Hlavní obsah

Na jarní záplavu květů se připravte už teď! Zasaďte vděčné cibuloviny - modřenec, sasanku a další

Foto: Andrei Stepanov, Shutterstock.com

Foto: Andrei Stepanov, Shutterstock.com

Podzim je obdobím, kdy se všichni zahrádkáři začínají poctivě připravovat na další sezonu. Aby vaše zahrada byla plná života a barev již od časného jara, vyrazte na nákup jarních cibulovin! Zkuste do svého repertoáru přidat i méně známé, ale zato dechberoucí druhy.

Článek

Ačkoliv nejpopulárnějšími cibulovinami jsou tulipánynarcisy, existuje mnoho dalších druhů podzimních cibulovin, které bývají mnohdy opomíjené, přestože mohou vaši zahradu rozzářit stejně intenzivně. Navíc díky různým velikostem a času kvetení zajistí, že se vaše zahrada bude postupem jara krásně proměňovat. Zkuste letos vyzkoušet několik méně známých, ale rozhodně ne méně okouzlujících alternativ.

Řebčík alias lesní hyacint

Tato nádherná květina, často nazývaná lesní hyacint, je skvělou alternativou pro ty, kteří hledají pro svou zahradu netradiční, až exotickou krásu. Řebčík vykvétá v pozdním jarním období s řadou drobných, zvonkovitých květů, které se shlukují na dlouhých stoncích. Je známý pro svoji svěží vůni a je skvělý i pro přírodní zahrady. Barvy se pohybují od žluté až po téměř černou a díky své výšce až jednoho metru zajmou rostliny na první pohled.

Sasanka do skalky i na záhonek

Anemonka jarní, známá také jako sasanka, je další správná volba pro podzimní výsadbu. Její přitažlivé květy v barvách od bílé přes růžovou až po modrou přinesou na jaře vaší zahradě po dlouhé zimě krásnou pestrost. Anemonky jsou nenáročné a se svojí výškou 20-30 cm se hodí jak do skalek, tak trvalkových záhonů.

Modřenec jako barevný koberec

Pro milovníky modré přináší modřenec dokonalou volbu. Barvami se pohybuje od bíle po tmavě modrou. Kombinací různých barev dosáhnete nádherných elegantních koberců plných květů, které vypadají jako maličké hyacinty. Díky jejich výšce do 20 cm je můžete využít i do skalek nebo jako obrubu jarních záhonů.

Ozdobný česnek - odolný vůči škůdcům

Ozdobný či okrasný česnek je jednou z vizuálně nejzajímavějších cibulovin, které můžete přidat do své zahrady. S jeho až 130 cm vysokými stonky a impozantními květními koulemi různých odstínů, od jemné lila až po intenzivní fialovou, bude ozdobou vaší zahrady od pozdního jara až do plného léta. Je velmi nenáročný, odolný vůči většině škůdců a zaručeně přiláká do vaší zahrady opylovače.

Krokus kvete na jaře mezi prvními

Krokusy nabízí široké spektrum barev od bílé, žluté až po fialovou a jsou jedny z prvních barevných květů, které na zahradách rozkvétají. Krokusy se svou nízkou výškou 6-12 cm hodí pro sázení ve skupinách, na okrajích záhonů nebo jednotlivě jako zpestření trávníků.

Na co myslet před sázením

1. Správný čas

Cibuloviny by měly být sázeny na podzim, před prvními mrazíky. Ideální čas tedy závisí na konkrétním počasí, ale obvykle spadá do rozmezí od září do listopadu.

2. Kvalita cibulek

Hledejte pevné a zdravé cibulky bez známek plísně nebo poškození. Velké cibulky obvykle vedou k větším květům nebo jejich většímu množství.

3. Správné místo

Vyberte místo, které je dobře odvodněné, protože voda stojící u cibulek může způsobit jejich hnilobu. Půdu pečlivě zkypřete a obohaťte kompostem nebo jiným organickým hnojivem.

Jak sázet cibuloviny

Cibulky sázejte v dostatečných hloubkách, obvykle dva až tři násobky jejich výšky, širší částí cibulky směrem dolů. Vzdálenost mezi cibulkami by měla odpovídat jejich velikosti; větší cibulky by měly být vzdálené 8-10 cm, menší mohou být blíž.

Pro přirozený vzhled rozmístěte cibulky náhodně nebo ve skupinách, místo ve strnulých řadách, a pro větší efekt sázejte menší cibuloviny, jako jsou krokusy nebo modřence, ve skupinách alespoň 5-10 ks. Po vložení do jamky je lehce přikryjte půdou a jemně přitlačte, aby se odstranily vzduchové kapsy. Poté je mírně zalijte, aby se půda dostala až k cibulce.

Po výsadbě není nutné cibulky dále zalévat, ale můžete přes ně dát mulč, který bude držet vlhkost a zamezí růstu plevele (jak správně mulčovat).

Načítám