Hlavní obsah

Nastal čas vysadit čemeřice. A nejsou to žádné křehotinky! Nezmrznou, kvetou i na sněhu a jsou celé jedovaté

Foto: Natalia Greeske, Shutterstock.com

Foto: Natalia Greeske, Shutterstock.com

Počátkem podzimu čemeřice matou tělem a rozhodně nevypadají jako trvalky, které byste chtěli mít na zahradě. Stačí si ale počkat na chvíli, kdy se v zimě poprvé oteplí a zasvítí sluníčko, pak uvidíte tu krásu! V tu chvíli totiž čemeřice začínají kvést. A klidně i na sněhu.

Článek

Čemeřice (Helleborus) patří do čeledi pryskyřníkovitých a jejich květy jsou pryskyřníku i dost podobné. Pocházejí z jižní a východní Evropy, některé druhy z Maroka, jeden i z Číny. Na trhu najdete asi patnáct druhů a mnoho kultivarů. V posledních letech se stala čemeřice hodně populární hlavně proto, že rozkvétá už v půlce ledna a její květy se mohou po pár slunečních dnech objevit i pod sněhem. A také se krásně hodí do prvních jarních truhlíků.

Výsadba čemeřice: Kdy a kam ji sázet?

Vždy, když si kupujete čemeřici, prostudujte, jaké podmínky potřebuje. Druh od druhu to může být trochu jiné. Ale základní postup je společný:

  • Kam vysadit čemeřice? Můžete je zasadit do skalky, do trvalkového záhonu, ale i jako solitér. Lze je kombinovat s jarními cibulovinami a hodí se k nim třeba i bohyšky, společně patří mezi trvalky, kterým se daří ve stínu.
  • Čemeřicím se líbí v polostínu, takže je můžete vysadit pod nižší ovocné stromy nebo keře, které poskytnou světlo, ale ochrání před úpalem. A když z těchto stromů nebo keřů na podzim opadá listí, lze ho nechat jako mulč, který u rostlinek udrží vlhkost. I když je čemeřice zcela mrazuvzdorná a kvete i pod sněhem, nemá ráda stanoviště, kam v zimě fouká mrazivý vítr.
  • Sázejte čemeřice na podzim (ideální je září) nebo na jaře. Pokud sázíte jen hlízy, dejte je asi 10 cm hluboko a asi 30 cm od sebe. Když vysazujete již předpěstovanou čemeřici z květináče, můžete to udělat od září do prvních mrazíků. Nachystejte takovou jámu, aby bylo kolem kořenového balu ještě trochu místa na zasypání humózní zeminou. Pak dobře zalijte a zalévejte ještě pár týdnů – ovšem pozor na přemokření, to čemeřice nemají rády. Ocení humózní, přiměřeně vlhkou a spíš vápenitou půdu a zamulčování kompostem.
Foto: Natalia Greeske, Shutterstock.com

Čemeřice mají velmi krásný květ, který se nezřídka objeví jako první na zahradě v době, kdy je ještě sníhFoto: Natalia Greeske, Shutterstock.com

Pěstování čemeřice: Co potřebuje?

Čemeřice nevyžadují náročnou péči. Nemají rády přílišné sucho, ale ani přemokření, takže zalévejte opatrně; v létě zakládají květní puky a těch je víc, pokud je sucho. Je možné přihnojovat organickým hnojivem (lze si třeba vyrobit jíchu nebo udělat účinné hnojivo ze slepičinců).

  • Kdy se stříhá čemeřice? Po odkvetení, které podle druhu začíná již v půlce ledna a trvá i do dubna až května, můžete ostříhat zaschlé listy. Staré listy je dobré odstraňovat proto, že zabráníte rozvoji černé skvrnitosti, na kterou trpí. Někdo dokonce stříhá nejen suché listy, ale všechny, aby vynikly květy. Na to však pozor, čemeřice nemá ráda příliš brutální zásahy (včetně přesazování)!
  • Pozor: Čemeřice je jedovatá, a to včetně kořenů. Proto s rostlinou vždy pracujte v rukavicích nebo si pak dobře umyjte ruce a pozor na děti a mazlíčky. Nebezpečné ozdoby zahrad: Na tyhle si dejte pozor!>>>
  • Jak rozmnožit čemeřici? Trs čemeřice lze rozdělit na víc rostlin. Nejlepší čas je na to koncem léta, ale počítejte s tím, že pár let nepokvetou vůbec nebo jen velmi málo, stejně jako rostliny, které přesadíte. Občas najdete i malé rostlinky, které někdy vyraší po vysemenění květů původní čemeřice. Můžete je přesadit, ale i zde platí, že zpočátku pokvetou méně.
  • Pěstování čemeřice ze semen je možné, ale je to trochu zdlouhavější. Nechte přejít semena mrazem, jako se to děje v přírodě. Na to ale musíte nechat květy na rostlině i po odkvetení, kdy změní barvu a ve středu se udělají tobolky plodů.
  • Jak zazimovat čemeřice? I když jsou zcela mrazuvzdorné, lze k nim na zimu nakupit trochu mulče nebo je obložit chvojím.

Pěstování čemeřice v nádobách

Čemeřice lze vysadit i do truhlíku či květináče a klidně ho pak nechat venku přes zimu. V takovém případě rostliny ocení místo, kde moc nefouká. Nelíbí se jim přemokření, takže by nádoba měla mít odtok a drenáž. Zasaďte je do kvalitní zeminy a v létě nezapomeňte na přihnojování (kompostem) a přiměřenou zálivku. Pamatujte však, že i když mohou čemeřice růst v nádobách, lépe je jim v záhoně.

Foto: S.O.E, Shutterstock.com

Květy čemeřice mohou mít spoustu barev - od čistě bílé, přes žíhanou až po temně červenouFoto: S.O.E, Shutterstock.com

Kdy kvetou čemeřice?

Květ čemeřic může být bílý, růžový, smetanový, až temně fialový, ale také zelený, mohou být žíhané i několikabarevné – podle kultivaru. Výška květu je většinou kolem 40 cm. Když se v zimě udělá na chvíli tepleji a svítí sluníčko, rostlina je schopná vykvést ještě pod sněhem. A pokud se zas ochladí, květy se pokroutí a počkají na další vhodnou chvíli. Nejčastěji čemeřice kvetou od února do dubna, ale některé druhy mohou vykvést už v půlce ledna a jiné i na podzim. V době kolem Vánoc kvete čemeřice černá s bílými květy a žlutým středem. Pokud si ji koupíte, pak ji můžete na jaře vysadit do zahrady.

Květy můžete stříhat do vázy, kde vypadají velmi efektně. (I zde při manipulaci myslete na to, že jsou čemeřice jedovaté krásky!) Právě pro svůj květ se v posledních letech prodávají jako hrnkové rostliny na vánoční svátky, neboť i na slavnostním stole vypadají skvěle.

Nemoci a škůdci čemeřice

Čemeřice mohou trpět na padlí a černou skvrnitost – pomáhá odstraňovat staré listy a lze přidat i postřiky. Mohou je napadnout i slimáci (patří mezi nejotravnější škůdce na zahradě).

Načítám