Hlavní obsah

Jak skladovat dýně, cukety a patizony? Zpracujte je hned, nebo je nechte uzrát. Počkejte, až budou zvonit!

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Jedním ze symbolů podzimní sklizně jsou dýně. Víte, jak je správně skladovat? A jak uchovat i jejich příbuzné, tedy cukety a patizony? Přečtěte si, jaké místo je ideální k uskladnění a na co si dát pozor. A jestli dáváte přednost skladování již zpracované zeleniny, na konci nabízíme pár receptů, jak dýně a cukety naložit či zavařit.

Článek

I když se o nich nejčastěji mluví jako o dýních, jde z botanického hlediska o tykve. Dýně jsou největší částí čeledi tykvovitých, proto se vžil tento název – i když to, co znáte jako dýni obecnou nebo dýni „turek“, je správně tykev obecná. A mezi tykve patří také cukety nebo patizony. Jak tykve skladovat, aby vydržely co nejdéle?

Jak skladovat dýně

Dýní je množství druhů a každý má jinou dobu skladovatelnosti. V zásadě platí, že čím tvrdší slupku dýně mají, tím déle vydrží. U nás asi nejoblíbenější druh, tedy hokaido, patří mezi ty, které vydrží maximálně několik měsíců.

  • Ze všech druhů tykví před skladováním opatrně odstraňte suchým hadříkem hlínu, ale nemyjte je ani jinak nedrhněte – přirozeně se chrání před plesnivěním a tuto ochrannou vrstvu není chytré odstraňovat. Chraňte je i před poškrábáním nebo jinými „úrazy“.
  • Pro všechny druhy dýní platí, že mají rády sucho. Takže vlhký a moc chladný sklep není to pravé, a proto se jim nelíbí ani v lednici. Potřebují místo, kam proudí vzduch, a mají být uložené tak, aby se nedotýkaly. Nejlepší je vyskládat plody na rošť nebo polici, případně vložit do přepravek či krabic vystlaných slámou nebo senem.
  • Dýně ocení teplotu mezi 12–15 °C, takže se hodí třeba chladná chodba nebo garáž. A poměrně dlouhou dobu je lze nechat i ve špajzu v paneláku, jen musíte počítat s tím, že začnou vysychat, tedy začnou být tvrdší. Ovšem kuchaři tvrdí, že právě vysycháním se zvýrazňuje chuť…
  • Uskladněné dýně je nutné občas kontrolovat, jestli neplesnivějí: čím jsou plody menší, tím spíš jim hrozí plíseň.
  • Rozpůlená nebo nakrojená dýně naopak do lednice patří a můžete ji tam mít pár dní, než začne plesnivět. Jestliže je do chladničky moc velká, zabalte ji do potravinářské fólie a ochraňte proti náletům mušek. Víte, jak se mušek zbavit?

Jak zavařit cuketu na zimu? Jednoduše!

Nemáte vhodný sklep a nedostává se vám místa v mrazáku? Nevadí! Nastrouhanou cuketu poduste na troše oleje bez dalšího ochucení, poté hmotou naplňte sklenice a při 85 °C zavařujte alespoň 20 minut. Takto zpracovaná cuketa vydrží asi rok a hodí se pro slané i sladké recepty z cuket.

Foto: Studio Barcelona, Shutterstock.com

Dýně, stejně jako cukety a patizony, patří mezi tykve. A co se skladování týče, požadují v podstatě podobné podmínkyFoto: Studio Barcelona, Shutterstock.com

Jak skladovat cukety a patizony

Cuketám a patizonům se někdy říká letní tykve a doporučuje se je spíš rychle spotřebovat, nejlépe hned poté, co jste je sklidili jako mladé, kdy mají křehkou slupku.

  • Skladovat byste měli jen dobře vyzrálé cukety a patizony. Když je necháte vyzrát, jejich slupka ztvrdne a budete je moci skladovat déle. Dbejte na to, aby na nich zůstala stopka dlouhá asi 3 centimetry, otvor, který by vznikl po jejím odlomení, je totiž vstupní branou pro infekci, tedy plíseň.
  • Cuketypatizony nechejte volně ležet klidně i doma při pokojové teplotě, až jejich slupka ztvrdne a budou při poklepu „zvonit“. A až budou takto vyzrálé, uložte je stejně jako v případě dýní – na vzdušné a sušší místo s teplotou alespoň 12 °C.
Foto: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock.com

Dýně a patizony je nejlepší trhat ve chvíli, kdy jsou plody mladé a křehké, pak jsou nejlepší na okamžitou spotřebu. Pro skladování je třeba je nechat vyzrát. A měla by jim zůstat stopka!Foto: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock.com

Hokaido, máslová, špagetová i gigant

Nejčastěji pěstované tykve jsou u nás dýně a cukety, méně oblíbené jsou patizony. Mezi dýněmi patří nejvyšší příčky asi odrůdě hokaido s menšími oranžovými plody a oranžovou dužninou. Další bývá dýně máslová, která má zajímavou oříškovou chuť. Populární je i špagetová dýně– její dužnina se po uvaření rozpadá na vlákna, která se velmi podobají oblíbeným těstovinám.

Zahrádkáři, kteří rádi soupeří s ostatními, často vysazují giganty. Tedy dýně, které mohou mít i desítky kilogramů. Například maxitykev Atlantic Giant je zapsána i v Guinnessově knize rekordů díky tomu, že byl zaznamenán kus s hmotností přes 1 100 kg! Běžněji pěstované druhy velkoplodých dýní mívají kolem pěti kilo a jsou vhodné třeba na výrobu dýňového kompotu.

Mezi dýněmi si Češi oblíbili i nejedlé okrasné druhy, které se skvěle hodí jako dekorace. I těch je nepřeberné množství a okrasné tykvičky vypěstujete klidně i v truhlíku.

Načítám