Hlavní obsah

Vyznáte se v jablkách? Víme, která se hodí ke svačině, která do štrúdlu a z kterých jsou dobré křížaly

Foto: Arina P Habich, Shutterstock.com

Foto: Arina P Habich, Shutterstock.com

Jablka jsou v našich krajích snad nejrozšířenějším ovocem. Není však jablko jako jablko! Rozdíly jsou ve velikosti, chuti, barvě i vůni a každý rok se na trhu objevují nové odrůdy. Jaké jsou ty nejoblíbenější a na které se naopak už téměř zapomnělo?

Článek

Kdysi bývaly jabloně na každé zahradě a volně rostly i v krajině a podél cest. V dnešní době pro jablka vyrážíme na trhy či do supermarketu a vybíráme spíše podle ceny. To je ale velká škoda, protože každá odrůda má svá specifika a hodí se pro různé účely.

Jablka jsou oblíbená po celém světě, a tak se pěstitelé ze všech krajin předhánějí, kdo přijde s tou nejchutnější, nejvýnosnější a nejodolnější odrůdou. Přestože se nové objevují každý rok, na našem trhu jich několik drží už roky své prvenství.

Americké odrůdy jablek

Nejoblíbenější americké odrůdy nejen u nás jsou jak pro pěstování, tak pro konzumaci Golden Delicious a Jonagold. Mají žlutozelenou, až zlatou barvu, jsou šťavnaté, sladké, až jemně nakyslé chuti a hodí se buď na přímou konzumaci (Golden Delicious) nebo k přípravě moštů a do pečení (Jonagold).

Dalším oblíbeným jablíčkem, které vypadá, jak kdyby vypadlo z pohádky o Sněhurce, je Red Delicious. Má mírně podélný tvar, rudou barvu a velmi aromatickou a sladkou chuť. Obsahuje množství karotenu a vitaminu A, dobře se skladuje a využijete jej zejména v ovocných salátech či studené kuchyni.

Jablka z Nového Zélandu

Nový Zéland je gigantem, co se pěstování jablek týče. Pro svou vyváženou chuť je oblíbená odrůda Braebu. Jablka jsou křupavá a hodí se skvěle na pečení.

Jednou z nejoblíbenější a také nejpěstovanějších odrůd jablek na světě je v posledních desítkách let odrůda Gala. Plody jsou velmi sladké a mají nápadnou slupku sytě červené barvy se žlutooranžovým žíháním a žlutou dužinu. Skvělé jsou na pečení, přípravu ovocných šťáv, ale také na sušení – například na oblíbené vánoční křížaly.

Česká klasika

Česko v pěstování jablek dlouhá desetiletí vynikalo, a tak u nás najdeme spoustu ryze českých odrůd, jež se dnes už pěstují i ve světě. Naše pěstitelská tradice přinesla jablka, která jsou odolná a přitom kvalitní a chuťově vynikající.

Opravdovými klenoty jsou odrůdy Rubín a Opál. Jablka Rubín jsou nasládlá, kulatá, s hladkou slupkou a velmi šťavnatou dužinou. Jsou vhodná k jedení za syrova, ale i na výrobu moštů, džusů, džemů, kompotů nebo do teplé kuchyně.

Opál jsou velmi sladká, šťavnatá a křupavá se světlou dužinou a květinovou vůní. Po rozkrojení zůstávají zlatožlutá a důsledkem oxidace nehnědnou, díky čemu jsou kromě okamžité spotřeby vhodná i na sušení nebo na mošt.

Odrůdou pocházející z Čech je také Šampion. Tato jablka mají tužší zeleno-žlutou slupku a na straně obrácené k slunci se zbarvují do červena. Jsou sladká a hodí se k chroustání, ale také k přípravě moštů i pečení. Po sklizni jsou šťavnatá, pokud je však skladujete příliš dlouho, začnou být postupně moučná.

Zapomenuté odrůdy

Kdysi běžné ovocné sady jsou čím dál vzácnější a s nimi mizí i široké spektrum dříve pěstovaných druhů. Oblíbené staré odrůdy jabloní přestaly vyhovovat z různých důvodů, většinou kvůli vzhledu, trvanlivosti nebo nižší plodnosti. Z ryze českých tradičních odrůd jsou to Sudetské Renety nebo velmi stará odrůda Panenské české. Dalšími dříve hojně pěstovanými odrůdami jsou Renety, Spartan nebo Matčino.

Související témata:
Sady
Odrůdy potravin

Načítám