Hlavní obsah

Co na podzim s trávníkem, aby byl zjara dokonalý? Sekat, hnojit, zalévat. A především provzdušnit!

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Po létě, kdy jste trávník hlavně sekali a zalévali, je třeba mu dát během podzimu takovou péči, aby díky ní vydržel následující zimní období v pohodě a kondici. Co byste tedy měli určitě udělat a kdy dopřát svému trávníku čas na klidný „zimní spánek“?

Článek

Podzimní péče o zatravněné části zahrady je zásadní, pokud chcete, aby byl trávník hezký i další rok. Základem je ho nejen pohnojit, ale také provzdušnit a zbavit plevele, mechu i napadaných listů a dalších nečistot. Jak na to krok za krokem?

Kdy na podzim naposledy sekat trávu?

Sekání trávy je pro mnoho lidí ta nejméně příjemná práce na zahradě. Jestli však chcete, aby byl trávník hustý a vypadal pěkně, asi se jí nevyhnete. I když stále sílí trend vysazovat na zahradách půdopokryvné rostliny či luční kvítí, tedy nesekat vůbec, nebo jen velice zřídka, většina zahrad ještě drží klasické plochy s krátce střiženým travním porostem. Měli byste ho pravidelně sekat i na podzim, a to zhruba až do listopadu. Poté tuto činnost přerušte až do března. Nezkracujte trávník v době, kdy hrozí nízké teploty: příliš krátká tráva by mohla vymrznout! Platí, že pokud teplota klesne pod 9 °C, už nesekejte.

Podzimní vertikutace je základ úspěchu

Aby trávník dobře rostl, potřebuje provzdušnit. Ideální je alespoň dvakrát ročně použít vertikutátor a provzdušnit travní drny. Odstraníte tak plsť, tedy vrstvu odumřelých částí rostlin, plevele, mechu nebo zbytků trávy, které zůstaly po posečení. Tato vrstva trávník dusí a brání růstu, protože se přes ni nedostanou živiny ani dostatek vody. Kořenový systém neprospívá a zatravněná plocha pak může prosychat. Vertikutaci je vhodné provádět na jaře, tedy v březnu až dubnu, ale zrovna tak i v září. Naplánujte si ji na dobu, kdy neprší. Zbytky po vertikutaci pečlivě vyhrabejte a dejte do kompostu.

  • Provzdušnění můžete provádět vertikutátorem, ale také třeba provzdušňovacími hráběmi, kterými trávník pořádně „pročešete“. Nedejte se odradit tím, že ho na nějakou dobu vlastně „potrháte“, a nebude vypadat dobře. Do zimy se vzpamatuje a vrátí se vám to na jeho vzhledu příští rok.

Péče o trávník – aerifikace

Co je to aerifikace? Jestliže je trávník, co se provzdušnění týče, zanedbaný, můžete na to jít razantnějším způsobem. Aerifikace spočívá v tom, že trávník do hloubky propícháte speciálními aerifikačními vidlemi nebo válcem. Vzniklé otvory vyplníte křemičitým pískem – můžete ho i zapravit do trávníku, protože ho také provzdušní. Ale pozor, musí jít skutečně o hrubší, ostrý křemičitý písek, jemný by vše jen zalepil a napáchal by škody. Aerifikace je vhodná pro trávník se silnými drny.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Provzdušňovat trávník můžete mnoha metodami, od hrábí až po elektrické vertikutátoryFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Kdy a jak hnojit trávu na podzim?

Abyste podpořili obnovu trávníku po vertikutaci a současně ho i vyživili a připravili na chlad, je potřeba mu dodat vhodné hnojivo. Nejlépe dlouhotrvající, které obsahuje dusík, hořčík, draslík a fosfor. Klasická hnojiva obsahují velké množství dusíku. Ten podporuje růst a dodává trávníku správnou barvu, nicméně ho nepřipraví na zimu – tráva by vymrzala a snadno podléhala chorobám. Proto existuje speciální podzimní hnojivo se zvýšeným obsahem draslíku. Právě ten pomůže trávě zvýšit odolnost proti mrazu. Díky němu se zocelí, pletiva vyzrají, a trávník tak přečká zimu bez úhony. Na jaře se pak brzy obnoví.

  • Trávník se hnojí během září a října, pak nastává klidové období. Před zimou na něj můžete nanést vrstvičku například kompostu, který trávu částečně ochrání a částečně vyživí. V době, kdy už začíná být chladno, tedy většinou začátkem listopadu, lze trávník i vápnit. Udělejte to ale až ve chvíli, kdy jste skončili s hnojením i sekáním, a trávník už jen čeká na zimu.

Hrábě mějte v pohotovosti

Trávník byste měli na podzim zbavit spadaného listí nebo ovoce a podobně. Pokud na něm stojí i věci, které jste používali v létě, třeba prolézačky nebo menší dětské bazény, tak je odstraňte a dejte trávě šanci se vzpamatovat. Listí se z trávníku odstraňuje hlavně proto, aby se pod ním nedělala plíseň, která pak způsobuje nevzhledná holá místa.

Zalévání trávníku na podzim

Tráva potřebuje závlahu především v suchých a teplých dnech, ale pokud je suchý i podzim, můžete trávu zalévat dál, protože tím podpoříte její růst a vitalitu a zvýšíte pravděpodobnost, že vydrží i tužší mrazy.

Podzimní dosev trávníku

Podzimní, již chladnější a vlhké počasí je ideální i pro dosev trávníku v místech, kde je méně hustý nebo došlo k poškození. Hodí se na to stejné travní semeno, které jste použili původně, aby dosetá místa nebyla později patrná. Dosévejte začátkem podzimu, aby nová tráva stačila trochu vyrůst a lépe přečkala zimu. Dosev v pozdní části podzimu už do zimy pravděpodobně nevzklíčí.

Načítám