Hlavní obsah

Lichořeřišnice je silné přírodní antibiotikum! Zahradu chrání před škůdci a dělá se z ní skvělé pesto

Foto: iva, Shutterstock.com

Foto: iva, Shutterstock.com

Lichořeřišnice nabízí mnohem víc než jen krásné květy. Tato běžná rostlina je nejen ozdobou zahrady či balkonu, ale i mocným přírodním lékem, který má po staletí pevné místo v tradičním léčitelství. A také je výborná v kuchyni!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pochází z Jižní Ameriky, kde byla po staletí používána domorodými obyvateli. Do Evropy ji přivezli španělští dobyvatelé v 16. století a rychle se stala oblíbenou rostlinou díky svým dekorativním květům a léčivým vlastnostem. V Evropě se pak lichořeřišnice zabydlela v klášterních zahradách i lékařských herbářích a našla si pevné místo v lidovém léčitelství.

Zdraví: Na co je dobrá lichořeřišnice?

V tradičním léčitelství byla lichořeřišnice využívána především jako přírodní antibiotikum a k podpoře hojení ran. Moderní věda potvrzuje, že tato oblíbená léčivka skutečně obsahuje látky s antibakteriálními, antivirovými a protizánětlivými účinky. Nabízí také vysoké množství vitaminu C, což z ní dělá skvělý přírodní prostředek pro posílení imunity. Studie také naznačují, že může pomoci při léčbě močových infekcí a zánětů dýchacích cest a také pomáhá při inkontinenci.

Pro koho není lichořeřišnice vhodná

Lichořeřišnice by měla být konzumována s opatrností u lidí s citlivým žaludkem nebo žaludečními vředy, protože může dráždit žaludeční sliznici. Také těhotné a kojící ženy by měly její konzumaci konzultovat s lékařem, stejně jako osoby užívající léky na ředění krve.

Recepty: Co udělat z lichořeřišnice?

Lichořeřišnice je skvělá do salátů, pomazánek, toastů a obložených chlebů nebo jako ozdoba na talíř. Její listy mají lehce pikantní chuť, která připomíná ředkvičky, a květy dodají pokrmům nejen barvu, ale i jemnou a svěží květinovou chuť.

  • Salát s lichořeřišnicí: Smíchejte čerstvé listy a květy lichořeřišnice s nakrájeným avokádem, cherry rajčaty a rukolou. Dochuťte olivovým olejem a citronovou šťávou.
  • Pesto z lichořeřišnice: Rozmixujte listy lichořeřišnice s parmazánem, piniovými oříšky, česnekem a olivovým olejem. Použití má stejné jako klasické bazalkové pesto.
  • Omeleta s lichořeřišnicí: Přidejte nasekané listy a květy lichořeřišnice do vajíček a usmažte jemnou omeletu.
  • Lichořeřišnicová pomazánka: Smíchejte nasekané listy a květy lichořeřišnice s tvarohem nebo ricottou, osolte a opepřete. Tato pomazánka je skvělá na čerstvý chléb a pečivo.
  • Čaj z lichořeřišnice: Sušené listy a květy lichořeřišnice zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Čaj má příjemně pikantní chuť a podporuje imunitu.
  • Barvivo z květů: Květy lichořeřišnice mají pestrou paletu barev, včetně žluté, oranžové, červené a někdy i růžové, a lze je použít jako přírodní barvivo do jídel a nápojů. Jejich barvicí schopnosti však nejsou příliš silné a poskytují spíše jemné odstíny.
Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Obohaťte své saláty o jedlou lichořeřišniciFoto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Zahrada: Lichořeřišnice je přírodní insekticid

  • Ochrana proti škůdcům: Lichořeřišnice funguje jako přírodní bojovník proti škůdcům a plísním v zahradě. Proto ji vysaďte do blízkosti zeleniny.
  • Vhodná i na balkon: Lichořeřišnice se dobře pěstuje v květináčích a truhlících, což z ní dělá ideální rostlinu pro balkony a terasy. Je to nezmar a není s ní příliš práce.

Zasaďte květiny mezi zeleninu. Přirozeně tak ochráníte rajčata i saláty. Pomůže vám měsíček, lichořeřišnice, afrikány a levandule

Načítám