Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Ať už máte skleník, nebo jen užitkové záhony, existuje několik druhů zeleniny, které jistě vysadíte každý rok. Mezi nejpopulárnější patří bezesporu rajčata, jejichž chuť a vůně neodmyslitelně patří k létu. Zkuste trochu experimentovat a vysadit některý z méně tradičních kultivarů. Pokud již máte svého favorita, můžete i tak vysadit alespoň jednu nebo dvě jiné odrůdy, mohou vás mile překvapit.
„Nebojte se občas zkusit i něco zcela netradičního,“ radí pěstitelka rajčat Jana Kolářová. „Příjemným překvapením může být například liči rajče, má příjemně sladkou chuť a spoustu semínek, která můžete v dalším roce snadno využít k předpěstování sazeniček.“
Keříčková rajčata
Tento druh rajčat nepotřebuje oporu a jak název napovídá, jejich růst je košatý. Spousta kultivarů je vhodná jako tzv. balkonová rajčata, tedy k pěstování v nádobách. Sázkou na jistotu jsou velmi univerzální červená balkonová cherry rajčátka odrůdy Vilma nebo žlutá odrůdy Aztec. Pokud chcete experimentovat, zkuste třeba převislý keříčkový druh Tumbling Tom, který je v červené i žluté variantě a hodí se do závěsných nádob.
Tyčková rajčata
Tyčkovým druhům je nutno zajistit oporu, necháte-li je totiž volně plazit po zemi, hrozí jim mnohem více plísňových chorob a také hniloba. Také je nutné je na rozdíl od keříčkových druhů zaštipovat a vylamovat, aby směřovaly svou energii do plodů a ne do listů a postranních výhonů. Nalezneme mezi nimi oblíbenou původní československou odrůdu stupické polní rané, která získala díky svým vlastnostem věhlas mezi pěstiteli po celém světě. Velmi dekorativní a také sladké je rajče red cherry, které tvoří velmi dlouhé výhony obsypané malými červenými rajčátky. Mezi tyčková rajčata patří i odrůdy tvořící obří plody – tzv. masitá rajčata, která jsou vhodná spíše na tepelnou úpravu než na přímou konzumaci.
Divoká rajčata
Hitem posledních let jsou divoká rajčata, tedy původní druh rajčat, který není tak náchylný k plísni a má sladkou chuť. Plodů bývá méně a jsou menší než ta kultivovaná, můžete si je ale snadno vypěstovat každý rok z vlastních semínek a také nejsou na pěstování tak náročná jako klasická rajčata - potřebují pouze dostatek živin a vláhy. Lze je použít na vaření, k okamžité spotřebě nebo třeba na sušení.
Rajčata bílá, růžová a fialová
Červená a žlutá rajčata jsou již běžnou součástí našich zahrádek a balkonů. Existují ale i méně známé barevné varianty, které kromě lahodné chuti nabízejí při dozrávání nevšední podívanou. V poslední době jsou populární zejména černá rajčata (například Black Cherry, Dark Galaxy nebo Chocolate Cherry), která vznikla křížením fialových a červených odrůd a díky své aromatické a bohaté chuti se hodí zejména do salátů.
Často pomíjenou barvou rajčat je zelená, oblíbená je velká masitá odrůda Mystery Green, nebo Verte Zebre Cherry. Dalšími velmi dekorativními a vzácnějšími barvami rajčat jsou bílá (White Beefsteak), růžová (Bührer-Keel, Roselady) nebo fialová (Purple Boy).