Hlavní obsah

Kompost prospěje vaší zahradě i přírodě, stačí dodržet pár pravidel. A vědět, co na něj (ne)patří!

Foto: A VIJAYANAYAGAM, Shutterstock.com

Foto: A VIJAYANAYAGAM, Shutterstock.com

Podzimní úklid zahrady je v plném proudu a kompost se pozvolna plní. Víte ale, co do něj patří a co do něj nikdy nedávat? Skladba kompostu je důležitá nejen pro rychlé rozložení rostlinných zbytků, ale také k omezení škůdců a šíření plísní a dalších chorob.

Článek

Kompostování je užitečné nejen pro vaši zahradu, ale díky recyklaci uhlíku také pro životní prostředí. Jde o přirozený proces rozkladu organických materiálů, jako jsou zbytky jídla, listí a zahradní odpad, v tmavou, půdě podobnou hmotu bohatou na živiny zvanou kompost. Mikroorganismy společně s žížalami a dalšími drobnými živočichy rozkládají organické složky a nakonec vytvářejí oblíbené hnojivo zvané kompost.

Jak založit kompost?

Pro váš kompost vyberte místo, které je snadno dostupné, ale zároveň není příliš blízko k vašemu domu ani sousedům. Ideálně by to mělo být místo s dobrým odtokem vody, ale mírně zastíněné, aby se zabránilo přílišnému přemokření nebo naopak vysychání. Pokud máte větší zahradu, můžete si vytvořit kompostovou jámu, nebo mít kompost jen tak na hromadě. Pokud však máte kompost na viditelném místě, je vhodné použít kompostér, který nejen podporuje vytváření tepla a tím urychluje proces rozkladu, ale také je estetičtější než jáma nebo hromada. Existují také speciální nezakryté konstrukce, které odkrytému kompostu dají řád.

Správná skladba

Důležité je při kompostování dbát nejen na to, co na kompost dáváte, ale také v jakém množství. Aby vznikl kvalitní kompost, je důležité materiály míchat tak, abyste podpořili správný poměr uhlíku (C) a dusíku (N). Uhlíkaté materiály jsou suché, dřevnaté hnědé materiály jako například dřevní štěpka, větvičky, piliny, ale i lepenka (včetně roliček od toaletního papíru a obalů na vajíčka). Dusíkaté materiály jsou naopak ty zelené s vyšším obsahem vody jako je posekaná tráva, čerstvé rostlinné zbytky, nebo třeba slupky od ovoce. Jako správná skladba kompostu se doporučuje jeden díl zelených na tři díly hnědých materiálů.

  • Věděli jste, že... Několik týdnů se kompost díky vyšším teplotám hygienizuje, tedy zahřívá na teplotu 50-70 °C, čímž budou zahubeny různé patogeny, plísně a semínka plevelů.
Foto: William Edge, Shutterstock.com

Pokud je kompost příliš sypký, přidejte do něj voduFoto: William Edge, Shutterstock.com

Péče o kompost

Příroda sice při kompostování vykoná práci sama, ale pokud jí trochu pomůžete, bude celý proces rychlejší a efektivnější. Kvůli provzdušnění je vhodné kompost párkrát do roka obrátit a tím promíchat, čímž zároveň zaručíte rovnoměrný rozklad materiálů. Kompost by neměl nikdy úplně proschnout, proto ho v suchých letních dnech můžete občas polít.

  • TIP: Nevíte, zda je kompost dostatečně vlhký? Zkuste kompost zmáčknout v dlani - pokud vám mezi prsty poteče voda, je příliš mokrý, pokud se po rozevření dlaně materiál rozsype, je příliš suchý. Při ideální vlhkosti zůstane kompost po rozevření dlaně kompaktní.

Pokud se o kompost budete řádně starat a dávat na něj jen materiály, které tam patří, získáte vlastní výživnou půdu, kterou můžete používat při sázení nových rostlin, nebo jako hnojivo. Dají se na něm rovněž pěstovat melouny, nebo třeba dýně, které jinak potřebují vydatné přihnojování.

Co na kompost patří?

  • Zelené materiály: Ovocné a zeleninové zbytky, tráva, zbytky rostlin, plevel (ideálně nekvetoucí), kávová sedlina, čajové sáčky.
  • Hnědé materiály: Listí, větve, piliny, papír (bez inkoustu), popel (pouze ze dřeva), kůra, sláma, seno.

Co na kompost nepatří?

  • Chemicky ošetřené dřevo: Může obsahovat škodlivé chemikálie.
  • Masné a mléčné výrobky, tuky: Přitahují škůdce, jako jsou potkani a myši, a zpomalují proces kompostování. Mohou také obsahovat škodlivé patogeny.
  • Nemocné rostliny: Mohou šířit choroby.
  • Exkrementy masožravců (například psí a kočičí): Mohou obsahovat patogeny škodlivé pro lidi.

Načítám