Hlavní obsah

Sekat pravidelně, nebo nechat růst? Názory na péči o trávník se různí

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Abyste měli hustý a krásný trávník, musíte ho pravidelně sekat, říkají odborníci. Pokud to myslíte s přírodou vážně a chcete podporovat hmyz, nesekejte trávu minimálně v květnu, ideálně založte louku a posekejte na podzim, volají ekologové. Co si vybrat a jak o trávu pečovat?

Článek

O tom, zda se chopit sekačky pravidelně, nebo si ji nechat spíš až na podzim a vzít na to kosu, rozhoduje fakt, jaký styl a druh trávníku jste zvolili. Ať jste vyznavači jakéhokoli stylu, poradíme, jak správně sekat a na co si přitom dát pozor!

Správná výška trávníku

Výška, na kterou se doporučuje trávník zkrátit, je 4 centimetry – plus minus půl centimetru. O moc kratší tráva se nedoporučuje, protože může snadněji vysychat. Při každém sečení byste ji měli zkrátit přibližně o třetinu. „Pokud trávník necháte dlouho růst, a pak jej najednou posekáte příliš nakrátko, oslabíte travní rostlinky. Tím jen podpoříte pronikání mechu a plevelů do travnaté plochy,“ říká Jan Pokorný, zástupce značky Fieldmann. Jestliže tedy sekáte na výšku 4 centimetrů, je dobré vytáhnout sekačku ve chvíli, kdy mají stébla asi šest centimetrů.

Jak často sekat trávu?

Sekat budete muset tak často, jak to bude vyžadovat růst trávy – a ten určuje i druh osiva. Možná paradoxně platí, že čím kvalitnější tráva je, tím pomaleji roste. Takže kvalitní vám za ten týden povyroste v průměru o dva, dva a půl centimetru, ta méně kvalitní klidně i o centimetr výš. Většina lidí na své zahrádce udržuje krátký a čistě zelený trávník, což ale vyžaduje, že ho musí velmi pravidelně sekat, aby zhoustl. V takovém případě je třeba tak jednou týdně vzít do ruky sekačku a vyrazit – v květnu a červnu, kdy ho ještě netrápí moc vysoké teploty, a i víc prší, je někdy třeba i častěji než čtyřikrát do měsíce.

Foto: Nick Fedirko, Shutterstock.com

Při sekání byste měli nastavit výšku nožů ideálně na čtyři centimetry Foto: Nick Fedirko, Shutterstock.com

Mohu sekat trávu po dešti?

Na to, kdy lze sekat trávu, tedy při jakém počasí nebo v kterou denní dobu, se lidé ptají poměrně často. Je asi jedno, kolik bude hodin, ale zásadní je, aby trávník nebyl mokrý. Sekačka má většinou s takovou trávou problém a stébla „neodkrojí“ čistě, takže budou otřepená a tráva nebude vypadat dobře. Navíc je práce obtížnější, protože posekaná tráva se lepí nejen na kolečka sekačky, ale i na nože.

Méně často je třeba sekat i trávu, která roste ve stínu, tam je také dobré nechat trávník vyšší. Vyšší byste ho měli nechat i na podzim, kdy se krátí dny a je méně slunečního svitu – tráva tak bude moci absorbovat víc světla. Méně často sekejte i v době letního vedra, protože tráva chrání svým stínem půdu před nadměrným vysycháním.

Trávník je lepší sekat ráno, když vyschne rosa – důvodem je to, že byste po něm před sekáním neměli chodit, abyste stébla nesešlápli. Taková totiž sekačka nevezme a až se narovnají, budou z trávníku čnít.

Jakou sekačku zvolit?

Podle toho, jak často budete sekat, si vyberte i vhodný druh sekačky. Jednou z možností je i ta robotická, která je v chodu vlastně neustále, a ještě se postará o mulčování, tedy výživu trávníku. „Pokud sečete v pravidelných intervalech tak, aby tráva nepřerůstala, vystačíte i se strojem s nižším výkonem. Jestliže ale nemůžete trávníku věnovat pravidelnou péči a stává se, že tráva přeroste, je vhodnější zauvažovat nad pořízením výkonnějšího benzinového modelu, který zvládne i vyšší a hustější trávu, ideálně s možností bočního výhozu, který umožní trávu sesbírat až později a odpadne tak časté vysypávání koše,“ doporučuje Petr Tichý z firmy Hecht. Nejčastějším typem sekaček u nás jsou rotační, lze si pořídit i ty vřetenové, které zvládnou právě i vyšší trávu.

Sekání trávy v neděli

A jak je to s víkendovým sekáním trávy? Přesto, že vám v týdnu nezbývá čas nebo se na chalupu dostanete jen o víkendu, mějte na paměti, že ne všude je nedělní sekání trávy povolené. Vždy je třeba ověřit si, jaká vyhláška aktuálně platí ve vaší obci. Toto omezení se samozřejmě týká i dalších hlučných strojů typu cirkulárka.

V květnu trávu nesekejte!

Nechcete mít jen zelenou trávu nebo chcete myslet víc na přírodu? Pak můžete zvolit variantu trávníku, kde necháte vše vykvést, nebo můžete vysázet louku, kterou posekáte až na podzim. Takové varianty jsou příznivější hlavně pro včely a ostatní hmyz. Můžete se také zapojit do kampaně „No mow May“, která vyzývá, abyste právě v květnu zahradu nesekali, nechali vykvést všechno včetně plevelů – například pampelišek. Vždyť už osm kvetoucích pampelišek postačí k pokrytí základní energetické potřeby dospělého čmeláka, takže nepojde hlady.

Načítám