zdravotních příznaků.

Co (ne)dělat, aby povlečení vydrželo co nejdéle

Při údržbě se řiďte pokyny na všitém štítku každé lůžkoviny. Pokud chcete, aby vám prádlo vydrželo co možná nejdéle jako nové, dodržování jednotlivých pracích symbolů je zásadním klíčem k úspěchu.

Informace na štítku poradí, na jakou maximální teplotu je látku vhodné prát, jakým přípravkům je nutné se vyhnout, nebo také, zda je textilie určena k sušení v sušičce. Obecně však platí, že příliš vysoké teploty, díky kterým prádlo zbavíte nečistot a bakterií, jsou přežitkem minulé doby. Dnešní technologie jsou natolik vyspělé, že dokážou lůžkoviny dokonale vyprat i za nižších teplot,“ zdůrazňuje Jakub Kalvoda.

Ještě než vůbec prádlo vložíte do pračky, obraťte jej naruby a zkontrolujte, zda jsou zapnuté všechny zipy či knoflíky. Zabráníte tím poškození daného materiálu a předejdete riziku nedostatečného vyprání.

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Ložní prádlo perte naruby a myslete na to, že ne každé patří do sušičkyFoto: FotoDuets, Shutterstock.com

Jak a v čem nejlépe prát ložní prádlo

Co se týká volby vhodného pracího prostředku, nejúčinnější jsou sypké varianty – především pro praní bílého a silně znečištěného prádla. Důvodem je přítomnost aktivního kyslíku, který je také bělicí látkou. Gelové přípravky jsou zase vhodné pro barevné a černé textilie.

Co však platí pro praní všech druhů lůžkovin, je vyvarovat se aviváže. Ptáte se proč? Textilii sice změkčí, ale vlákna obalí nežádoucím filmem, který snižuje jejich užitečné (například termoregulační funkci nebo prodyšnost materiálu) vlastnosti.

Ložní prádlo též výrobci nedoporučují prát v příliš přeplněném bubnu pračky. To totiž může způsobit, že se lůžkoviny dostatečně nevyperou, a praní tedy bude třeba opakovat, což není šetrné nejen k planetě, ale ani k vaší peněžence.

Sušit lůžkoviny v sušičce, nebo raději ne?

Pokud se na všitém štítku konkrétní lůžkoviny vyskytuje piktogram čtverce s kruhem uvnitř, můžete tento kousek bez obav sušit v automatické sušičce na prádlo. Obecně se ale doporučuje ložní prádlo sušit na šetrnější program při nižší teplotě a delší době sušení. Je třeba také dbát na vhodný způsob uskladnění. Určitě byste se měli vyhnout špatně větraným místnostem s vysokou vlhkostí. Takové prostředí totiž zvyšuje riziko tvorby plísní a zatuchlého zápachu.

Načítám