Hlavní obsah

Nejotravnější škůdci na zahradě? Slimáci, mšice, krtek a svilušky

Foto: epiximages, Shutterstock.com

Foto: epiximages, Shutterstock.com

Každý, kdo svou zahrádku s láskou opečovává, má pifku na všechny škůdce, kteří mu jeho snažení kazí. Někoho trápí hlavně slimáci, další by se rád zbavil krtka nebo mšic. Poradíme, jak se vypořádat se všemi!

Článek

Co může ohrozit vaši úrodu na zahrádce nebo množství květin? Rozhodně počasí a také škůdci. Protože počasí ovlivnit neumíme, tak alespoň na škůdce vám poradíme pár fíglů.

Nejčastější škůdci a metody, jak si s nimi poradit

Proti škůdcům samozřejmě funguje chemie, ale kdo by si chtěl zahrádku zasypávat přípravky, které se pak mohou dostat do úrody a tím pádem i na talíř. Proto jsme pro vás našli přírodní metody.

Slimáci

Kdyby se hlasovalo o nejotravnějšího škůdce na zahrádce, asi by slimák dostal zlatou. Na zahrádce můžete najít spoustu druhů, od hnědého až po žlutopruhého, žíhaného nebo španělského. Jsou velmi žraví a dovedou se napást na úrodě tak, že ji v podstatě znehodnotí, protože co nesežerou, to pokryjí slizem.

Jak se jich zbavit: Likvidace slimáků je velmi propracovanou disciplínou a každý má svůj zaručený recept. Někteří je hází do soli, další si pořídili kachny – běžce indického. Další nedají dopustit na pesticidy a kdo se jich neštítí, tak je sbírá a nosí do přírody. Prevencí je uklízet zahradu, nenechávat vlhké a stinné kouty, sekat trávu nakrátko, mulčovat záhony. Další rady najdete v článku Slimáci na zahradě: Bojujte s nimi bez použití chemie či nůžek

Foto: Art_Pictures, Shutterstock.com

Slimáci patří k nejméně oblíbeným návštěvníkům zahrádkyFoto: Art_Pictures, Shutterstock.com

Hraboš polní

Velmi častým návštěvníkem na zahradě může být hraboš, který může okusovat zeleninu, ale hlavně ohryzává stromy a ničí jejich kořeny.

Jak se jich zbavit: Protože nemají rádi aromatické rostliny, vyplatí se je vysazovat kolem stromů a zeleninových záhonků, hodí se česnek, řebčík, afrikány. Do nor se dají vkládat i chemické látky, které je hubí.

Mšice

Mšice patří mezi savý a žravý hmyz, kam patří i svilušky, puklice, molice, trásenky, mandelinky a dřepčíci. Usazují se na spodní straně listů, ze kterých sají šťávu, čímž je oslabují. Listy se pak kroutí, žloutnou a neprospívají, mohou uhynout i celé nové výhonky.

Jak se jich zbavit: Proti všem těmto škůdcům lze použít chemické postřiky, ale můžete vyzkoušet vodu, ve které vylouhujete nedopalky cigaret, lze namíchat i roztok vody a přípravku na mytí nádobí – obojí nedoporučujeme na rostliny, jejichž jakoukoli část pak chcete konzumovat. Pak zvolte postřik výluhem z kopřiv, mýdlovou vodou nebo postřik česnekovým olejem, který funguje současně i proti houbovým chorobám, třeba i padlím. Jako prevenci můžete kolem rostlin vysadit afrikány. Můžete také použít polepové pásky.

Mravenci

Kde jsou mšice, bývají i mravenci, kteří si je vlastně pěstují. Takže čím dál udržíte mravence od zahrádky, tím méně mšic budete mít. Mravenci jsou poměrně vytrvalí a zbavit se jich není snadné – a také není žádoucí je likvidovat, spíš přesunout dál, kde nevadí.

Jak se jich zbavit: Pracujte s tím, že mravencům leccos nevoní a rádi se tomu vyhnou i za cenu, že se odstěhují. Všechno potřebné najdete v článku Zastavte invazi mravenců rychle a bez chemie! Pomůže dětský pudr, lógr i pepř

Foto: Olekry, Shutterstock.com

Kde jsou mravenci, bývají i mšiceFoto: Olekry, Shutterstock.com

Housenky

Jde o larvy většinou bělásků – zelného, řepného nebo zeleného - ale i larvy některých můr. Najdete je na listech, které ožerou a proděraví nebo zlikvidují celé.

Jak se jich zbavit: Housenky je nejlepší sbírat. Napadené listy ostříhejte. Pokud je ve vaší zahradě dost zpěvného ptactva, pak si na nich většinou rádi pochutnají. Můžete na ně vyzkoušet i některý z biologických postřiků.

Mandelinka bramborová

Mandelinka bramborová neškodí jen na bramborách, ale může napadnout i rajčata.

Jak se jich zbavit: Nejlepší metodou likvidace je vysbírat nejen dospělé brouky, ale také jejich larvy – obojí pak musíte mechanicky zničit.

Svilušky

Že vaše rostliny napadly svilušky, tedy drobní roztoči, poznáte podle toho, že na spodu listů najdete pavučinky. Listy po napadení mají nejprve drobné skvrnky, pak žloutnou, hnědnou a odumírají. Napadají rostliny na zahradě, ve skleníku (tam mohou přežívat celý rok), ale i ty pokojové. Daří se jim zejména za horkého a suchého počasí. Nejčastěji napadají okurky, rajčata, papriky, jahody, ale můžete je najít i na růžích.

Jak se jich zbavit: Přirozenými nepřáteli jsou draví roztoči a také berušky. Protože potřebují sucho a teplo, prevencí jsou nižší teploty a vyšší vlhkost – to lze ale zajistit doma nebo ve skleníku, venku je potřeba rostliny dostatečně zalévat. Lze využít i chemické postřiky a fungicidy, ovšem fungují i postřiky na přírodní bázi nebo lepové pásky.

Foto: Tomasz Klejdysz, Shutterstock.com

Na většinu škůdců existují speciální chemické postřiky, ale také přírodní cesta, jak se jich zbavitFoto: Tomasz Klejdysz, Shutterstock.com

Krtek obecný

Ačkoli není krtek na zahrádce vítaným návštěvníkem, kromě rozrytí většinou trávníku a nevzhledných hromádek nijak neškodí. Navíc je chráněný a nesmíte mu ublížit. Krtek se živí hmyzem, takže je vlastně užitečný.

Jak ho odpudit: Rozhodně se mu nesnažte ublížit, stačí, když navodíte situaci, kterou vyhodnotí jako obtěžující, a odstěhuje se o kus dál. Rady, jak na to, najdete v článku Jak vyhnat krtka ze zahrady? Voda nepomůže. Dělejte rámus a vysaďte květiny, které mu nevoní

Související témata:
Mšice
Hraboši
Svilušky

Načítám