Hlavní obsah

Jak správně sklízet a skladovat ovoce, aby dlouho vydrželo? Jde to i bez sklepa. Pozor na omývání!

Foto: encierro, Shutterstock.com

Foto: encierro, Shutterstock.com

Srpen je měsíc, kdy si mohou majitelé zahrad užívat doslova ovocné hody. Dozrává mnoho druhů a je dobré už během sklizně myslet na to, abyste vše provedli v pravý čas a co nejšetrněji. Poradíme, jak to udělat, aby se ovoce co nejméně kazilo a vydrželo co nejdéle v dobrém stavu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Abyste si mohli pochutnat na zasloužené úrodě třeba v zimě, musíte na to myslet již při samotné sklizni a udělat vše tak, aby nic nepřišlo zbytečně vniveč! Protože právě to, kdy a jakým způsobem ovoce sklidíte, ovlivní i jeho následnou trvanlivost. Nejpečlivěji byste měli zacházet s tím, co budete chtít skladovat dlouhou dobu. Na co tedy pozor u ovocných druhů, které jsou na českých zahradách nejběžnější?

Jak správně sklízet české ovoce

  • Chcete, aby ovoce dlouho vydrželo? Sklízejte ho v době, kdy je zralé, ale ne přezrálé. Například u jablek a hrušek zralost prozradí i barva jadérek – mají být hnědá. U dalšího ovoce to je pak většinou měkkost plodů, ale třeba i jejich zabarvení. U švestek zralost prozradí i našedlý „poprašek“, který lze snadno setřít – plody se jím brání před vysycháním a je to známka, že nastala vhodná doba je sklidit. Maliny a ostružiny prozradí velikost plodů a především jejich barva a chuť.
  • Ve chvíli, kdy se chystáte sklízet úrodu konkrétního druhu ovoce, měli byste vědět, jak s ním naložíte. Čím je ovoce měkčí, tím kratší dobu vydrží třeba i v lednici a je potřeba ho buď v co nejkratší době zpracovat, nebo uskladnit tak, aby se nezačalo kazit.
  • Ke skladování se hodí jen zdravé a nepoškozené kusy, takže buďte při sklizni opatrní a zbytečně si je neotlučte. Pozor! Za poškození se třeba u jablek považuje i utržená stopka, po níž zůstane v ovoci otvor, kudy pronikají nečistoty a může se začít kazit.
  • Ovoce na skladování, ale i to, které nemůžete ihned zpracovat, sklízejte co nejšetrněji, nejlépe ručně. Jablka a hrušky do beden nesypejte, ale pokládejte po jednom. Jestli na sklízení používáte česáček, pak z něj vyndejte postupně každý kus a položte ho do bedýnky: tu můžete předem vystlat třeba kartonem či slámou.
  • Borůvky, maliny či jahody jsou považovány za ovoce s rychlou spotřebou, proto je natrhejte a nejlépe hned nebo druhý den zpracujte. Už když je trháte, kontrolujte kvalitu a nahnilých nebo poškozených kusů se rovnou zbavte. I na džem nebo sirup byste měli používat jen dobré plody, aby produkty dlouho vydržely.
  • Ovoce je lepší sklízet brzy ráno, když ještě není teplo a nesvítí sluníčko, anebo až po západu slunce. Měli byste vybrat jen plody, které jsou už zralé, ale nepřezrálé. Třeba jahody, které mají ještě zelenou špičku, na keříku nechejte a ty, jež už jsou příliš měkké a mají charakteristickou „přezrálou“ vůni, už neskladujte s ostatními ani den.
Foto: BONDART PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Ještě teď lze sklízet jahody. Nejlepší jsou čerstvé, ale můžete z nich udělat i džem nebo kompot, v lednici vydrží jen pár dníFoto: BONDART PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Jak skladovat jablka a hrušky v paneláku

V panelákovém sklepě bývá teplo a hodně sucho a není to vhodné prostředí pro delší skladování potravin. Potřebujete uchovat například jablka a hrušky? Dejte je na balkon! Každý kus ovoce zabalte zvlášť do tenkého papíru, opatrně vložte do polystyrenové krabice a postavte ji na balkon na místo, kam nesvítí slunce. Až začne mrznout, přehoďte přes ni deku nebo ji jinak chraňte před mrazem – a pak může ovoce vydržet i do Vánoc. Jablka a hrušky nedávejte do jedné krabice, každý druh potřebuje svou. Občas plody překontrolujte, a kdyby se objevily známky plísně, napadený kus ihned odstraňte.

Které ovoce před uskladněním omýt?

Čerstvé ovoce láká k tomu, abyste ho rovnou ze záhonku, keříku nebo stromu strčili rovnou do pusy. Ale ne vždy je to nejlepší nápad! Mohou se na něm množit mikroorganismy, které se na něj dostanou ve znečištěné vodě například při zálivce nebo i z hnojiva, případně z půdy. A hrozí pak i salmonelóza či žloutenka.

Proto je dobré omýt ovoce před uložením do chladničky, aby se nežádoucí mikroorganismy nerozšířily na další potraviny. Po omytí ho ale musíte velmi pečlivě osušit a poté zpracovat jako potravinu určenou k rychlé konzumaci. Plody si totiž přirozeně vytvářejí na povrchu prostředí, které je nějakou dobu chrání před plísní – a to smyjete. Proto se ovoce určené na dlouhodobější skladování mýt nemá, a je tedy lepší vybírat ho v bio kvalitě nebo takové, které jste si vypěstovali a víte, že nebylo chemicky ošetřováno.

  • Riziko představuje i ovoce rozkrájené na kusy. Krájením se mohou bakterie dostat ze slupky nebo povrchu i do dužiny a tam se množit. Plody tedy vždy nejdříve omyjte a teprve poté krájejte. I proto odborníci varují před nákupem dopředu nakrájených plodů třeba v obchodě nebo na trhu.
  • Dalším důvodem, proč ovoce před konzumací omýt, jsou i pesticidy, které se z nemytých plodů mohou dostat do organismu. Ale nestačí jen lehké opláchnutí:

Jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů

Pod teplou tekoucí vodou plody omývejte 15 až 30 vteřin. Chcete odstranit pesticidy ještě lépe a účinněji? Udělejte si mycí lázeň a ovoce a zeleninu do ní ponořte alespoň na 15 minut. Pak vše vyndejte, opláchněte čistou vodou a osušte. Jak připravit účinnou lázeň:

  • Do necelého litru (900 ml) teplé vody přidejte 100 ml octa nebo citronové šťávy.
  • Do litru teplé vody přidejte jednu zarovnanou lžíci kuchyňské soli.
  • Do litru vody přidejte 3 lžíce jedlé sody.

Načítám