Článek
Cukety nebo také cukíny pocházejí ze Střední Ameriky, ale vyšlechtěny byly v Itálii, odkud také pochází jejich název (z italského názvu pro tykev – zucca). V současné době se dají sehnat v mnoha barvách i tvarech, i když stále nejběžnější a nejoblíbenější je podlouhlá zelená, kterou s oblibou pěstovaly už naše babičky. Na pěstování nejsou cukety nijak náročné: stačí jim dostatek slunce, živné půdy a vláhy a odmění se vám záplavou plodů.
Kdy sklízet cukety
Cukety lze sklízet celé léto, a pokud mají dostatek slunce a teploty neklesnou pod 4 °C, tak i na podzim. Ideální velikost plodu při sklizni je přibližně 7 až 20 cm. Jsou ještě mladé, a tím pádem křehké, šťavnaté a nemusí se z nich odstraňovat slupka ani semínka. Včasné sklízení mladých cuket do velikosti 15 cm je klíčové především tehdy, když rostlina plodí poprvé a hrozilo by, že veškerou energii vydá do semen, čímž by se úroda značně snížila. Tím, že plody budete sklízet včas a pravidelně, zajistíte rostlině lepší podmínky a sobě bohatou úrodu.
Větší kusy určené ke skladování se snažte odříznout ostrým nožem a nechat jim několikacentimetrovou stopku, díky tomu pak vydrží v chladu i několik týdnů. Menší cukety snadno vykroutíte holou rukou – tím zamezíte možnému přenosu chorob ze zahradních nůžek.
- Jedinou výjimkou je, pokud mají být z cukety použita semínka k výsevu příští rok: pak je třeba nechat plody dostatečně dozrát!
Recept na smažené cuketové květy
„Cuketové květy jsou výborné, v kuchyni je můžete využít v různých podobách,“ říká zahrádkářka Lenka Matoušková. „Výborné jsou například plněné sýrem, obalené v těstíčku a osmažené. Nejlepší je sbírat je brzy ráno, kdy nejsou ještě plně rozvité.“
Jak na smažený cuketový květ v těstíčku? Květy jemně rozevřete a vytrhejte z nich semeníky a tyčinky. V misce připravte těstíčko: rozmíchejte hladkou mouku, špetku soli a tekutinu (minerálku, bílé víno nebo pivo). Těstíčko by mělo být řídké, aby ho po namočení na květu nezůstalo příliš – má dělat spíš jen křupavý efekt než obalit celý květ. Obalené květy vložte do rozpáleného oleje a osmahněte dozlatova. Tip: Do těstíčka přidejte i jemně nasekané bylinky, květy můžete před obalením naplnit ricottou nebo sýrem feta.
Jak uchovat cukety na zimu
Ideální prostředí pro skladování cuket je suchý, tmavý, větraný sklep nebo spodní část chladničky. Skladovat je vhodné lesklé a neomyté plody, abyste předešli hnilobě a plísni.
Zamrazování cuket: Je třeba počítat s tím, že kvůli vysokému obsahu vody budou plody po rozmrazení měkké a rozbředlé, a budou tak vhodné spíše do polévek nebo omáček. Ideální proto je, když je ještě před zmrazením tepelně upravíte – podusíte, osmahnete nebo ugrilujete. Tím je zbavíte části vody, což ušetří místo v mrazáku.
Zavařování cuket: Plody lze zavařit nakrájené nebo nastrouhané v různých nálevech, například ve sladkokyselém, který se běžně používá na zavařování okurek. Oblíbené jsou také cuketové matjesy, nakládané cukety s česnekem, čalamáda nebo další variace se zeleninou, jako je cibule, paprika, mrkev nebo kozí rohy, a výborná je i cuketová hořčice.
Čerstvé cukety v kuchyni
Máte mladé cukety? Můžete z nich bez tepelné přípravy snadno udělat výborný salát nebo třeba pomazánku. Perfektně ji dochutí česnek a chilli a hodí se ke kombinaci s čerstvými sýry. Teplých jídel se dá z cuket připravit nepřeberné množství. Inspirujete se?
Nejlepší recepty z cuket
Cukety mají velmi jemnou neutrální chuť, a proto je jejich využití v kuchyni velmi široké. Hodí se na přípravu polévek, salátů, pečené, grilované i restované, skvěle chutnají i plněné a zapečené cukety s masem nebo zeleninovou směsí. Mohou také skvěle posloužit při sladkém pečení. V těstě cuketu nepoznáte, ale moučníky budou jemné a nebývale vláčné. Nejoblíbenější je asi cuketový perník.