Hlavní obsah

Stálezelený keřík hebe čili rozrazilec: Protinožec, který ozdobí zahradu i truhlík

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Ačkoli je původem z Nového Zélandu a Austrálie, tedy od protinožců, daří se mu na našich zahrádkách skvěle. Hebe, česky rozrazilec, je hustý a stálezelený keřík, který můžete dát do skalky, živého plotu i do truhlíku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pod názvem hebe, česky rozrazilec, můžete v zahradnictví koupit mnoho druhů tohoto stálezeleného keříku. Ve své domovině dorůstá velkých rozměrů, skoro až stromu, ale u nás je to většinou nižší keřík – podle druhu roste asi do metru výšky, častěji ale maximálně do půl metru.

Jak pěstovat hebe

Ať sáhnete po jakémkoli jeho druhu, hebe je stálezelený a na pěstování poměrně nenáročný keřík. Je okrasný hlavně svými listy, které jsou většinou vejčité a lesklé, ale má i hezké klasovité květenství v mnoha barvách – od bílé přes růžovou, fialovou nebo i modrou barvu. Některé druhy kvetou od července až třeba do prosince.

Hebe preferuje slunné až polostinné stanoviště chráněné před přímým sluncem a větrem, a potřebuje propustnou zeminu. Nemá rád podmáčení, ale ani delší dobu bez vody. Zemina by měla být kyselejší – proto se hodí i do společnosti vřesů.

Je vhodnou rostlinou do skalek, ale existují i půdokryvné druhy. Když dobře vyberete druh, můžete je vysadit vedle sebe jako lem záhonu trvalek, jako solitéry nebo ozdobu do živého plotu.

Foto: La Huertina De Toni, Shutterstock.com

Hebe Katrine nebo také Golden Katarina je druh, který je zdobný dvoubarevnými listy a později i fialovými květy, dorůstá asi do 50 cm výšky a je mrazuvzdorný do - 5 °CFoto: La Huertina De Toni, Shutterstock.com

Je hebe mrazuvzdorné?

Hebe potřebuje v zimě chránit před mrazem – takže je dobré se při nákupu ptát, do jaké míry je vámi zvolený druh mrazuvzdorný. Není výjimkou, že to bývá i do – 20 °C, ale ujistěte se, protože některé naopak nejsou mrazuvzdorné vůbec, nebo jen do cca - 5 °C. Hebe už při vysazování zamulčujte jemným mulčem a před zimou ještě mulč přidejte a zakryjte ho chvojím, netkanou textilií nebo pokud máte tu možnost, pak přemístěním třeba do skleníku, kde tak nemrzne.

Pokud chcete pěstovat druh hebe, který zimu nevydrží, můžete ho dát do květináče a na podzim přenést na chráněné stanoviště nebo ho pěstovat dokonce celoročně doma jako pokojovku – třeba v zimní zahradě nebo podobně.

Jak přihnojovat rozrazilec?

Hebe většinou nepotřebuje přihnojovat, pokud to ale udělat chcete, tak jen výjimečně a v letní sezoně, ne v zimě.

Jak prořezávat nebo stříhat hebe?

Hebe lze prořezávat nebo stříhat během jara, ale není to nutné. Odstraňte jen ty výhony, které vyčnívají z kompaktního tvaru, jež spálil mráz nebo které se vám prostě nehodí.

V souvislosti se střihem hebe je potřeba hlídat chvíli, kdy květy začnou „reznout“ a v tuto dobu je odstřihnout, aby mohla rostlina dál hezky kvést. Tento střih provádějte klidně už od prvních květů, tedy v červenci.

Foto: Eva Rozkosova, Shutterstock.com

Hebe nemusíte mít jen na zahrádce, ale může se stát i zajímavou pokojovkouFoto: Eva Rozkosova, Shutterstock.com

Pěstování hebe v květináči nebo truhlíku

Hebe je většinou vhodnou volbou do květináčů nebo truhlíku, zvlášť ty druhy s menším vzrůstem. Potřebují dostatečnou zálivku, ale ne stát ve vodě, v sezoně je lze přihnojit, ale minimálně. V zimě je třeba zálivku omezit a s hnojením zcela přestat. Rostliny hebe pěstované v nádobách nevyžadují řez, ale také je třeba je chránit před většími mrazy.

Hebe jako pokojová rostlina

Některé druhy hebe lze pěstovat celoročně i doma jako pokojovku, ale vyberte ten, který vyžaduje polostín, spíš teplejší podmínky a má menší listy a menší vzrůst. Pro tento účel lze zvolit i variantu, která není mrazuvzdorná. Většinou jim svědčí umístění na parapetu, kde je dost světla, ale nikoli přímé slunce, takže ideálně východní strana.

Druhy hebe

Hebe čili rozrazilec můžete sehnat v mnoha variantách a druzích, které se liší nejen tím, do jakého tvaru a jak vysoko rostou, ale hlavně listy – jejich tvarem, velikostí a zabarvením - liší se i barvou květu a tím, kdy kvetou – mohou být jedny z posledních, kdo vás na podzim a začátkem zimy budou těšit barvou květů i listů na již opadané zahrádce, a doplní tak skvěle například zeleň jehličnanů.

  • Asi nejznámějším druhem je Hebe Emerald Green nebo i Smaragd Green – nízký keřík kompaktního spíš kulovitého tvaru, který sice nekvete, ale svými sytě zelenými listy je zdobný i tak. Je hustý a rozrůstá se, takže může časem vytvořit třeba na skalce celé zelené polštáře a kopečky. Roste do výšky asi 40 cm. Má velmi drobné listy a nevyžaduje řez. Na zimu je dobré ho překrýt a ochránit proti velkým mrazům.
  • Hebe addenda Tricolor – huňatý, stálezelený keř, který je zajímavý barvou listů, které jsou dlouhé a užší a mají smetanové nebo purpurově červené okraje. Kvete od července až do listopadu či prosince nápadnými fialovými květy. Rozhodně je ozdobou každé zahrady a také ho v nich často potkáte.

Načítám