Hlavní obsah

Mochyně peruánská čili physalis: Proč pěstovat jedlé lampionky? Pro chuť, vitaminy i pro okrasu!

Foto: Joan Carles Juarez, Shutterstock.com

Foto: Joan Carles Juarez, Shutterstock.com

Mochyni můžete znát jako krásnou dekorativní rostlinu. Její plody mají tvar oranžových lampionků a nezřídka zdobí suché květinové vazby. A víte, že se dá pěstovat i její jedlá varianta, která skvěle nejen vypadá, ale také chutná? Přečtěte si, jak na to, aby se jí u vás líbilo a pěkně prospívala.

Článek

Mochyně patří mezi lilkovité rostliny a tento rod má až sto různých druhů. Pochází z Jižní Ameriky, hlavně Peru a Guatemaly, odkud se postupně dostala do celého světa. Můžete ji znát i pod latinským označením physalis, říká se jí také třešeň Inka (zřejmě v souvislosti s tím, že ji konzumovali již dávní indiáni). Podle tvaru plodů ji také mnozí označují jako lampionky. V každém případě jde o rostlinu velmi zajímavou nejen vzhledem, ale i tím, že některé druhy jsou jedlé, a navíc chutnají skvěle.

Mochyně peruánská je jedlá

Jedlá mochyně peruánská se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina, i když v zemích původu existují také víceleté varianty – u nás však nejsou schopny přezimovat. Mochyně peruánská dorůstá výšky i přes metr a šířky až skoro dvou metrů a kromě protáhlých vroubkovaných listů zaujme především plody. Jedná se o oranžové bobulky, které jsou v průměru asi tři centimetry široké a jsou zavřené ve žlutooranžovém lampionku z listů kalichu. A právě ten je pro mochyni charakteristický. U jedlé varianty se využívá jako dekorace na koláče a v případě nejedlých variant do suchých vazeb.

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Nezralé plody mochyně peruánské nejezte, jsou jedovaté. Zralé poznáte podle toho, že lampionek je suchý a bobulka krásně oranžováFoto: Nungning20, Shutterstock.com

Kdy je mochyně peruánská jedovatá?

I když jsou plody mochyně peruánské jedlé a také moc chutné, je třeba zdůraznit, že je můžete jíst, až když jsou opravdu zralé. Nezralé plody i ostatní části rostliny jsou jedovaté! Jestliže tedy plody musíte, třeba kvůli mrazům, sklízet dřív, měli byste je nechat dozrát podobně jako rajčata, tedy někde na okně. Obvyklá doba sklizně začíná v srpnu a trvá klidně až do října.

Jak využít plody mochyně peruánské

Plody, tedy oranžové bobule, můžete sníst jen tak nezpracované nebo je i s kalichem používat třeba jako dekorace na dorty. Při vyšší sklizni z nich lze udělat kompot či marmeládu a můžete je usušit nebo kandovat. Bobulky mají lehce ananasovou i nakyslou chuť, která je příjemná a specifická. Obsahují asi deset procent cukru, pektin i vitaminy, a proto mají své místo i v přírodní medicíně.

Foto: Malin_82, Shutterstock.com

Mochyně peruánská udělá parádu nejen na dortu, ale klidně i jen na obyčejném muffinuFoto: Malin_82, Shutterstock.com

Jak pěstovat mochyni peruánskou

Mochyně peruánská čili physalis není nijak náročná a péče o ni připomíná pěstování rajčatdaří se jí i ve větších nádobách.

  • Mochyni si lze předpěstovat. V únoru vysejte semínka a dejte je na okno. Poté co vzejdou jednotlivé rostlinky, přepíchejte je třeba do kelímků po jedné až třech.
  • Kdy zasadit mochyni? Vzrostlejší sazeničky umístěte na zahradu na slunné stanoviště s dobře prokypřenou, lehčí a humózní půdou – ovšem rozhodně až v době, kdy už nehrozí mrazíky, tedy nejdřív koncem května. Kdyby mělo přijít ochlazení, vyplatí se mochyni chránit třeba černou netkanou textilií.
  • Pokud máte k dispozici pařeniště, pak můžete mochyně vysazovat už od konce dubna, uspíšíte tím sklizeň. Víte, jak si vyrobit jednoduché pařeniště?
  • Kam zasadit mochyni? Nemá ráda příliš větrná stanoviště, zato má ráda slunce. Na záhon vysazujte mochyni samostatně, jinak by vytlačila ostatní rostliny. Jednotlivé sazeničky by měly mít mezi sebou dost místa: jde o spon 60 × 40 až 80 × 100 cm.
  • Mochyně je cizosprašná, takže na opylení je potřeba víc rostlin vedle sebe.
  • Když se mochyně rozroste, raději ji přivažte k opoře, protože když se jí bude dařit, bude i metr vysoká.
  • Zaštipujte a hnojte. Při pěstování mochyně si můžete vzít za vzor péči o rajčata – a platí to i o zaštipování, díky němuž má pak rostlina víc plodů. Po celé vegetační období ji můžete také přihnojovat: jednou za čtrnáct dní použijte univerzální hnojivo nebo nějaké organické, tedy kompost či hnůj. Víte, co lze použít jako přírodní hnojivo?
  • Mochyně peruánská potřebuje hlavně v sušším a teplém období pravidelnou zálivku – ideálně ráno a večer odraženou vodou, tedy třeba ze sudů. Jak zalévat zahradu ve vedru?

Nemoci a škůdci napadající mochyni

Mochyně je náchylná na napadení savými škůdci, jako jsou mšice, molice, svilušky či třásněnky, takže je dobré rostliny občas ošetřit postřikem. Vhodné je použít ekologickou variantu anebo si vyrobit vlastní přírodní postřik.

Kdy sklízet plody mochyně

Lampionky s bobulkou můžete sklízet od srpna do prvních mrazíků. Že jsou plody zralé, poznáte podle lampionku, tedy ochranného kalichu, který zaschne a bobule uvnitř bude oranžová. Když se ochladí dřív, než plody dozrají, musíte je sklidit a nechat dozrát například na parapetu. Jak už bylo uvedeno, nezralé se konzumovat nesmějí, protože jsou jedovaté! Na druhou stranu nenechávejte plody ani přezrát, protože pak praskají a rychle plesnivějí. Z jedné rostliny lze sklidit až dvě kila plodů.

Jak uskladnit plody mochyně

Pokud sklidíte větší množství bobulí mochyně a nezpracujete je třeba na džem, pak je můžete uložit do chladu na suché místo, kde vydrží i několik měsíců.

Mochyně peruánská jako léčivá rostlina

Bobule mochyně peruánské obsahují asi deset procent cukru, ale také pektin, který má příznivý vliv na trávení, pomáhá korigovat krevní tlak i hladinu cholesterolu, tedy chrání před metabolickým syndromem. Obsahuje také vitamin C a vitamin A, ale i třeba fosfor. Podle tradiční přírodní medicíny by plody mochyně měly zlepšovat činnost nervové soustavy a také působí močopudně.

Načítám