Hlavní obsah

Jak připravit zahradu na první mrazy? Zásadní je ochrana rostlin a úklid

Foto: Natalliaskn, Shutterstock.com

Foto: Natalliaskn, Shutterstock.com

Příchod prvních mrazů signalizuje pro mnohé zahradníky začátek konce – tedy konce zahradnické sezony. Je to období, kdy je nutné připravit zahradu na chladné, mrazivé měsíce tak, aby je přežila ve zdraví. Abyste na nic nezapomněli, pomůžeme vám popsat jednotlivé kroky, jak zahradu ochránit.

Článek

Příprava zahrady na první mrazy vyžaduje trochu úsilí, ale s náležitou péčí a přípravou můžete minimalizovat potenciální škody a zajistit, že bude prosperovat i v dalším roce. Mějte na paměti, že každá zahrada a její potřeby se mohou lišit v závislosti na specifických klimatických podmínkách a druzích rostlin, takže plán příprav na zimu promyslete předem s ohledem na potřeby vaší zahrady.

Ochrana rostlin před zimou

Ochrana rostlin je v boji proti mrazu zásadní a můžete ji vyřešit několika způsoby v závislosti na typu a velikosti rostlin. Pro malé a středně velké květiny lze použít ochranné textilie nebo speciální kryty, které jsou navrženy tak, aby sice propouštěly vzduch a světlo, ale zároveň spolehlivě chránily před mrazem. U vysokých stromů a keřů je důležité zaměřit se na ochranu hlavního kmene a kritických větví pomocí ovazů nebo tlustějších textilií. Mladé stromy lze chránit před mrazem pomocí vápenného nátěru, opláštění jutou nebo rákosových rohoží.

Stabilní teplotu půdy pomáhá udržovat mulč. Snižuje teplotní kolísání, které může poškodit kořeny rostlin, a také zamezuje růstu plevele. Nejlépe se jako mulč hodí přímo mulčovací kůra, případně štěpka, listí, sláma nebo kompost. Aby byla zachována její izolační vlastnost, vrstva mulče by měla být dostatečně silná, obvykle mezi 5 až 10 cm. Zároveň by neměla přímo přiléhat k rostlinám nebo stonkům, to by totiž mohlo vést k hnilobě a odumírání rostliny.

Nezapomeňte na rostliny v květináčích a truhlících a přesuňte je k přezimování na chladné místo, kam mráz nedosáhne. U mrazuvzdorných rostlin v nádobách, většinou těch na balkoně nebo terase, byste měli květináče i rostliny v nich, které zůstanou venku, obalit ochrannými materiály, jako je juta nebo rouno.

Foto: Michele Ursi, Shutterstock.com

Citlivější rostliny nezapomeňte zabalit průsvitnou textiliíFoto: Michele Ursi, Shutterstock.com

Úprava půdy na podzim

Úprava půdy zahrnuje přidání organických materiálů, jako je kompost nebo zralý hnůj, což zlepšuje strukturu půdy a zvyšuje její schopnost zadržovat živiny a vlhkost. Je také vhodný čas pro jemné obracení horní vrstvy půdy, což zlepšuje její prodyšnost a strukturu a pomůže dodanému organickému materiálu proniknout hlouběji do půdy.

Hnojení v této době pomáhá rostlinám získat potřebné živiny pro přečkání zimních měsíců. Doporučuje se používat hnojiva bohatá na draslík, která podporují zdraví rostlin a zvyšují jejich odolnost proti mrazu. Vyvarujte se ale nadměrné aplikaci dusíku, který může vést k růstu nových, nezralých větví, jež jsou zranitelnější vůči mrazu. Také zde platí, že méně je někdy více, a přílišné hnojení rostlině spíše uškodí, než pomůže.

Prořezávání a čištění zahrady

Prořezávání je důležité pro odstranění poškozených, nemocných nebo odumřelých částí rostlin, které by mohly přilákat škůdce anebo být zdrojem onemocnění během zimních měsíců. Provzdušnění keřů a korun stromů rovněž přispívá k jejich budoucímu zdravému růstu.

Čištění zahrady od spadaného listí, větví a dalších organických zbytků je nezbytné, jelikož tyto materiály mohou sloužit jako úkryt pro škůdce a zdroj plísňových i dalších chorob. Pokud není odklizený materiál nakažený, můžete ho snadno kompostovat a využít jako budoucí zdroj živin pro vaši zahradu.

Zazimování příslušenství a nářadí

Při zazimování zahrady nezapomínejte ani na nářadí, zahradní nábytek a další příslušenství. Vše pořádně vyčistěte a ošetřete proti korozi. Zahradní nábytek přesuňte dovnitř, nebo ho alespoň přikryjte plachtou. Nezapomeňte ani na zavlažovací systém – odpojte, vyprázdněte a ukliďte hadice a vypněte přívod vody, aby mráz přes zimu rozvody vody neponičil.

Načítám