Hlavní obsah

Závěsné květináče s oblíbenými pokojovkami – nejhezčí dekorace interiéru. Stačí si správně vybrat!

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Hledáte bytový doplněk, který oživí, ozdobí a osvěží interiér? Pak nikdy nešlápnete vedle, když se rozhodnete pro závěsný květináč s krásnou pokojovou rostlinou. Seženete je v různých tvarech, velikostech i barvách, takže si lze vybrat to pravé pro každý styl bydlení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Závěsné květináče jsou velmi oblíbené na balkoně či na terase, kde přinášejí radost v podobě záplavy surfínií nebo třeba jahod. Ale krásně se hodí také dovnitř bytu a domu, a jestli jste je ještě nevyzkoušeli, zkuste nad nimi popřemýšlet. Dodají interiéru energii a harmonii a přinesou kus přírody i do míst, kde na klasické květináče není místo.

Kam zavěsit pokojové květiny

Než vyrazíte na nákup pokojovky a závěsného květináče do interiéru, pořádně si rozmyslete, kam je chcete dát. Většina rostlin nesnese stín a ocení nepřímé světlo. Proto vyberte místo, které je buď naproti oknu, nebo v jeho blízkosti. Živou dekoraci můžete zavěsit i přímo do okna, jen myslete na orientaci (na jižní straně by se rostliny mohly spálit) a také na to, že vám budou ubírat světlo v místnosti.

Důležitá je také výška, do které květináč umístíte. Když ho totiž pověsíte příliš vysoko, dost si znepříjemníte zalévání. Nezapomeňte také na předpokládanou velikost rostliny – některé druhy se totiž hojně rozrůstají jak do délky, tak i do šířky.

Jak vyrobit závěsný květináč na tilandsie z drátěnky na nádobí:

Drátěnka na nádobí: Vyrobte z ní závěsnou dekoraci s tilandsií!

Nejlepší pokojovky do závěsného květináče

Existuje velké množství pokojových rostlin, které v závěsném květináči udělají s interiérem divy. Většinu z nich snadno zvládne pěstovat i začátečník, stačí si vybrat podle vzhledu a podmínek, které můžete zeleni nabídnout.

1. Popínavá monstera

Tahle kráska s perforovanými listy vnese do vašeho domova kus tropického pralesa. Na rozdíl od své větší a známější příbuzné monstery skvostné můžete popínavou monsteru (Monstera Adansonii) se zajímavě děrovanými listy pěstovat i jako převislou rostlinu. Pravidelně ji zastřihujte na požadovanou délku a řízky, které ve vodě snadno zakoření, pak můžete využít na zahuštění květináče. Jak pěstovat monstery?

2. Zelenec

Chlorophytum neboli zelenec je rod obsahující zhruba 200 druhů rostlin. Oblíbený byl už u našich babiček, a to především díky svým nízkým nárokům na pěstování a snadnému množení za pomoci dlouhých šlahounů – vyrůstají z nich nové malé rostlinky, které lze zasadit přímo do substrátu.

3. Asparagus

Většina druhů asparagu je vhodná i do interiéru. Mohou tvořit extrémně dlouhé stonky plné trnů a drobných lístků, které však lze snadno stříhat nebo je obtáčet kolem pomocných tyček v květináči. Asparagus vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost, pokud tedy máte doma suchý vzduch, budou drobné lístky žloutnout a opadávat.

4. Želvičky

Peperomia prostrata má lidový název želvičky, a to díky svým kulatým lístkům se zajímavou kresbou, která připomíná želví krunýř. Tato rostlinka je velmi nenáročná, stačí ji zalít po proschnutí a umístit na světlejší místo. Rychle roste a snadno se řízkuje, jestli vás tedy odrazuje vyšší pořizovací cena, klidně sáhněte po řízku nebo po malé rostlince.

5. Voděnky a poděnky

Tradescantie, u nás známé jako voděnky nebo poděnky, jsou známé rychlým růstem a krásně zbarvenými listy. Kromě pruhovaných vícebarevných druhů existují také druhy s listy, které jsou temně fialové nebo zelené s množstvím bílých chloupků. Nikdy je nezalévejte na listy, a pokud ztrácejí vybarvení, přendejte je na světlejší místo. Nemusíte se je bát řízkovat, krásně je to zahustí. Voděnky se skvěle hodí pro hydroponické pěstování.

6. Šplhavnice

Rostliny rodu Epipremnum, u nás často chybně nazývané jako potos, jsou jedny z nejoblíbenějších pokojovek. Šplhavnice jsou nenáročné a velmi snadno dorostou úctyhodné délky několika metrů. Seženete je v mnoha vybarveních, například v křiklavě žluto-zelené nebo bílé s jemným zeleným žíháním.

Závěsné květináče ve fotogalerii

Video s návodem: Vyrobte si kokedamu! Je to rostlina zavěšená v mechové kouli.

Načítám