Hlavní obsah

Na co si dát pozor při zazimování chalupy? Myslete na sníh i zloděje!

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

I když jsou ještě hezké dny, musí chalupáři pomalu myslet na to, jak své milované letní byty zazimují a dopřejí jim odpočinek. Neznamená to jen zamknout dveře nebo zavřít okenice, ale chce to myslet i na mnoho dalších případných rizik.

Článek

Jestliže vlastníte chatu či chalupu, kde se v zimě přebývat nedá nebo tam v tomto období pojedete vždy jen na chvilku, pak vás čeká její zazimování. A při něm se vyplatí myslet na všechna možná rizika. Projděte si je s námi krok za krokem.

Mráz a sníh

Předpovědi o tom, jak mrazivá a bohatá na sníh bude tato zima, se velmi liší. Ale je rozumné počítat s tím, že sněhová nadílka i teploty pod bodem mrazu přijdou. Ovšem počasí není jediným rizikem, na které byste měli myslet. Co přesně si tedy ohlídat?

  • Vypusťte vodu z potrubí – pokud v něm voda zamrzne, roztrhá jej. Ze stejného důvodu vylijte a otočte i sudy na dešťovku a další nádoby, které by mohla voda po zamrznutí roztrhat.
  • Ukliďte posezení – pokud máte kam schovat zahradní nábytek a gril, raději to udělejte, nevystavujte je zbytečně působení vody a mrazu. Navíc pokud zůstane před domem, může být tím, co naláká zloděje. Slunečník nechejte pořádně vyschnout, než ho složíte a sklidíte.
  • Zkontrolujte střechu – jakékoli její poškození by mohla tíha sněhu zhoršit. Při tání by navíc mohlo do stavení zatékat. Je také dobré v okolí najít někoho, kdo se po napadnutí většího množství mokrého sněhu postará o jeho odstranění, případně to zajet udělat osobně.
  • Ostříhejte nebo svažte stromy u domu –pod tíhou sněhu se mohou zlomit i větve stromů u domu a poškodit ho – tak tomu předejděte.

Ochraňte věci proti zlodějům

Že se právě vám zloději zatím vyhýbali, takže není třeba nic řešit? To není rozumný přístup - například loni zloději v chatách a chalupách způsobili škody přesahující 27 milionů korun. „Roste i profesionalita zlodějů. Stále častěji se jedná o organizované loupeže s předem vytipovanými cíli – osamělý zloděj-amatér je tak spíše raritou. I proto je důležité nepodcenit stav zámků,“ uvádí Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. Takže na co nezapomínat?

  • Zabezpečte všechny vstupy – nestačí zamknout dveře a zajistit okna a nestačí jeden zámek. Zajistěte všechny vchody, třeba i zadní přes kůlnu. A k zámku je lepší přidat i něco navíc, třeba petlici nebo mříž. „Každá minuta navíc, kterou zloděj musí strávit zdoláváním zámku, hraje ve váš prospěch. Pravidlo deseti minut říká, že pokud se do této doby nedostane zloděj dovnitř, pravděpodobně pokus vzdá. A těch deset minut vám dá už zámek v cenové hladině okolo dvou tisíc korun, certifikovaný ve 3. nebo 4. třídě odolnosti - pomůže vám ho vybrat klíčař nebo výrobce,“ dodává Petr Neuvirt.
  • Nezapomeňte na altány nebo kůlny – zabezpečit byste měli i všechny ostatní stavby, které na pozemku u chalupy máte a kam schováváte třeba zahradní nářadí nebo dřevo. I tady platí, že lepší je zabezpečení kombinovat a dohlédnout na to, aby třeba petlice nebyla připevněna na trouchnivějících dveřích, kde sotva drží…
  • Hlídejte na dálku – cena čidel, alarmů a kamer už je přijatelná a pak máte možnost sledovat chalupu na dálku. Pohybové čidlo a zvukový alarm jsou schopné případné zloděje i odehnat.
  • Odvezte cenné věci a ukliďte – i když se budete snažit, může se zloděj do chalupy dostat, tak mu tam nenechávejte nic cenného. Anebo to můžete zabezpečit do uzamykatelné skříně nebo truhly. Také byste měli uklidit ze zahrady všechno, co by se mu mohlo hodit k rozbití oken, dveří nebo jejich vypáčení.
  • Domluvte se se sousedy – není nad to, když máte souseda, který v okolí bydlí nebo občas na vaši chalupu dohlédne. Už i jeho pohyb tam může odradit zloděje. Ne vždy jsou vztahy se sousedy jen příjemné - víte co dělat, když chce kus vaší zahrady?
Foto: Aleksandra Baranoff, Shutterstock.com

Jeden zámek už někdy bohužel nestačí, raději použijte víc metod zabezpečeníFoto: Aleksandra Baranoff, Shutterstock.com

Myslete na náhradu škod

I když se vynasnažíte a uděláte všemožná opatření, může se stát cokoli. Proto je dobré se proti všem zmíněným škodám, tedy od zamrznutí potrubí až po poškození střechy, pojistit (znáte rozdíly mezi pojištěním domu a domácnosti?). „Správná příprava chalupy na zimu výrazně snižuje riziko vzniku škod a usnadňuje proces pojistného plnění v případě, že dojde k pojistné události,“ říká Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí pojišťovny PVZP.

Například pokud dojde k poškození střechy tíhou sněhu, pojišťovna může vyžadovat důkaz, že jste ho pravidelně odklízeli. Pokud tomu tak nebylo, může plnění krátit nebo odmítnout. Pomůže také, pokud máte zdokumentovaný stav při odjezdu - stačí fotky v mobilu, které pak můžete předat pojišťovně. S nahlášením případné škody byste neměli otálet.

Načítám