Hlavní obsah

Jak skladovat brambory? Domácí ze zahrádky nechejte řádně vydýchat, kupované dejte do tmy!

Foto: Fotopogledi, Shutterstock.com

Foto: Fotopogledi, Shutterstock.com

Brambory jsou jedním ze základních kamenů českého jídelníčku a mnoho rodin řeší, jak je správně skladovat, aby vydržely co nejdéle. Poradíme, jak postupovat u těch, které jste si sami vypěstovali, ale i u těch kupovaných. Postup je totiž trochu jiný.

Článek

V srpnu a září se na zahrádkách sklízejí polorané a polopozdní brambory, které na rozdíl od raných lze skladovat. Zhruba za měsíc pak půjdou ze země brambory pozdní, které mají díky silnější slupce a odolnosti nejlepší předpoklady vydržet i přes celou zimu. Ovšem jen pokud jim dáte vhodné podmínky. Jaké to jsou?

Jak skladovat brambory

Obecně platí, že brambory potřebují chladno a vlhko. Takové byly kdysi sklepy starých domů, ale teď jsou spíš výjimkou. Proto se musíte snažit vyhovět jim alespoň v rámci podmínek, které máte. A tady je zásadní, zda jde o hlízy, jež jste právě sklidili na zahrádce, nebo které jste si donesli z obchodu či dovezli od farmáře. Především doma pěstované brambory totiž potřebují ještě „předskladovací“ péči.

Jak připravit čerstvě sklizené brambory na uskladnění

Čerstvě vykopané brambory byste měli na delší skladování nachystat a také naplánovat dobu sklizně – například by nemělo pršet, protože mokré hlízy začnou rychleji hnít. A jak po sklizni pokračovat?

  • Na skladování vyberte zdravé, zralé a nijak nepoškozené brambory. Nesmějí mít zásek od motyky ani být potlučené. Proto sklízejte opatrně, místo motyky používejte třeba rycí vidle – jsou šetrnější. Neskladujte hlízy, které jste sklízeli v deštivém období. Je potřeba mít brambory suché, aby nezačaly brzo hnít.
  • Brambory před uložením vytřiďte. Nahnilé hlízy ihned vyhoďte! Ostatní musejí mít nepoškozenou slupku a nejevit známky plísně ani chorob. Pokud odhalíte nějaké vady, rychle je zpracujte.
  • Brambory po sklizni potřebují čas se „vydýchat“. Rozložte je v co nejmenší vrstvě třeba na plachtě na podlaze místnosti, která je dobře větratelná, ale moc do ní nesvítí slunce a je tam něco mezi 14–17 °C, protože je potřeba, aby hlízy trochu vyschly. Tato fáze, při níž přijdou o nadbytečnou vlhkost, trvá asi 14 dní, někdy i tři týdny. Na povrchu se vytvoří silnější slupka. Díky ní pak při uskladnění vydrží brambory déle.
  • Až se brambory „vydýchají“, můžete je dát do pytlů nebo bedýnek. V bedýnkách je lze lépe kontrolovat a případně přebrat kusy, které se začínají kazit.
  • Takto nachystané – „vydýchané“ – doma vypěstované brambory pak uskladněte podle postupu níže, je stejný jako u kupovaných.
Foto: Ortodox, Shutterstock.com

Brambory, které sklidíte na zahrádce, dejte nejprve na pár týdnů vydýchatFoto: Ortodox, Shutterstock.com

Jak skladovat brambory

Brambory, které koupíte v obchodě nebo od farmáře, jsou již proschlé a mají odolnější slupku, stejně jako dobře připravené, doma pěstované hlízy. Teď už potřebují jen správně uskladnit. Jak na to?

  • Zásadní pro správné uskladnění brambor je tma. Pokud jsou na světle, tak se v nich začne tvořit nadměrné množství jedovatého solaninu a hlízy začnou zelenat.
  • Teplota by se měla pohybovat mezi 5–7 °C. V teplejším prostředí začnou klíčit, vadnout a rychle hnít. Při nižší teplotě zase začnou sládnout. Můžete jíst naklíčené brambory?
  • Relativní vlhkost pro skladování brambor je nejlepší udržovat v rozmezí 80–90 %.

Jak správně skladovat brambory bez sklepa

Výše zmíněné, ideální podmínky k uskladnění nemáte? Pak si můžete vypomoci i jinak, ovšem pak je lepší nezásobit se zbytečně velkým množstvím brambor a nakupovat takovou zásobu, kterou sníte například během týdne až dvou…

  • Brambory vložte do bedny vystlané netkanou textilií a ještě jí hlízy překryjte, což jim zajistí tmu.
  • Můžete použít také bednu vystlanou a zaklopenou polystyrenem, ten vytvoří potřebnou tmu a vlhko. Takto teplotně izolovanou bednu můžete dát například na zasklený balkon, kde nemrzne – ale často kvalitu brambor kontrolujte!
  • Pro delší skladování by teplota měla být kolem 5 °C, proto brambory nepatří do chladničky. Pro kratší dobu skladování může být až 8 °C, ale hlízy pak rychleji klíčí.
  • V bytových podmínkách můžete použít speciální třívrstvý pytel, český patent, který využívá schopnost přírodní kmínové silice prodloužit trvanlivost brambor.

Všechno další, co o nákupu brambor a jejich uskladnění potřebujete vědět, najdete v zajímavém rozhovoru: Zkušený bramborář Vlastimil Rasocha: I brambory mají modřiny a v lednici sládnou. Co s nimi, aby se nekazily

Načítám