Hlavní obsah

Na živý plot vezměte nůžky a nebojte se střihnout, teď je na to dobrá doba!

Foto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Foto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Červen, ale vlastně i zbytek léta, je ideální dobou, kdy byste se měli pustit do střihu a tvarování živého plotu. Jak to udělat a na co si dát pozor, abyste mu tím spíš neuškodili nebo to nepřehnali?

Článek

Rostliny, které nejčastěji tvoří živé ploty, jsou voleny tak, aby dobře snášely, že je budete často stříhat a tvarovat. Ideální dobou je třeba duben, kdy už tolik nemrzne, ale ještě lepší je červen a konec prázdnin, tedy srpen. Na podzim do nich můžete stříhnout také – a to v listopadu, kdy ještě tolik nemrzne.

Kdy stříhat živý plot?

Živé ploty můžete stříhat v době, kdy jsou opravdu „živé“, tedy když v nich proudí míza, rostou a dovedou se tím pádem vyrovnat i s tím, že jim kus vezmete. Správnou dobou je tedy jaro až podzim – v zimě jsou ve vegetačním klidu, tedy obrazně řečeno spí a neradno je rušit jakýmkoli zásahem.

Živé ploty tedy můžete stříhat teoreticky od března do října až listopadu, zásadou je, aby v dobu, kdy se pro to rozhodnete, právě nemrzlo a ideálně to nehrozilo ani v dalších hodinách. Čím větší zásah hodláte udělat, tím spíš si dejte pozor na to, aby bylo příznivé počasí.

Červen je z mnoha důvodů měsícem, kdy je střih naprosto ideální – hlavně proto, že se zpomaluje jarní, většinou docela rychlý a bujný růst, takže tvar plotu vydrží déle, než kdybyste stříhali už v dubnu. Jediným kamenem úrazu červnového střihu může být, že v živých plotech si dělají často hnízda ptáci (Poznáte u nás běžné druhy ptáků jen podle fotky?), které byste neměli při hnízdění a vyvádění mladých rušit, takže pokud se to stalo i u vás, měli byste stříhání odložit, až budou hnízda prázdná.

Kvetoucí druhy živých plotů stříhejte až poté, co odkvetou.

Jak moc a jak často?

To, jak často a jak moc plot ostříháte, tedy vytvarujete, závisí nejen na tom, jak podle vás má ve výsledku vypadat, ale i na tom, jaký druh rostliny jste pro něj vybrali. Habry, dřišťál, buky, javor, túje nebo ptačí zob potřebuje většinou střih dvakrát ročně, protože rostou intenzivněji či bujněji. Cesmína, tis a další stále zelené keře rostou pomaleji, tak jim může stačit střih jednou za rok.

Červen až srpen je ke střihu ideální proto, že pokud pak vyraší nové výhony, mohou do zimy vyzrát a přežijí mrazy. Ovšem přírůstek nebude tak intenzivní, aby vám tvar plotu nevydržel do dalšího jara.

Foto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Stříhání živého plotu můžete dělat klasickými nůžkami, ale můžete si ho usnadnit i elektrickým či bateriovým zastřihovačem, záleží na jeho velikosti a také na druhu rostlin, z nichž jeFoto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Jak tvarovat živý plot?

To, jak vysoký či silný váš živý plot bude (třeba jak moc ochrání před pohledy od sousedů), záleží na vás. Vždy byste ale měli dbát na to, aby se směrem nahoru trochu zužoval, protože jedině tak se slunce dostane dospodu, což je třeba, aby se i spodním partiím dařilo. Jestliže by byl naopak rozšířený směrem nahoru, mohl by být jeho spodek v permanentním stínu a mohl by začít opadávat. To platí hlavně pro jehličnany.

Rovný střih snesou druhy, kterým nevadí stín – takovým je červenolistý buk nebo ptačí zob.

Abyste zastřihovali rovně a plot byl rovný, můžete si pomoci natažením šňůry. Zásadou je stříhat nejdřív strany plotu, tedy provést vertikální střih, a nakonec ho zarovnat nahoře, tedy střihnout horizontálně.

Radikální řez živého plotu

Pokud plot přeroste rozměry, které jste pro něj plánovali, můžete buď ostříhat opakovaně, dokud ho dostatečně nezkrátíte, nebo to vzít radikálně najednou. Pak ale riskujete, že se s tím nemusí vyrovnat, což se většinou projeví tím, že začnou žloutnout listy nebo rezavět jehličí a začnou opadávat. Příčinou může být, kromě přílišného zásahu, i to, že jste neměli dostatečně ostré nůžky a větve jste jimi poškodili. Může to být i kvůli tomu, že jste zvolili špatný tvar – pak opadává zespodu.

Proto je vždy lepší stříhat častěji a o menší kusy – v případě potřeby to lze za rok stihnout i třikrát.

Čím stříhat živý plot?

Jak jsme řekli, nekvalitní nůžky mohou větve poškodit a zhatit vaši snahu o krásný živý plot, proto zvolte vždy kvalitní. V případě, že je váš živý plot ze dřevin, které mají velké listy (typu bobkovišeň), pak se moc nehodí elektrický zastřihávač, který by listy „nakrájel“ a nevypadalo by to dobře. V takovém případě je lepší stříhat nůžkami jednotlivé větvičky. Pro druhy jehličnaté nebo drobnolisté zastřihávač použít lze.

Vzhledem k tomu, že samotné zastřihávání živého plotu bývá namáhavé, je dobré si to zjednodušit takovými pomocníky, k nimž nevedou kabely (akumulátorové), na které musíte dávat pozor, abyste je nepřestřihli. Hodí se i teleskopická násada.

Načítám