Hlavní obsah

Budiž světlo! Jaké osvětlení vám na zahradě nesmí chybět? Funkční i dekorativní

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Bazén napuštěný, trávník posekaný a počasí tak akorát na to, aby se člověk mohl vším, co na zahradě vytvořil, kochat a užívat si zaslouženou pohodu. K dokonalosti je však nutné myslet i na správné osvětlení. To dodá prostoru potřebnou atmosféru a zajistí bezpečí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zejména během léta se může stát zahrada vaším druhým domovem. Setkávat se na ní s přáteli nebo si udělat čas jen sami pro sebe s dobrou knížkouosvěžujícím nápojem. Ať už prostor zahrady budete využívat jakkoli, bez kvalitního a funkčního osvětlení se neobejdete. I když se totiž stmívá poměrně pozdě, nemusíte se nechat limitovat západem sluníčka. Jaké osvětlení vybírat?

Osvětlení na zahradu nejen jako doplněk

Než se samotným výběrem začnete, je nutné si uvědomit, že osvětlení na zahradu nemá být jen praktické, ale může fungovat i jako estetický prvek. Mělo by dokonale zapadat do celkového stylu a ladit i se zahradním nábytkem.

Jaká osvětlení vybírat?

Jeden z klíčových úkolů, než si vůbec exteriérové osvětlení pořídíte, je vymyslet jeho umístění. Pokud máte velkou rozlehlou zahradu, tyto čtyři druhy svítidel by vám na ní neměly chybět.

  • Patníková světla: Instalují se podél cest a slouží hlavně pro bezpečný průchod zahradou v noci.
  • Nástěnná světla: Jsou namontována v blízkosti vchodu do domu, kolem venkovních kuchyní nebo míst pro grilování. Doporučuje se do nich žlutá tlumená žárovka, při níž nenamáháte oči.
  • Osvětlení s čidlem: Jak už název napovídá, jedná se o světla zajišťující vaše bezpečí. Rozsvítí se, jen když kolem něj někdo projde, čímž šetří energii.
  • Dekorativní: Jedná se o světla, která nemají jinou funkci než tu estetickou. Umisťují se kolem keřů nebo do bazénu jako dekorace.

Kam umístit dekorativní osvětlení?

Pryč jsou (tedy doufejme) doby, kdy si lidé na zahradu umisťovali keramické žáby, jejichž oči se po setmění rozsvítí. I dekorativní osvětlení by mělo být vkusné, zaujmout, zapadnout do celkového konceptu. Kýč určitě není to, co hledáte. Co všechno můžete dekorativním osvětlením rozzářit?

  • Plochy pro stolování: Osvětlení na terasách může proměnit prostor v klidné útočiště pro relaxaci nebo stolování. Zvažte instalaci zahradních svítidel do elektřiny s možností stmívání, abyste upravili intenzitu svícení podle potřeby. Teplá světla dokážou vytvořit útulnou atmosféru. LED pásky instalované pod nábytkem nebo podél okrajů mohou elegantně ohraničit užívaný prostor.
  • Ploty: Osvětlení plotů nejen zvyšuje bezpečnost, ale také dodává vaší zahradě kouzlo. Solární světla poskytují jemné svícení, které vás nebude rušit. Pro dramatičtější efekt použijte zahradní bodová světla, která vrhají zajímavé stíny.
  • Stromy: Osvětlete stromy nebo keře, abyste zvýraznili jejich přirozenou krásu a strukturu. Skvěle se na to budou hodit světelné řetězy na baterie. Ty jsou k dostání i v různých barevných variantách, což oceníte hlavně na oslavách nebo dětských párty.
  • Tip navíc: Jděte s dobou! Pokud k vám ještě „nedorazila“ chytrá domácnost, začít můžete právě na zahradě. K dostání jsou svítidla s časovači, s možností volby intenzity světla nebo jeho barevnosti. To vše zvládnete ovládat díky aplikaci v telefonu nebo dálkovému ovládání.

Načítám