Článek
Cukety nebo také cukíny pocházejí ze Střední Ameriky, ale vyšlechtěny byly v Itálii, odkud také pochází jejich název (z italského názvu pro tykev – zucca). V současné době se dají sehnat v mnoha barvách i tvarech, i když stále nejběžnější a nejoblíbenější je podlouhlá zelená, kterou s oblibou pěstovaly už naše babičky. Na pěstování nejsou cukety nijak náročné: stačí jim dostatek slunce, živné půdy a vláhy a odmění se vám záplavou plodů.
Kdy sklízet cukety
Cukety lze sklízet celé léto, a pokud mají dostatek slunce a teploty neklesnou pod 4 °C, tak i na podzim. Ideální velikost plodu při sklizni je přibližně 7 až 20 cm. Jsou ještě mladé, a tím pádem křehké, šťavnaté a nemusí se z nich odstraňovat slupka ani semínka. Včasné sklízení mladých cuket do velikosti 15 cm je klíčové především tehdy, když rostlina plodí poprvé a hrozilo by, že veškerou energii vydá do semen, čímž by se úroda značně snížila. Tím, že plody budete sklízet včas a pravidelně, zajistíte rostlině lepší podmínky a sobě bohatou úrodu.
Větší kusy určené ke skladování se snažte odříznout ostrým nožem a nechat jim několikacentimetrovou stopku, díky tomu pak vydrží v chladu i několik týdnů. Menší cukety snadno vykroutíte holou rukou – tím zamezíte možnému přenosu chorob ze zahradních nůžek.
- Jedinou výjimkou je, pokud mají být z cukety použita semínka k výsevu příští rok: pak je třeba nechat plody dostatečně dozrát!
Recept na smažené cuketové květy
„Cuketové květy jsou výborné, v kuchyni je můžete využít v různých podobách,“ říká zahrádkářka Lenka Matoušková. „Výborné jsou například plněné sýrem, obalené v těstíčku a osmažené. Nejlepší je sbírat je brzy ráno, kdy nejsou ještě plně rozvité.“
Jak na smažený cuketový květ v těstíčku? Květy jemně rozevřete a vytrhejte z nich semeníky a tyčinky. V misce připravte těstíčko: rozmíchejte hladkou mouku, špetku soli a tekutinu (minerálku, bílé víno nebo pivo). Těstíčko by mělo být řídké, aby ho po namočení na květu nezůstalo příliš – má dělat spíš jen křupavý efekt než obalit celý květ. Obalené květy vložte do rozpáleného oleje a osmahněte dozlatova. Tip: Do těstíčka přidejte i jemně nasekané bylinky, květy můžete před obalením naplnit ricottou nebo sýrem feta.

Cukety sbírejte raději mladé: jsou nejlepší, a navíc tím prospějete celé rostliněFoto: Leptospira, Shutterstock.com
Jak uchovat cukety na zimu
Ideální prostředí pro skladování cuket je suchý, tmavý, větraný sklep nebo spodní část chladničky. Skladovat je vhodné lesklé a neomyté plody, abyste předešli hnilobě a plísni.
Zamrazování cuket: Je třeba počítat s tím, že kvůli vysokému obsahu vody budou plody po rozmrazení měkké a rozbředlé, a budou tak vhodné spíše do polévek nebo omáček. Ideální proto je, když je ještě před zmrazením tepelně upravíte – podusíte, osmahnete nebo ugrilujete. Tím je zbavíte části vody, což ušetří místo v mrazáku.
Zavařování cuket: Plody lze zavařit nakrájené nebo nastrouhané v různých nálevech, například ve sladkokyselém, který se běžně používá na zavařování okurek. Oblíbené jsou také cuketové matjesy, nakládané cukety s česnekem, čalamáda nebo další variace se zeleninou, jako je cibule, paprika, mrkev nebo kozí rohy, a výborná je i cuketová hořčice.
Čerstvé cukety v kuchyni
Máte mladé cukety? Můžete z nich bez tepelné přípravy snadno udělat výborný salát nebo třeba pomazánku. Perfektně ji dochutí česnek a chilli a hodí se ke kombinaci s čerstvými sýry. Teplých jídel se dá z cuket připravit nepřeberné množství. Inspirujete se?
Nejlepší recepty z cuket
Cukety mají velmi jemnou neutrální chuť, a proto je jejich využití v kuchyni velmi široké. Hodí se na přípravu polévek, salátů, pečené, grilované i restované, skvěle chutnají i plněné a zapečené cukety s masem nebo zeleninovou směsí. Mohou také skvěle posloužit při sladkém pečení. V těstě cuketu nepoznáte, ale moučníky budou jemné a nebývale vláčné. Nejoblíbenější je asi cuketový perník.